Genesis

Genesis wordt in 1967 opgericht door tieners Peter Gabriel, Mike Rutherford, Tony Banks en Anthony Phillips. De vier zitten allen op de Engelse kostschool Charterhouse, en zijn leden van de schoolbandjes Anon en Garden Wall.

Phil CollinsGenesis hier met Peter Gabriel en Phil Collins

Na de albums From Genesis To Revelations en Tresspass stapt Anthony Philips wegens podiumangst uit de band. Gitarist Steve Hackett en Phil Collins wordt aangetrokken als vervangers. De huidige bezetting van Genesis, anno 2007, bestaat uit Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks.

Vertrek Gabriel

Met Selling England By The Pound uit 1973 is Genesis voor het eerst succesvol. Het album brengt de groep haar eerste Engelse hitsingle, het Beatle-eske 'I Know What I Like' (in your wardrobe). Strubbelingen tussen Peter Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway, uit 1974, leiden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel, in 1975.

Zanger

Omdat de zoektocht naar een nieuwe zanger niets oplevert, besluit drummer Phil Collins op het album A Trick Of The Tail uit 1976 de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Dit blijkt succesvol te zijn. Als twee jaar later, in 1978, het album ...And Then There Were Three... uitkomt (ook gitarist Steve Hackett heeft de groep verlaten) scoort Genesis voor het eerst een grote hit. 'Follow You Follow Me' bereikt wereldwijd de hitlijsten. Genesis brengt in 1980 het album Duke uit. Met de single 'Misunderstanding' bereikt de groep voor het eerst de top 10 in Amerika. Als Phil Collins een jaar later zijn eerste solo-album Face Value uitbrengt, vragen velen zich af of Genesis nog toekomst heeft. Phil's soloplaat wordt namelijk zeer goed ontvangen.

Genesis brengt in 2003 het album Turn It On Again - The Hits uit. Een jaar later verschijnt nog het album The Platinum Collection.

Tour

Genesis besluit eind 2006 om weer op tournee te gaan. In de zomer van 2007, om precies te zijn op zondag 1 juli, is de Amsterdam Arena het toneel van de 'Turn It on Again'-tour. Peter Gabriel is overigens niet aanwezig bij het concert. Wel treedt hij op 29 juni 2007 solo op in het Amsterdamse Westerpark.

Reünie

Op 4 maart 2020 kondigt de band een reünie aan, waarbij ze eind 2020 in Groot-Brittaniëenkele concerten zullen spelen. De bezetting bij deze concerten zal bestaan uit Collins, Bank, Rutherford, met vaste live-gitarist Stuermer en Collins' zoon Nicholas op drums.

Top 2000

In de Top 2000 van 2021 stond Genesis maar liefst met 8 nummers genoteerd.

  • 337: Mama
  • 743: Follow You Follow Me
  • 775: Firth of Fifth
  • 830: Land of Confusion
  • 984: Jesus He Knows Me
  • 1738: Home By The Sea
  • 1790: Invisible Touch
  • 1827: Mo Son Of Mine

Sunday Morning Classics: Genesis

Op 17 januari 2021 was Genesis onze gast als Sunday Morning Classic met het gelijkluidende album Genesis uit 1983.

Hoewel het de titel heeft van een gelijknamig debuut, was Genesis eigenlijk het twaalfde studioalbum van Genesis. De groep besloot het zo te noemen omdat dit het eerste album is waarop alle drie leden van de groep hielpen bij het componeren van elk nummer. Het album was een enorm commercieel succes, het bereikte de top tien aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, bleef een volledig kalenderjaar in de hitlijsten staan en er werden uiteindelijk wereldwijd enkele miljoenen exemplaren verkocht.

Vanaf het begin met de opener "Mama", is het duidelijk dat de band leent van enkele van de minimalistische arrangementen en sonische effecten van het recente solowerk van Collins. Dit zeer mechanische en langzaam bewegende nummer migreert van stil en angstaanjagend naar steeds intenser, langzaam opbouwend met instrumentatie totdat een volledig rockarrangement uiteindelijk ongeveer vijf minuten in het nummer begint. Als ontwaken uit een bittere nachtmerrie, kon het lichte en vermakelijke "That's All" niet meer contrasteren met de sfeer van "Mama". Licht, warm en pianogedreven, het nummer is een vrolijke manier om de lyrische ellende uit te drukken en bevat een geweldige middenorgelsolo van Banks, die alleen wordt bekroond door de uitstekende outro-gitaarlead van Rutherford.

"Home by the Sea" is een melodieus avonturennummer dat misschien goed had gepast bij enkele van de meer theatrale stukken uit de afgelopen jaren.

De tweede kant begint met "Illegal Alien", met een mooie mix van elektronische percussie en effecten met toetsenbordmotieven. De teksten werpen een nogal komische kijk op de frustraties van een illegale immigrant waarbij Collins zelfs een beetje een Mexicaans accent probeert.

Een van de mooiste nummers op het album, "Taking It All Too Hard", is een ballad met een echt randje. Een combinatie van een sterk ritme met actuele elektrische piano en emotionele zang.

“Just a Job to Do”is een puur jaren 80 popnummer.

“Silver Rainbow”bevat een flinke beat die erg misstaat tussen de andere prima nummers op het album. Wanneer het nummer eindelijk de volle aandacht krijgt, klinkt het aangenaam genoeg, maar niet genoeg om het echt tot respectabiliteit te brengen. De afsluiter "It's Gonna Get Better" probeert te hard om het meeste uit synthesizers en elektronische effecten te halen en eindigt het album zwakker dan het mogelijk had kunnen zijn.

(Bron; Jan Liebregts,  NPO en Wikipedia)

Bezoek hier de website van Genesis 

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede