Howlin' Wolf

Howlin' Wolf (10 juni 1910 –10 januari 1976) echte naam: Chester Arthur Burnett, was een Amerikaans blueszanger, gitarist en bluesharpspeler die veel invloed heeft gehad op de bluesmuziek.

Burnett werkte al jong op een katoenplantage en leerde zo de rauwe zelfkant van de maatschappij Howlin' Wolf kennen. Nadat zijn moeder hem als 11-jarige jongen het huis uit gooide, zocht hij onderdak bij zijn oom die hem vervolgens mishandelde. Na twee jaar ontvluchtte hij het huis van zijn oom en liep 120 kilometer naar zijn vader die hem liefdevol opnam in zijn gezin. Zijn vader gaf hem op 18-jarige leeftijd zijn eerste gitaar.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Burnett zijn eigen radioshow bij een lokaal station. Daar werd zijn rauwe en doorleefde stemgeluid ontdekt. De platenmaatschappijen boden tegen elkaar op om hem onder contract te krijgen. Hij kwam onder contract bij Chess Records en verhuisde naar Chicago. De jonge gitarist Hubert Sumlin, die hem was gevolgd, werd zijn vaste begeleider tot aan zijn dood in 1976.

Samen met Muddy Waters was hij de meest toonaangevende bluesmuzikant van de jaren '50. Met zijn imposante postuur, 1,98 m en 130 kilo zwaar ("Three hundred pounds of heavenly joy") was zijn voorkomen op het podium indrukwekkend. Howlin' Wolf was een groot voorbeeld voor de Engelse muziekgeneratie van de jaren 60. Voor The Beatles, The Rolling Stones, Eric Clapton, Jimmy Page was hij een idool. In 1971 nam hij de plaat London Sessions op met onder andere Eric Clapton, Steve Winwood, Bill Wyman en Charlie Watts. Hoewel verguisd door de critici en kenners, werd het de best verkochte bluesplaat ter wereld. Het bracht hele nieuwe generaties voor het eerst in aanraking met de blues.

In 1973 nam Howlin’Wolf voor het album The Back Door Wolf het nummer “Coon on the Moon”op, geschreven door bandlid Eddie Shaw (geboren in 1937). In dit nummer voorspelde Howlin’Wolf –35 jaar tevoren –de komst van een zwarte president. Op 20 januari 2009 kwam zijn ‘profetie’uit, toen Barack Obama beëdigd werd als eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Burnett leed de laatste jaren van zijn leven aan falende nieren. Desondanks bleef hij optreden tot vlak voor zijn dood. Zijn voorlaatste concert was een van de meest memorabele die hij ooit gaf. Een dag later trad hij nog op in zijn stamclub maar moest na afloop naar het ziekenhuis gebracht worden, dat hij nooit meer zou verlaten. Postuum werd hij in 2012 opgenomen in de Memphis Music Hall of Fame.

Zijn artiestennaam Howlin’ Wolf bedacht Chester zeer vermoedelijk ook al in zijn jeugd. Zijn opa van moeders kant noemde hem ‘wolf’, omdat Chester doodsbang werd als opa Jones verhalen vertelde over de wolven in de bossen, die hem zouden gaan pakken. Iedereen ging hem daarna ‘Wolf’ noemen. ‘Howlin’ is hier later door Chester aan toegevoegd, vermoedelijk vanwege zijn rauwe stemgeluid. Hoe het ook zij: Chesters stem klonk in het echt veel mooier dan die van een huilende wolf.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede