Frank Zappa

Frank Zappa is een van de meest invloedrijke muzikanten uit de rockgeschiedenis. Frank Vincent Zappa,Frank Zappa geboren op 21 december 1940 in Baltimore, gestorven op 4 december 1993 in Los Angeles, toont al vroeg een geniaal enthousiasme voor compositietechnieken en klankstructuren uit de klassieke muziek.

Medio jaren zestig werd Zappa lid van The Soul Giants. Hij werd de gitarist van de band. Niet lang daarna werd hij de 'leider', en hernoemde hij de band The Mothers. Zijn muziek wordt door de meeste radiozenders in Amerika geboycot. Over zijn gedeeltelijke provocatieve muziek zegt de Amerikaan in 1966: ’Geen akkoord is lelijk genoeg om commentaar te geven op alle afschuwelijkheden die door de regering in onze naam gepleegd worden’. In totaal geeft Zappa 60 albums uit.In 1993 overlijdt Frank Zappa aan de gevolgen van prostaatkanker. Zijn as is begraven aan Westwood Village Memorial Park Cemetery in Los Angeles zonder gedenksteen.

Over de lengte van zijn muzikale carrière brengt Zappa maar liefst zestig albums en 48 singles uit. Dit alles doet hij in slechts vijfentwintig actieve jaren. Op zijn zesentwintigste album Sheik Yerbouti, dat hij in 1979 uitbrengt, staat de track 'Dancin' Fool'. Deze brengt Frank later dat jaar uit als single, waardoor hij zijn op één na hoogste hitnotering ooit voor een single scoort.

Met 'Dancin' Fool' spreekt Zappa kritiek uit over de discocultuur die rond de jaren '70 in Amerika heerst. De track vertelt het verhaal van een man die ondanks zijn slechte danskunsten niet stil kan blijven zitten op discomuziek. Hiermee zet hij zichzelf volgens het nummer flink voor schut. Het ontbreekt Zappa gelukkig niet aan een gezonde dosis zelfspot. Over zijn vocale kwaliteiten was Zappa minder tevreden. Zo stelde hij in een interview, dat wanneer hij auditie zou moeten doen voor zijn eigen band, hij niet zou worden aangenomen.

In de Top 2000 van 2019 staat slechts één nummer en dat is op positie 1882: Dancin’Fool.

Natuurlijk kan Zappa niet ontbreken als Sunday Morning Classic! Op 25 oktober was het zijn beurt met het album Aprostophe (').

Bron: NPO en Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede