Four Tops

De Four Tops kunnen  beschouwd worden als een van de succesvolste soulformaties van de twintigste eeuw.

De bekendste nummers van The Four Tops zijn 'Bernadette', 'If I Were A Carpenter', 'Indestructable' en 'Reach Out I'll Be There'. 'Loco In Acapulco' is een muzikale bijdrage aan de Phil Collins-film Buster. De groep is zeer succesvol in de jaren '60, '70 en '80 van de twintigste eeuw. De originele line-up van de groep was: Levi Stubbs (leadzanger), Renaldo 'Obie' Benson (basszanger), Lawrence Payton en Abdul 'Duke' Fakir. Tijdens het meest succesvolle gedeelte van hun carrière maken ze deel uit van de uit Detroit afkomstige platenmaatschappij Motown. 

De beginjaren

De Four Tops kennen elkaar al sinds de middelbare school. Daar is het ook dat ze met elkaar beginnen te zingen. Ze starten onder de naam The Four Aims. In 1956 krijgen ze een contract aangeboden bij Chess Records. Om verwarring te voorkomen met The Ames Brothers kiezen ze ervoor hun groepsnaam te wijzigen in Four Tops. Onder contract bij Chess slaagt de groep er niet in potten te breken. Een ontmoeting in 1963 met Berry Gordy moet daar verandering in brengen. Hij biedt hen een contract aan bij Motown. 

In het begin van hun carrière bij de Detroitse platenmaatschappij namen ze voornamelijk jazznummers op voor een workshop van het bedrijf. Ook fungeren ze als achtergrondkoor bij sommige andere artiesten bij Motown, zoals The Supremes. Wanneer in 1964 het beroemde songwriterstrio Holland-Dozier-Holland een instrumentaal nummer schrijft, maar niet weet wat ze er mee moeten doen besluiten ze er een tekst bij te verzinnen en er een nummer voor de Four Tops van te maken. Dit nummer wordt het beroemde 'Baby I Need Your Loving'. Het nummer haalt de elfde plaats in de Amerikaanse top 100. Hiermee breekt een succesvolle periode voor "The Tops" aan.

Motown

Na het grote succes van 'Baby I Need Your Loving' wordt besloten dat de Four Tops geen jazz meer hoeven te doen. Ze behoren nu tot de primaire artiesten van Motown. Voortaan worden er singles voor hen geschreven. Hun volgende twee singles zijn 'Without The One You Love (Live's Not Worth While)' en 'Ask The Lonely'. Niet in staat het succes van de eerste hit te continueren lijkt het erop alsof de groep er niet in slaagt de voorkeurspositie binnen Motown waar te maken. Het komt toch nog goed. De volgende single is namelijk 'I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)' en dit nummer levert de groep haar eerste nummer 1-hit op.

Nog meer succes

In navolging van deze hit komen andere grote hits als 'It's The Same Old Song' en 'Something About You'. In 1966 schrijven Brian Holland, Lamont Dozier en Eddie Holland de tweede nummer 1-hit voor de Four Tops, 'Reach Out, I'll Be There', haar grootste, en meest herkenbare hit. Wanneer Holland-Dozier-Holland Motown verlaten, heeft dit gevolgen voor het succes van de Four Tops en wanneer Motown in 1972 aankondigt te vertrekken naar Los Angeles verlaten ze het label. Ze krijgen een contract bij ABC-Dunhill. Daar gaat het weer beter met de Four Tops en krijgen ze top 10-hits met 'Keeper Of The Castle' en 'Ain't No Woman Like The One I've Got'. Na een tijdje droogden ook bij ABC-Dunhill de hits op en ging de carrière van de groep als een nachtkaars uit.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan gek genoeg geen nummers meer van de Four Tops. De hoogste tijd om ze er de volgende keer weer in te stemmen. Op ons Spotify kanaal hebben wij de Top 2000 Inspiratielijst staan.

Sunday Morning Classic

Op zondag 10 juli 2022 was het de beurt aan de Four Tops als Sunday Morning Classic met hun 4e studio album "Reach Out" uit 1967.

Reach Out is een ongelooflijk goed soul album en misschien wel het beste dat de Four Tops hebben gemaakt. Niet alleen bevat het waarschijnlijk drie van de beste popsingles ooit opgenomen (Reach Out ... I'll Be There, Bernadette en Walk Away Renee) het bevat ook geweldige covers (I'm a Believer, If I Was A Carpenter) en andere fantastische tracks (Seven Rooms of Gloom, I'll Turn To Stone). Als je geïnteresseerd bent in het horen van Levi Stubbs (waarschijnlijk de meest emotionele mannenstem ooit) met enkele van de beste back-upzangen van de rest van de Four Tops, zet het album dan vandaag op.

Levi Stubbs is op 17 oktober 2008 op 72-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed.  

Op You Tube is het leuk te kijken naar The Battle of The Four Top en The Temptations bij Motown 25!

Onderstaand tref je een kleine selectie aan van de vele albums van The Four Tops. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede