Heart

In 1963 richt Steve Fossen de band Army op met de broers Mike en Roger Fisher. De bandnaam verandert al snel in White Heart en wordt later ingekort tot simpelweg Heart. Na tien jaar wordt de groep uitgebreid met vrouwelijke stemmen.

I Heart You

De groep is snel meer dan alleen op professioneel niveau goed met elkaar bezig. Wanneer Ann Wilson zich voegt bij de groep, begint ze een relatie met gitarist Mike Fisher, die zich later zal gaan richten op de geluidstechniek van de band. De zus van Ann, Nancy, vindt de liefde bij Roger Fisher wanneer zij erbij komt.

Succes

In 1975 neemt Heart, met een platencontact op zak, het debuutalbum Dreamboat Annie op. 'Crazy On You' is een van de succesvolle singles van die plaat. De opvolger (onze Sunday Morning Classic)  Little Queen bevat onder andere de succesvolle single 'Barracuda'. In de volgende jaren worden pauzes ingelast, soloprojecten ontwikkeld en nieuwe liefdes gevonden. Maar Heart is er nog steeds: In 2004 verschijnt Jupiters Darling, in 2010 Red Velvet Car.

In 2012 kreeg Heart een ster op de Hollywood Walk of Fame. Verder verschenen dat jaar achtereenvolgens de box-set Strange Euphoria (juni) met hits, demo's en zeldzame liveopnamen, de autobiografie Kicking and Dreaming: A Story of Heart, Soul, and Rock and Roll (september) en het gloednieuwe studioalbum Fanatic (oktober). In datzelfde jaar traden de zussen Wilson op tijdens de Kennedy Center Honors als eerbetoon aan Led Zeppelin. Ze speelden Stairway to Heaven in een arrangement met strijkers en koor. Op drums speelde Jason Bonham mee, zoon van John Bonham, de in 1980 overleden drummer van Led Zeppelin. In het publiek zaten de leden van Led Zeppelin en Michele en Barack Obama.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Heart met de volgende noteringen:

  • 612: Alone
  • 1065: Barracuda
  • 1416: Crazy On You

Sunday Morning Classic

Op zondag 23 juni 2023 stond Heart bij De Platenbar centraal als Sunday Morning Classic met hun album Little Queen uit 1977.

"Little Queen" is het tweede studioalbum. Het album wordt beschouwd als een van hun meest succesvolle en invloedrijke werken.Het is een dynamische verzameling van nummers die variëren van krachtige rock tot melodieuze ballads. Het album opent met de hit "Barracuda", een opwindend en krachtig nummer met een herkenbaar gitaarriff en de kenmerkende vocale harmonieën van de zussen Ann en Nancy Wilson. Het is een van de meest iconische nummers van de band en belichaamt de energieke rockstijl waar ze bekend om staan.

Het album bevat ook andere memorabele nummers, zoals "Kick It Out", dat een aanstekelijk ritme en een pakkend refrein heeft, en "Little Queen", een prachtige ballad die de emotionele vocale capaciteiten van Ann Wilson benadrukt. De Wilson-zussen tonen hun veelzijdigheid als songwriters en performers door een breed scala aan muzikale stijlen te verkennen.

Wat dit album onderscheidt, is de krachtige en bezielde uitvoering van de nummers. De Wilson-zussen laten hun krachtige stemmen los op elke track, waardoor ze tot leven komen met passie en emotie. De instrumentale arrangementen zijn ook indrukwekkend, met gitaarsolo's die zowel technisch bekwaam als expressief zijn.

"Little Queen" is een essentieel album voor liefhebbers van rockmuziek. Het combineert de ruwe energie van de jaren '70 rock met de muzikale finesse en emotionele diepgang die Heart kenmerkt. Het album heeft de tand des tijds doorstaan en blijft een tijdloos werk dat nog steeds relevant en inspirerend is. Het is een waar meesterwerk van een band die haar plaats in de muziekgeschiedenis heeft verdiend.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto:    Fatcat125 at English Wikipedia en publiek domein

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede