Guns N' Roses

Guns N' Roses is een Amerikaanse hardrockband. De band is opgericht in Los Angeles in 1985. In 1987 werden ze wereldwijd bekend met hun eerste album Appetite for destruction (wereldwijd meer dan 28 miljoen exemplaren verkocht)

Guns N' Roses werd opgericht door zanger Axl Rose, gitaristen Tracii Guns en Izzy Stradlin, bassist Duff McKagan en drummer Robbie Gardner. De naam Guns N' Roses werd afgeleid van de twee bands, die samen uiteindelijk Guns N' Roses vormden: 'L.A. Guns' en 'Hollywood Rose'. Bij het eerste geplande optreden konden Tracii en Gardner namelijk niet verschijnen, waarna McKagan zijn best deed alsnog muzikanten te vinden. Hij was het, die de voor hem niet onbekende gitarist Slash en drummer Steven Adler als vervanging toevoegde, de originele samenstelling was toen een feit. In deze gloednieuwe samenstelling kon het vijftal alsnog enkele optredens verzorgen. Duff gaf later aan dat ze er niets aan over hadden gehouden, maar dat het de band 'Guns N' Roses' versterkte.

De band trad op 3 oktober 2010 op in het GelreDome XS te Arnhem tijdens hun nieuwe Europese tournee.

Op 7 december 2011 werd bekend dat Guns N' Roses op 14 april 2012 zou worden gehuldigd en toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame, tegelijkertijd met de Red Hot Chili Peppers.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Guns N' Roses met 11 noteringen:

 • 17: November Rain
 • 33: Sweet Child O' Mine
 • 153: Paradise City
 • 229: Knocking On Heaven's Door
 • 314: Welcome To The Jungle
 • 437: Estranged
 • 454: Patience
 • 936: Civil War
 • 940: Don't Cry
 • 1507: Live And Let Die
 • 1657: You Could Be Mine

Sunday Morning Classic: Appetite for Destruction

Op 3 januari 2021 waren de mannen van Guns N' Roses onze Sunday Morning Classic met het album Appetite for Destruction.

De rock van W. Axl Rose, Slash (Saul Hudson), Izzy Stradlin (Jeffrey Dean Isbell), Michael Andrew 'Duff' McKagan en Steven Adler grijpt vooral terug op de jaren zeventig van AC/DC, Aerosmith, Led Zeppelin, Hanoi Rocks en Queen. Kenmerkend is uiteraard de stem van Axl.

Hij kan er alle kanten mee op. Luister maar eens naar het grote verschil tussen Welcome To The Jungle en It's So Easy, maar ook naar Mr. Brownstone. Hij blaast trouwens op de fluit en speelt de keyboardpartijen in Paradise City.

Net zo kenmerkend is het veelgeroemde soleerwerk van Slash in Nightrain (vernoemd naar een goedkope wijn), Rocket Queen, Paradise City en Sweet Child O' Mine) en de riffs in Welcome To The Jungle, Paradise City, Mr. Brownstone (deel van de teksten werd opgeschreven op een boodschappentas), waar ook complimenten op zijn plaats zijn voor Izzy, een stille kracht die veel heeft bijgedragen aan de songwriting. Ook minder geroemd, maar vermeldenswaardig is het losse, groovy drumwerk (met cowbells) van Steven en het melodieuze basspel van Duff, dat goed tot zijn recht komt in de mix, bijvoorbeeld in Paradise City.

Appetite For Destruction heeft iets magisch en unieks. Dat begint al bij de delay op het aanvangsloopje en de onheilspellende, nachtelijke ‘schreeuw’van Axl Rose in de openingstrack. Het is het scheurende geluid van de replica van de Les Paul uit 1959. Het is het losse karakter van de ritmiek. Niet voor niets bleek het moeilijk om Adler na diens vertrek te vervangen. Het zit in kleine details als de percussie in Mr. Brownstone (over het drugsgebruik van Izzy en Slash), het fluitje in Paradise City. Het zit in het contrast tussen het romantische en melodieuze van Sweet Child O’Mine en het rauwe, het ontembare. Het is het rebelse en vrije karakter dat voor een grote aantrekkingskracht en de impact zorgt. Het zit in het samenspel van de vijf jongens, die ziel en zaligheid kwijt konden in de memorabele songs.

Buiten de bekendste songs staan er echter ook wat minder interessante nummers op, met name op kant B. Zo zal My Michelle voor gemengde reacties zorgen, met name door het refrein waarin zang-, bas- en gitaarpartijen veel op elkaar lijken en er wat inventiviteit in de oren van een groep luisteraars mist. Het wilde You're Crazy (dat in zijn originele, akoestische versie op G 'N R Lies staat) en Anything Goes behoren tot de nummers die minder populair zijn. Dat kan niet gezegd worden van Rocket Queen, al is het alleen al vanwege de sekspartij van Axl met Adriana Smith, de vriendin van Steven Adler, die halverwege het afsluitende nummer te horen is.

(Bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia)

Meer lezen over Guns N' Roses? Bezoek dan hier hun website: Guns N' Roses Website

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede