Foreigner

Foreigner werd in 1976 opgericht door Britse en Amerikaanse muzikanten, onder anderen Mick Jones, Ian McDonald en Lou Gramm. In Nederland stonden hun meeste hits lager dan in de Verenigde Staten, maar desondanks gelden Cold as Ice, Waiting for a Girl Like You (waarop Thomas Dolby meespeelt), I Want to Know What Love Is (opgenomen met het New Jersey Mass Choir, dat vervolgens een eigen versie uitbracht), That Was Yesterday, I Don't Want to Live Without You en Say You Will ook in Nederland als klassiekers. Bijna iedereen zingt moeiteloos het refrein van 'I Want To Know What Love Is' mee, maar Foreigner-zanger Lou Gramm heeft wel degelijk wat problemen met het nummer. Hij vindt het nummer veel te soft. Lou Gramm wil het liedje eerst niet inzingen en het kost Jones al helemaal moeite om hem ervan te overtuigen dat hij er ook een gospelkoor in wil hebben. Het is in 1984 de eerste single van het album Agent Provocateur, waarop ook de hit 'That Was Yesterday' te vinden is.

Mick Jones, de stiefvader van producer Mark Ronson, en Lou Gramm brachten in 1989 soloalbums uit waarna laatstgenoemde tijdelijk de band verliet om met Shadow King op te treden. In 2002 waren ze in Nederland te zien tijdens Night of the Proms; Gramm was enkele kilo's aangekomen door medicijngebruik na verwijdering van een hersentumor. In 2003 hield hij het definitief voor gezien; zijn plek werd achtereenvolgens ingenomen door Chaz West en Kelly Hansen (onder anderen Slash's Snakepit). Jason Bonham, zoon van wijlen John Bonham, nam in de periode 2004-08 plaats achter de drums en was in 2007 zijn eigen voorprogramma bij het reünieconcert van Led Zeppelin.

Ian McDonald overleed op 75-jarige leeftijd thuis in de stad New York op 9 februari 2022.

Foreigner is hedendaags een van 's werelds best verkopende bands allertijden met een wereldwijde verkoop van bijna tachtig miljoen albums.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 staat Foreigner met de volgende noteringen:

  • 444: I Want To Know What Love Is
  • 1464: Cold As Ice
  • 1893: That Was Yesterday

Sunday Morning Classic

Op 15 januari 2023 stond bij ons het album “4”centraal als Sunday Morning Classic. Je raadt het al, het vierde studioalbum van Foreigner.

In de jaren '80 werden we overrompeld met Adult Oriented Rock (AOR), radiovriendelijke rock voor een groot publiek. Vertegenwoordigers als Boston, Journey, Styx, Survivor en REO Speedwagon hadden veel succes en verkochten (vooral in de USA!) miljoenen albums. Met name de ballads deden het goed en daar was Foreigner weer heel sterk in.

Het album begint gelijk al prima met Night life. Heerlijke opener. Ook Break it up, I'm gonna win, Luanne, Girl on the moon en Woman in black als minder bekende nummers zijn zeer de moeite waard. Het beste nummer op de plaats is Jukebox Hero. Spannende opbouw en een ijzersterke ontknoping met stevige gitaarriff en een machtig refrein. Het koor op de achtergrond ('got stars in his eyes') geeft het een magistrale, bijna Queen-achtige, vibe die in mooi contrast staat met Gramm's machtige voordracht. Jones geeft hier ook op solovlak een erg sterke prestatie: lekker rauw en niet te technisch.

Tel daarbij dan die 3 hits en je hebt een kneiter van een album! Logisch dat dit album destijds met miljoenen tegelijk de winkels uit vloog. Een album met Amerikaanse spierballenrock.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Andreas Lawen, Fotandi en Stolz at Bulgarian Wikipedia.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede