James Brown

The Godfather Of Soul. Geboren in Barnwell, Georgia op 3 mei 1933.  James Brown wordt geboren als enig kind in een arm gezin. Op zijn vijfde jaar gaat hij in Augusta, Georgia in een bordeel wonen bij zijn tante. In het nabijgelegen legerkamp vermaakt hij de soldaten door voor ze te dansen en zingen. Hij verdient zijn geld met katoen plukken en het poetsen van schoenen. Voor het bordeel weet hij regelmatig soldaten te ronselen.

Op zijn negentiende gaat hij de gevangenis in na een mislukte overval. Met behulp van Bobby Byrd komt James Brownhij voorwaardelijk vrij en hij sluit zich aan bij Byrds gospel groep Starlighters. De groep legt zich na zijn komst meer toe op R&B en James wordt de frontman van de groep. De naam verandert ook in James Brown & The Famous Flames. In 1955 nemen ze hun eerste single op ´Please, Please, Please´.

Brown wil zijn eigen stijl verder ontwikkelen, maar daar lijkt niet veel ruimte voor in de platenindustrie. Zijn vastberadenheid om het te maken in de muziek helpt hem uiteindelijk verder. Door veel te spelen en te schaven aan zijn karakteristieke geluid, slaagt hij er in 1958 uiteindelijk in een hit te scoren met ´Try Me´. En net op tijd, want zijn platenmaatschappij had het vertrouwen in hem inmiddels verloren.

Er volgen nog meer singles en James wordt een frequente bezoeker van de top tien in de hitlijsten met nummers als ´Think´en ´Nighttrain´. Zijn optredens zijn berucht door zijn energieke dans en opzwepende kreten. Met Out Of Sight breekt hij definitief door. Het enige nadeel aan deze plaat is dat hij niet is opgenomen en uitgegeven door zijn vaste platenmaatschappij, maar door een concurrent.

Het juridische getouwtrek duurt een jaar, waarin James geen nieuwe albums opneemt. Hij keert uiteindelijk wel weer terug bij zijn oude platenlabel en krijgt meer zeggenschap over de muziek. In zijn teksten staan op een gegeven moment net zoveel woorden als schreeuwen en kreten. Ook neemt het aantal blazers toe in de band. Funk krijgt langzaam meer en meer gestalte. ´Papa´s Got A Brand New Bag´ uit 1965 is hier een mooi voorbeeld van. En ook opvolger ´I Got You´ staat stijf van de funk.

Disco verslaat soul

Zijn succes duurt voort tot begin jaren zeventig, maar met de komst van disco stagneert James´ platenverkoop. Hij blijft nog wel succesvolle soulnummers uitbrengen, maar deze bereiken de top van de pophitlijsten niet meer. Halverwege de jaren zeventig komt James in de problemen met de belastingdienst en financieel staat hij er niet al te best voor. Zo nu en dan scoort hij nog wel een hit, zoals in 1975 met het opnieuw uitgebrachte ´Sexmachine´, maar aan het eind van de seventies zit James zonder platenmaatschappij.

Dankzij rap weer succes

In 1980 speelt hij nog een gastrol in de legendarische muziekfilm The Blues Brothers met Dan Akroyd en John Belushi. Maar ook dit zet geen zoden aan de dijk. Zijn live-optredens blijven echter spectaculair. De opkomst van de rap legt ´Mr Dynamite´ geen windeieren. Zijn kreten worden veelvuldig gebruikt in samples voor rapnummers. Maar pas in 1985 lukt het James om weer op eigen kracht een internationale hit te scoren. In Rocky IV van Sylvester Stallone treedt hij op met het nummer ´Living In America´, wat net zo succesvol blijkt als de film.

De cel in

Hij verdwijnt in 1988 wederom achter slot en grendel wegens diverse wetsovertredingen. Hij wordt na een wilde autoachtervolging gepakt en gearresteerd wegens drugsbezit, mishandeling van zijn vrouw en diverse verkeersovertredingen. Ook zou hij met een pistool mensen hebben bedreigd. Het vonnis luidt zes jaar cel, maar in 1991 komt hij vrij wegens goed gedrag.

Het einde

´The Hardest Working Man In Showbusiness´ treedt op tot zeer hoge leeftijd. Zo staat hij ook op het podium in Parijs tijdens Live 8 op 2 juli 2005. In de nacht van 24 op 25 december 2006 overlijdt James Brown aan een longontsteking. Hij is 73 jaar geworden.

Gedurende zijn leven heeft Brown een schatkist aan muziek uitgebracht. Zijn11 beste albums hebben wij hieronder getoond. Heb jij een album dat je beter vindt laat het ons dan weten. We zetten jouw keuze er graag bij!

Sunday Morning Classic: Bodyheat

Op 16 mei 2021 stond James in de schijnwerpers als Sunday Morning Classic met het album Bodyheat.

 Bodyheat is gewoon een ander James Brown-album. Na de korte heropleving van Get Up Offa That Thing, zijn de zwakke punten van dit album gewoon meer tekenen dat Brown's achteruitgang spoedig zou komen. Disco was enorm populair en Brown begon het in zijn muziek op te nemen om te overleven.

Gelukkig is dit, afgezien van een merkbaar geliktere productie dan eerder gezien, nog steeds JamesJames Brown tijdens de opnames van Bodyheat Brown-funk, zij het lang niet zo goed als vroeger. Het grootste probleem met deze schijf is dat de creativiteitsniveaus erg laag worden en Brown niet weet wat hij anders moet doen dan zich aan zijn formule te houden en er langzaam disco aan toe te voegen. "Bodyheat" is, zoals de norm is met titelnummers op Brown's albums, het beste hier, een geweldige funky groove met degelijke blazers, maar het is enorm inferieur aan de hits die hij slechts twee jaar geleden had. Het enige andere echt goede nummer hier is "I'm Satisfied", een energieke funk-workout die bijna gelijk is aan "Bodyheat", ondersteund door prachtig basspel. Afgezien daarvan is "Don't Tell It" oké, maar het wordt pas echt koken tot ongeveer drie minuten en veertig seconden in de track.

De slechtste nummers zijn onder meer de symbolische remake van het album, de verschrikkelijke "Woman", wat een complete mislukking is, omdat het een halfslachtige herschrijving/ rip-off is van "It's a Man's, Man's, Man's World" die te verward klinkt om overtuigend te zijn. "What the World Needs Now is Love" is een langzame ballad die te prekerig is, een vulnummer met een boodschap die vreselijk verouderd en slecht geschreven klinkt.

Al met al laat dit album zien dat de comeback van Get Up Offa That Thing slechts eenmalig was, en dat Brown achterhaald aan het worden was. Bodyheat is niet zo erg als het had kunnen zijn als hij had geprobeerd om volledige disco te doen, maar het is nog steeds vrij moeilijk aan te bevelen.

(bron NPO en Jan Liebregts)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede