Frank Boeijen Groep

Dank je wel Karin Hulsman. Het was door jou dat ik in het begin van de jaren tachtig Frank Boeijen heb leren kennen. Wat hebben wij hem vaak zien optreden! Verliefd was jij op Frank Boeijen. Ik niet...

Op 1 maart 2020 lag het album " Kontakt" op de draaitafel tijdens onze Sunday Morning Classics.

Frank Boeijen

Frank Boeijen (Frank Boeijen1957) is geboren en getogen in Nijmegen. Hij is de jongste uit een katholiek gezin met tien kinderen. Zijn jeugd stond al in het teken van veel muziek: thuis, waar zijn oudere broers muziek meebrachten van Bob Dylan en Neil Young en op school, waar hij vaak mocht voorzingen. In de jaren na de middelbare school stortte Boeijen zich volledig in de muziek. Samen met de zeven jaar oudere gitarist Wout Pennings werd in 1977 in eigen beheer een album uitgebracht: Frank Boeijen en Woutje Pennings. Via Pennings belandde het album in 1978 bij platenmaatschappij CNR. Boeijen en Pennings kregen van CNR de gelegenheid om onder productionele leiding van Rob de Nijs het album, inclusief vier nieuwe nummers, opnieuw op te nemen. Aan het album werd meegewerkt door toetsenist Jan Rietman en achtergrondzangeres Jody Pijper. Om te kunnen optreden werd het duo uitgebreid met drummer Henk Wanders en bassist Nels Busch.

Frank Boeijen Groep

In 1979 gingen Pennings en Boeijen uit elkaar. Met Wanders, Busch, gitarist Will Theunissen en toetsenist Jos Haagmans richtte Boeijen vervolgens de Frank Boeijen Groep op. Het eerste optreden van de nieuwe groep was op 3 november 1979 in het Nijmeegse jongerencentrum Doornroosje. De eerste single, Transport uit Bangkok, werd geen succes maar de b-kant Verjaardagsfeest trok in 1981 de aandacht van diskjockey Frits Spits. Dit nummer werd in het radioprogramma De Avondspits uitgeroepen tot Steunplaat en belandde later in de Tipparade.

De Frank Boeijen Groep bracht in totaal elf albums uit, onder andere 1001 Hotel (1983), Kontakt (1984), Foto Van Een Mooie Dag (1985), In Natura (1986) en Welkom In Utopia (1987). De bekendste hits waren Linda (1983), Zwart wit (1984), geschreven naar aanleiding van de dood van Kerwin Duinmeijer, Kronenburg Park (1985), waarbij Mai Tai de achtergrondzang voor hun rekening nam en Zeg me dat het niet zo is (1990). De band kende verschillende personele wijzigingen. Zo was tussen 1984 en 1986 gitarist Maarten Peters lid van de Frank Boeijen Groep. Richting het einde van de jaren tachtig drukte Boeijen nadrukkelijker zijn persoonlijke stempel op de groep. Naar een idee van manager Paul Schouwenaars trad de Frank Boeijen Groep vanaf 1987 voornamelijk op in theaters en schouwburgen, wat op dat moment vrij ongewoon was voor een popgroep. Zo was de première van de Welkom in Utopia-tournee op 26 september 1987 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na ruim elf jaar brak Boeijen de groep begin 1991 op. Hij gaf daarbij aan dat de mogelijkheden als groep uitgeput waren en dat hij een nieuwe impuls en inspiratie zocht in samenwerkingen met anderen. Op 30 maart 1991 vonden de twee laatste optredens van de Frank Boeijen Groep plaats in Theater De Metropole in Almere.

Op 17 maart 2015 won Boeijen de Lennaert Nijgh-prijs voor beste tekstdichter. Op 11 april 2017 werd door Frits Spits bekend gemaakt op NPO Radio 5 dat Frank Boeijen de NPO Radio 5 Nostalgia Oeuvre Award 2017 zou gaan krijgen op 3 september 2017.

bron: Wikipedia
foto: Michiel Hendryckx

https://frankboeijen.nl/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede