George Baker Selection

"Una paloma blanca, I'm just a bird in the sky": Een refrein dat Baker ontelbaar vaak heeft gezongen. Zelf zegt hij er het volgende over: ''Ik weet nog goed waar en wanneer ik Paloma Blanca schreef. Dat was op een koude namiddag in de serre van m'n huis. Ik had net een blokfluit gekocht en zat er een beetje op te spelen. Opeens kwam dat riedeltje er uitrollen."

Idool

De wieg van de als Hans BGeorge Bakerouwens geboren George Baker staat in Hoorn. Daar komt hij op 8 december 1944 ter wereld. Hij is de zoon van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader, die als krijgsgevangen soldaat tijdens een vluchtpoging wordt neergeschoten door de Duitse bezetter. Hans moet dan nog geboren worden. Hij wordt grotendeels opgevoed door zijn grootouders. Als tiener zingt Hans mee met alle hits uit de Top 40. Stiekem droomt hij er van net zo beroemd te worden als zijn grote idool Elvis Presley.

Lopende band

In 1967 richt Hans zijn eerste beatgroep op, de Soul Invention. Met deze groep speelt hij de soulhits na van onder anderen Otis Redding, Arthur Conley en Sam & Dave. Twee jaar later wordt de naam gewijzigd in de George Baker Selection. Hans noemt zich George Baker naar de hoofdpersoon uit een detectiveromannetje. In het najaar van 1969 neemt de George Baker Selection haar eerste single 'Little Green Bag' op. Tot ieders verbazing wordt 'Little Green Bag' meteen een wereldhit. In Amerika behaalt de single zelfs een 21ste plaats. "Ik wist niet wat me overkwam. Ik stond nog achter de lopende band in een limonadefabriek. Opeens hoor ik 'Little Green Bag' op de radio. Ik dacht dat ik helemaal gék werd!"

Goud

Begin 1970 komt een tweede single uit, 'Dear Ann'. Ook deze single wordt een grote hit in binnen- en buitenland. Dat is voor George Baker de reden om de limonadefabriek vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op een carrière als beroepsmuzikant. In hoog tempo wordt de éne na de andere hit afgeleverd, waaronder 'Midnight', 'Over And Over', 'Mama Oh Mama', 'Holy Day' en 'Baby Blue'. Het zijn allemaal hits die worden gekenmerkt door een pakkend ritme en dito meezinggehalte. Ondertussen schrijft George Baker ook hits voor BZN, The Shoes, Andy Star en Next One. In 1974 treedt zangeres Lida Bond toe tot de George Baker Selection. De vocale combinatie van Bond & Baker blijkt van goud te zijn.

Paloma Blanca

In de winter van 1975 schrijft George Baker de hit die hem wereldberoemd maakt: 'Paloma Blanca'. "In eerste instantie was Paloma Blanca een instrumentaal nummertje. Het was bedoeld als afsluiter voor een nieuw album dat werd opgenomen met een groot orkest. Die orkestleden waren helemaal gek op 'Paloma Blanca'. Ze vonden dat ik er een tekst bij moest maken. Nou, dat heb ik toen gedaan." 'Paloma Blanca' wordt de grootste hit uit de carrière van George Baker. De single staat wekenlang op de eerste plaats in Nederland en Duitsland. Ook in Engeland, Amerika en tientallen andere landen behaalt 'Paloma Blanca' topnoteringen. Wereldwijd worden van 'Paloma Blanca' meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Daarmee behoort het nummer tot de best verkochte singles die ooit door een Nederlandse artiest of groep zijn uitgebracht.

Kite Runner

Na het wereldwijde succes van 'Paloma Blanca' blijft de George Baker hits scoren mét en zonder zijn George Baker Selection. Daaronder bevinden zich successen als 'All My Love', 'The Wind' en 'Santa Lucia By Night'. Ook in het buitenland blijft George Baker succesvol. Zo gebruikt filmmaker Quentin Tarantino in 1992 het liedje 'Little Green Bag' in z'n cultfilm Reservoir Dogs. Als gevolg daarvan wordt de single opnieuw een hit. Hetzelfde gebeurt met 'Paloma Blanca' dat dankzij de Nederlandse speelfilm Vet Hard in 2005 opnieuw een hit wordt. Drie jaar later wordt 'Paloma Blanca' opnieuw in een film gebruikt; ditmaal in de verfilming van het beroemde boek Kite Runner (De Vliegeraar) van de Afghaanse schrijver Khaled Hosseini.

Jubileum

In 2008 viert George Baker zijn veertigjarige artiestenjubileum. Dat doet hij met de theatershow 40 Years Greatest Hits: George Baker Live. De registratie van deze theatershow wordt in november op dvd uitgebracht. Ook schrijft hij een liedje voor het nieuwe album van de Drentse volkszanger Jannes. Tijdens de viering van 50 Jaar Nederpop steelt George Baker de show met spetterende uitvoeringen van zijn twee grootste hits.

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staat de George Baker Selection met twee nummers. Op 1854 staat Paloma Blanca en op 745 staat Little Green Bag.

Sunday Morning Classic

Op 12 september2021  is The George Baker Selection onze Sunday Morning Classic met het album Little Green Bag.

Little green bag werd opgenomen in de Soundpush Studio in Blaricum, toen een van de beste geoutilleerdLittle Green Backe geluidsstudio’s van Nederland. Als muziekproducenten trad Richard de Bois op; op de Amerikaanse persing wordt Jerry Ross (baas van Colossus Records) als producent vermeld. Achter de knoppen zat Dick Bakker. Musici waren Hans Bouwens (zang, gitaar), Job Netten (slaggitaar), Jan Visser (basgitaar), Jacques Greuter (orgel), Richard de Bois (drumstel, percussie) en Ton Vredenburg (tamboerijn). Het nummer is gebaseerd op een riff dat Jan Visser al tijden speelt om zijn vingers op te warmen. De Bois arrangeeert het geheel en speelt tegelijkertijd ook de drums; de eigen drummer zou het niet aankunnen. Bouwens zou de stem in een keer op band hebben gekregen (one take).

De titel en de tekst berust op een mondegreen, misverstane woorden. Het liedje gaat eigenlijk over een Amerikaans dollarbiljetje, een little greenback - niet een little green bag, dus geen groen tasje of zakje, met groene marihuana? - dat de eenzame zanger, die op zoek is naar geluk, bij nacht en dag maar niet kan terugvinden. De eerste twee regels in het Engels met rijk telkens drievoudig binnenrijm - back, track, bag en find, kind, mind - luiden:

Lookin' back on the track for a little green bag,

Got to find just the kind or I'm losin' my mind

Little Green Bag werd door platenlabel Negram op single uitgebracht, samen met B-kant Pretty Little Dreamer, niet afkomstig van het album.  Het nummer haalde de 9e plaats in de Nederlandse Top 40 en plaats nummer 6 in de Nederlandse Hilversum 3 Top 30. In de zomer van 1970 behaalde het de 16e positie in de Cash Box magazine-charts en de 21ste positie in de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. Er wordt geschat dat er drie miljoen exemplaren verkocht zijn. In 1972 werd Little green bag uitgebracht als B-kant van de single The Prisoner; dit nummer, dat in Suriname een blue eyed soul-klassieker werd, is eveneens afkomstig van het Little Green Bag-album.

In 1992 werd de single met veel succes gebruikt als intro van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino, met vermelding van de auteurs Jan Gerbrand Visser en Benjamino Bouwens en bereikte het nummer tevens de nummer 1-positie in de Japanse hitparade nadat het gebruikt werd bij een Japanse whiskyreclame. In 1999 werd de single opnieuw uitgebracht en kwam hij voor zes weken terug in de Nederlandse Top 40. In totaal heeft deze song zeventien weken doorgebracht in deze hitlijst.

Naar eigen zeggen kon Hans Bouwens stoppen met het werken in de limonade-fabriek van het geld dat hij verdiende aan zijn Little green bag-song en zich volledig richten op zijn muzikale carrière.

Andere uitvoeringen

Al in 1970 verschenen de eerste covers van Little Green Bag; het werd dat jaar opgenomen door I Punti Cardinali (La Borsetta Verde, dus het groene handtasje), de Canadese zanger Bobby Le Clerc (C'est Pourqoui) en de toen 17-jarige Italiaanse zangeres Nada (Un Passatempo). De bekendste cover is die van Tom Jones in samenwerking met de Canadese groep Barenaked Ladies voor zijn album Reload uit 1999. In 2007 verscheen de versie van The Ventures.

George maakte voor de Lidl enkele reclames waarin zijn nummer Little Green Bag wordt herschreven tot Lidl Green Bag en later Lidl Brown Bag, uitgevoerd door Ali B.

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Lidl op de vingers getikt voor de broodreclame met George Baker. De tv-commercial is misleidend omdat deze suggereert dat ‘5 broodjes voor € 1’ voor alle broodjes geldt, terwijl dat niet zo is. Baker in de camera, terwijl hij bij de kassa staat: ‘Ik heet dan wel Baker, maar ik bak mijn brood niet zelf. Zeker niet voor dat geld.’ Vervolgens verschijnen 5 broodjes in beeld, een opvallend oranje banner met de tekst ‘5 broodjes €1,- Alle combinaties mogelijk’ en een afbeelding van de (bruine) broodzak.

(bron NPO, Wikipedia en diverse sites)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede