INXS

Het beste dat Australiëheeft voortgebracht sinds Forster’s Lager, een Australisch biertje dat erg goed te drinken schijnt te zijn. Zo is INXS wel eens omschreven in het begin van haar carrière, een carrière die twintig jaar zou duren en tragisch zou eindigen met de dood van zanger, boegbeeld en sekssymbool Michael Hutchence. Michael Hutchence en zijn mannen beginnen hun carrière onder de bandnaam The Farris Brothers. Dat is ook niet zo heel gek als je bedenkt dat drie van de bandleden broers van elkaar zijn. Twee van de gebroeders Farris zitten al samen in een band, de derde broer maakt deel uit van een andere band samen met zijn schoolgenoot Michael Hutchence.

Sydney

De twee bands komen bij elkaar en zo ontstaat The Farris Brothers die naast Michael Hutchence als zanger bestaat uit Tim Farris op gitaar, Andrew Farris op keyboard en gitaar, Jon Farris op drums, Kirk Pengilly op gitaar en sax en Garry Gary Beers op bas. Het is een band met potentie maar ze hebben het gevoel dat ze in de stad Perth helemaal verkeerd zitten als het aankomt op ontdekking. Daarom verhuist de gehele band naar Sydney. Daar treden de jongens zeven avonden per week op in pubs en krijgen al snel een trouwe schare fans.

Contract

Een van die fans is Gary Morris, de manager van Midnight Oil. Deze man zorgt er voor dat de band mee op tournee mag met Midnight Oil in 1979. Tijdens deze tour wordt INXS gespot door Chris Murphy, die werkzaam is bij het top indie label Deluxe. Hij kan ze geen succes garanderen maar het feit dat er een platenmaatschappij geïnteresseerd in de band is, blijkt genoeg te zijn voor de Farris Brothers. Ze geven hun tour met Midnight Oil op (en de financiële zekerheid die daarmee gepaard gaat) en tekenen het contract in 1980. Al snel komt de eerste single ‘Simple Simon’uit. Onder de naam INXS, want dat vindt de band toch beter klinken dan de vorige brave bandnaam. Een paar maanden later komt het eerste INXS-album uit dat simpelweg INXS heet. Het album wordt niet meteen een succes. Pas de derde single krijgt airplay op de Australische radio waardoor INXS plotseling ook een succes wordt en zelfs de gouden status behaalt. Het tweede album, Underneath The Colours wordt eveneens goud, en INXS wil wel eens verder dan thuisland Australië kijken.

Internationaal

Na hun tournee door Nieuw-Zeeland maken de jongens een reis naar de Verenigde Staten om nummers te schrijven voor hun volgende album en om op zoek te gaan naar een geschikte producer. Terug in Australiëverandert INXS van platenmaatschappij en in 1982 neemt de band haar derde album op Shabooh Shoobah. Ook dit album haalt de gouden status. De eerste single die in de States wordt uitgebracht is ‘The One Thing’en bereikt de Top 30 van de Billboard Hot 100. Ook is de bijbehorende clip veel te zien op MTV. 'The Original Sin' wordt in 1984 de eerste hit voor INXS in Nederland. (Het nummer is de eerste nummer 1 hit voor de band in Australië.) In 1985 vliegt INXS terug naar Engeland om haar vierde album Listen Like Thieves op te nemen. Direct daarna gaan de heren op wereldtournee. Het album wordt drie keer platinum in Australiëen platina in Amerika. De tweede single van het album, ‘What You Need’, wordt een grote hit in Australiëen Amerika.

Kick

Kick uit 1987 wordt het best verkochte INXS-album wereldwijd allertijde. ‘Need You Tonight’, ‘New Sensation’en ‘Never Tear Us Apart’worden in 1988 stuk voor stuk grote hits. Kick maakt internationale supersterren van de Australische band. INXS wordt gezien als de grootste bedreiging voor. Volgens de pers is Michael Hutchence de nieuwe Mick Jagger. Helaas stijgt het succes de band naar het hoofd. Hutchence heeft om de week een ander (supermodel) vriendinnetje (o.a. Kylie Minogue) en komt net als de rest van de band in aanraking met drugs. Terwijl de grunge opkomt, die zich verzet tegen het jetset-leven van muzikanten, leven de bandleden er vrolijk op los en dit komt ze niet ten goede.

Schandalen

Hun volgende album heet X en krijgt zeer slechte reviews, niet alleen om de kwaliteit van de muziek maar ook om de arrogantie van Hutchence. De eerste single ‘Suicide Blonde’bereikt in vele landen de Top 10. Ook ‘Bitter Tears en ‘Disappear’worden hit(je)s. Na de albums Welcome To Wherever You Are (1992), Full Moon, Dirty Hearts (1993) en The Greatest Hits (1994). Voor Elegantly Wasted (1997) raakt Michael Hutchence verwikkeld in een aantal tabloid schandalen waarvan de bekendste zijn relatie met tv-presentatrice Paula Yates is. Ze verbreekt haar huwelijk met zanger Bob Geldof en krijgt in juli 1996 een kind van Hutchence dat de onwaarschijnlijke naam Heavenly Hiraani Tiger Lily krijgt.

Definitief

Op 16 augustus 1997 viert INXS haar twintigjarige bestaan. Een paar maanden later, op 22 november, wordt Michael Hutchence dood aangetroffen in een hotelkamer in Sydney. Of het om uit de hand gelopen wurgseks of om zelfmoord gaat wordt nooit duidelijk. De rest van de bandleden besluit de band niet op te heffen en gaat door met live-optredens waarin steeds andere gastzangers zoals onder andere Terence Trent D Arby acte de presence geven. De heren stoppen hier in 2001 mee, omdat ze zich realiseren dat INXS zonder Hutchence gewoon niet INXS is…Eind 2002 verschijnt Definitive Inxs. Het is een best of-album met twee nieuwe nummers: 'Salvation Jane' en 'Tight'. De eerste echte cd zonder Michael Hutchence verschijnt in het voorjaar van 2003. De  frontman is Jon Stevens, voormalig zanger van Noiseworks.

Top 2000

In de 23 editie van de Top 2000 staat INXS met de volgende noteringen:

  • 601: Never Tears Us Apart
  • 1792: Original Sin
  • 1925: I Need You Tonight

Sunday Morning Classic: Kick

Het meest succesvolle album van INX is het album Kick uit 1987. Een terechte Sunday Morning Classic. Op 6 februari 2022 lag dit album daarom ook bij ons op de draaitafel.

“We wilden een album maken waarop alle nummers potentiële singles waren”, verklaart gitarist en saxofonist Kirk Pengilly over de ambities waarmee INXS aan Kick begon. De groep pakt het schrijfproces anders aan. Toetsenist Andrew Farriss en zanger Michael Hutchence, die met z’n tweeën de hit What You Need schreven, worden nu aangesteld als de twee songwriters van de band. Het duo schrijft een verzameling songs, die ze met de rest van de band oefenen in het bekende Sydney Opera House. Producent Chris Thomas is echter nog niet overtuigd dat er genoeg materiaal is voor Kick, en raadt Farriss en Hutchence aan om twee weken in Hong Kong door te brengen om aan meer materiaal te werken.

Dat blijkt een prima advies te worden, want voordat het vliegtuig naar Hong Kong is opgestegen, legt Farriss al de basis voor een van de bekendste nummers van INXS. De muzikanten staan bij hun motel te wachten op de taxi naar het vliegveld wanneer Farriss een golf van inspiratie krijgt en de gitaarriff voor het nummer bedenkt.

De muzikant vraagt of de inmiddels gearriveerde chauffeur even wil wachten terwijl hij iets uit zijn kamer gaat pakken. In werkelijkheid gaat Farriss naar binnen om het riffje op cassette op te nemen. Drie kwartier later stapt hij bij een woedende chauffeur in de taxi naar het vliegveld. Wanneer Hutchence in Hong Kong de opname van de riff hoort, schrijft hij er in tien minuten een tekst bij. Het zal een van de grootste hits van INXS worden: Need You Tonight.

Een van de andere hoogtepunten op Kick is Never Tear Us Apart, de ballad die sinds jaar en dag de hoogste Top 2000-notering voor de Australische band vormt. In de oorspronkelijke vorm klonk die track echter flink anders. “Het klonk als Fats Domino, een bluesy, Rolling Stones-achtig jaren 60-liedje”, vertelt producer Chris Thomas over de demoversie van het nummer. Die uitvoering wordt uiteindelijk in 2012 uitgebracht op de jubileumversie van Kick.

Wederom zorgt Farriss voor de muziek van de track en voegt Hutchence een songtekst toe. “In 1986 ging ik achter een piano zitten en speelden ik de akkoorden die uiteindelijk Never Tear Us Apart gingen worden”, vertelt Farriss op de 50ste geboordedag van Hutchence. “Ik gaf de demo aan Michael en de tekst die hij schreef was waanzinnig geïnspireerd. Recht uit het hart. Ik weet hoeveel die tekst voor hem betekende. Het was op dat moment een zeer persoonlijk liefdesliedje voor hem.”

Op aanraden van Hutchence wordt het tempo van de song verlaagd, en zo verandert Never Tear Us Apart in een grootse, orkestrale ballad. Het wordt een track die enorm vaak gecoverd wordt, door artiesten als Tom Jones en Natalie Imbruglia, Paloma Faith en Joe Cocker. Daarnaast wordt het nummer gedraaid tijdens de uitvaart van Hutchence in 1997, terwijl zijn broer Rhett en de andere leden van INXS zijn kist droegen.

Wanneer INXS klaar is met de opnames van Kick, vertrekt manager Chris Murphy meteen naar New York om de plaat aan de bazen van Atlantic Records te laten horen. Ondanks de kracht van het materiaal, wordt daar met weinig enthousiasme gereageerd. Doug Morris, op dat moment de leider van het label, biedt Murphy zelfs een miljoen dollar om terug naar Australiëte gaan en de plaat volledig opnieuw op te nemen.

De met stomheid geslagen manager slaat dat aanbod af, en probeert bij lager geplaatst Atlantic-personeel enthousiasme voor Kick te laten ontstaan. “Ik wilde dat ze het kasteel met hooivorken gingen bestormen en zouden eisen dat het album werd uitgebracht”, vertelt Murphy aan Billboard.

Hij laat Need You Tonight aan een groep Atlantic-personeel horen, en tijdens die sessie is er maar één persoon die enthousiast reageert: Andrea Ganis, op dat moment werkzaam op de marketingafdeling. “Ze riep: ‘Dat is een fucking hit!’”, verklaart Murphy. “Eindelijk deelde iemand bij Atlantic mijn vertrouwen in deze plaat. Dat was alles wat ik wilde horen.”

Onafhankelijke promotors

Uiteindelijk is er genoeg vertrouwen bij Atlantic om Kick toch uit te brengen, al huurt Murphy naar eigen zeggen een onafhankelijk promotieteam in om INXS op de radio te krijgen. Het doel was om de songs van Kick op de radiostations in Amerikaanse universiteitssteden te krijgen. Die tactiek werkt wonderwel: Kick schopt het tot de derde plek in de hitlijsten van de VS, en Need You Tonight is de track die in januari 1988 Michael Jacksons The Way You Make Me Feel onttroond als nummer 1 van de Billboard Hot 100.

Overigens wordt het verhaal van de onafhankelijke promotors tegengesproken vanuit Atlantic. Platenbaas Doug Morris zou achteraf zeggen dat hij Kick meteen al een fantastisch album vond, en dat hij voorspelde dat Michael Hutchence een grote ster zou worden. Maar ook INXS-songwriter Andrew Farriss herinnert zich de tegenstand vanuit het label ook nog. “Ze dachten allemaal dat we buitenaardse wezens waren. Hun eerste reactie was: ‘Dit kunnen jullie niet uitbrengen!’”

(bron: NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede