Golden Earring

De trots van eigen bodem! De Earring moet je een keer live gezien hebben en dat kan nog steeds. Ik heb het genoegen gehad ze twee keer " naked" live te mogen zien.

Golden Earring

Golden Earring (tot in 1969 The Golden Earrings) is een Nederlandse rockband. De groep werd opgericht in 1961 en is daarmee (samen met de ook in 1961 opgerichte band Bintangs) de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld. Golden Earring heeft internationaal succes gehad met hun hits Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles, en hun albums Moontan en Cut.

Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring grootschalig internationaal succes gehad, vooral vanwege hun hits Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles, en hun albums Moontan en Cut. De band heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en genoot in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw een internationale sterrenstatus, met name in de Verenigde Staten. Golden Earring neemt een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in, met meer dan dertig gouden en platina albums.

Golden Earring heeft een status als een van 's werelds oudste rockbands (opgericht 1961). De huidige Golden Earringbezetting is non-stop actief sinds 1970, een nagenoeg uniek feit in de internationale rockwereld. In 2009 maakte Golden Earring zijn comeback in Engeland met concerten in Ipswich en Londen. Zomer 2011 werd het nieuwste album van de band live opgenomen in Londen, met producer Chris Kimsey die onder andere met de Rolling Stones heeft gewerkt. In oktober 2011 bracht TNT Post een speciale postzegel uit ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de band, en was er een tentoonstelling in het Haags Historisch Museum. In 2011 was het precies een halve eeuw geleden dat de voorloper van de Golden Earring werd opgericht, alhoewel de band liever 1965 als hun uiteindelijke oprichtingsjaar ziet omdat toen hun eerste single Please go uitkwam. 11 Mei 2012 vond in de Amsterdamse zaal Paradiso de release van Tits 'n Ass plaats, het nieuwste album; ook dit bereikte de nummer 1-plaats en is daarmee het vijfde album van de band dat de hoogste regionen in de hitlijst bereikt heeft.

Vele collega-muzikanten geven aan dat ze de Golden Earring waarderen, zoals de Rolling Stones en U2 die tijdens concerten in Nederland vaak "Radar Love" spelen. Steve Harris van Iron Maiden is al jaren een trouwe fan van de Golden Earring en zijn band heeft dan ook het Earringnummer "Kill Me (Ce Soir)" gecoverd en op de plaat gezet. Ook in vele reclamespotjes en speelfilms in Nederland en de VS worden nummers van de Golden Earring gebruikt, meestal hun grootste internationale hit "Radar Love", dat inmiddels door meer dan driehonderd artiesten vertolkt is.

In 2008 werd het nummer "When the Lady Smiles" een van de campagneliedjes van Hillary Clinton. Eerder had echtgenoot Bill Clinton tijdens de voorverkiezingen in 1992 in de VS de hitsingle "Radar Love" al gebruikt.

In 2011 wordt "Radar Love" door de kijkers van het Britse televisieprogramma Top Gear uitgeroepen tot "The Best Driving Song Ever".

Einde van een tijdperk

In februari 2021 werd bekend dat gitarist Kooymans ALS heeft, een ongeneeslijke ziekte die het functioneren van de spieren aantast. Zanger Barry Hay liet toen weten dat Golden Earring ook stopt met optreden. Het is dit jaar precies zestig jaar geleden dat de band werd opgericht.

Eind 2020 lichtte George Kooymans de andere bandleden in over de diagnose ALS. Zanger Barry Hay, drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen hielden het slechte nieuws voor zich, maar vrijdagochtend lekte het vroegtijdig uit. Kooymans reageerde vanmiddag kort via de telefoon: ,,Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS. Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.’’

Vriendengroep

Hoe het ziekteproces van Kooymans zich ook ontwikkelt; doorgaan in een andere samenstelling is geen optie. ,,Dat gaat nooit gebeuren’’, zegt zowel Hay als Zuiderwijk. ,,We zijn een vriendengroep van vier mannen die onvervangbaar zijn. Een nieuw bandlid? Dat zou niet passen’’, aldus Zuiderwijk. ,,Laten we vooral blij zijn met die fantastische 60 jaar die wij hebben meegemaakt.’’

Top 2000

De Earring staat maar liefst met 18 nummers in de 23e editie van de Top 2000:

 • 6: Radar Love
 • 53: When The Lady Smiles
 • 95: Another 45 Miles
 • 112: Twilight Zone
 • 216: Just A Little Bit Of Peace In My Heart
 • 283: Going To The Run
 • 313: Long Blond Animal
 • 478: She Flies On Strange Wings
 • 694: Back Home
 • 716: Hold Me Now
 • 746: Weekend Love
 • 1046: I've Just Love Somebody
 • 1109: The Devil Made Me Do It
 • 1119: Sound Of The Screaming Day
 • 1281: I Can't Sleep Without You
 • 1289: Bombay
 • 1460: Buddy Joe
 • 1500: Johnny Make Believe

De NPO Radio 2 Top 2000 Award gaat in 2021 naar Golden Earring. Stemmers hebben de lijst der lijsten aangegrepen om een eerbetoon te brengen aan de legendarische Haagse band die in dat  jaar is gestopt. NPO Radio 2 bekroont deze hommage met de Top 2000 Award, waarmee de zender jaarlijks een Nederlandse artiest of band extra in de schijnwerpers zet. Eerdere winnaars zijn DI-RECT, Danny Vera en Davina Michelle. De Golden Earring-klassieker Radar Love vormt een prominent onderdeel van de spectaculaire show waarmee dj Bart Arens op eerste kerstdag meteen om 00.00 uur de lijst der lijsten opent. Arens: “Met achttien noteringen in de Top 2000 is Golden Earring voor het eerst dé hofleverancier van eigen bodem. Radar Love, nu op plek zes, stond niet eerder zo hoog.”

In vergelijking met de Top 2000 van vorig jaar stijgt het aantal Golden Earring(s)-nummers met zeven; drie daarvan halen de lijst zelfs voor de allereerste keer. Alle elf noteringen van vorig jaar staan nu hoger. Weekend Love (op 746; een winst van 906 plaatsen) en Sound Of The Screaming Day (op 1119; 866 plekken hoger) behoren zelfs tot de grootste stijgers in de 23e Top 2000.

Sunday Morning Classic: Face It

Golden Earring was op 14-02-2021 te gast als Sunday Morning Classic met het albumFace It uit 1994.

Geïnspireerd door het even onverwachte als eclatante succes van The Naked Truth opteert Golden Earring om een cd te maken met nieuwe akoestische nummers. Om de liefhebbers van de heftige elektronische kant van de Haagse formatie niet af te stoten wordt een verzameling rocknummers toegevoegd. Het resultaat van deze tweezijdige aanpak is een opvallende diversiteit aan liedjes.

Naast de vertrouwde rechttoe-rechtaan-rocksongs als Liquid Soul en Legalize Telepathy herbergt Face It ook het met bandoneon en strijkers opgesmukte The Unforgettable Dream, de intimistische nummers Spaceship en I Can’t Do Without Your Kiss, en het uitbundige Johnny Make Believe.

Face It is het resultaat van het akoestische touren dat Golden Earring aan het doen was rond de tijd van de release van dit album uit 1994. Het album, live opgenomen in de thuisstudio van gitarist George Kooymans, heeft een spontaniteit en een handgemaakte touch die sinds het midden van de jaren '80 ontbrak in de output van de groep. Het feit dat Face It live in de studio is opgenomen, betekent echter niet dat het album aan glans ontbreekt; de nummers zijn strak gearrangeerd en werken in een aantal grote productie-accenten zoals strijkerssecties, back-upvocalisten en onverwachte instrumenten zoals de accordeon. Het resultaat is een album dat zowel weelderig als levendig weet te klinken.

In 1994 kwam het album Face it uit van de Golden Earring. Een album dat gemaakt werd op de hielen van hun eerste naakte avontuur. Na The Naked truth kreeg de Earring een nieuw aanzien in het huidige muziekwereldje. Met Face it hebben zij een album afgeleverd dat de diversiteit van deze muzikale helden tentoonstelt.

Face it ging gepaard met de documentaire Making Face it. Een making of documentaire met Live uitvoeringen van het album. Een rocknummer Livin’with me was daar een van mijn favoriete. Helaas is dit nummer nooit verder gekomen dan B-side voor de single Hold me now. De documentaire is met de intrede van de dvd nooit meer uitgebracht. De ideale special edition van Face it zou het album met als bonusnummer Livin with me en bonus dvd Making Face it zijn.

Face it laat de band met zijn billen bloot zien. Hier zijn de heren op hun sterkst.

https://golden-earring.nl/

(bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede