Janis Ian

Janis Ian is als geboren als Janis Eddy Fink in New York op 7 april 1951. Janis leerde al op 3-jarige leeftijd pianospelen van haar vader, een muziekleraar. Op 14-jarige leeftijd debuteerde zij met een zelfgeschreven liedje, Society's Child, dat haar in de Verenigde Staten van 1966 meteen nationaal bekend maakte (Top 15-notering in de Billboard Hot 100). De tekst ging over een relatie tussen een blank meisje en een zwarte jongen. De discussie of zoiets wel kon brandde los en Janis stond in het middelpunt van de belangstelling.

Haar carrière kreeg verder vorm toen zij het album Between the Lines uitbracht. Het nummer At Seventeen, over de gevoelens van iemand van die leeftijd die zich eenzaam voelt, werd een van haar bekendste liedjes. Andere bekende nummers zijn "Jesse", "Fly too high", "On the Other Side of the Sun", "Between the Lines" en "Stars".

In de jaren zeventig maakte zij diverse platen; daarna werd het wat stil rond Ian. Zij trad nog wel op in Nederland in het begin van de jaren 80 met Conny Vandenbos, een bewonderaarster. Zij heeft een plaat met vertaalde liedjes van Janis Ian uitgebracht. Samen zingen ze daarop het duet Don't leave tonight.

Van 1978 tot hun scheiding in 1983 was Ian getrouwd met de Portugese filmer Tino Sargo. Na een periode van stilte, waarin zij door bedrog van een boekhouder financieel aan de grond zat, kwam ze terug met Breaking silence. Daarbij kwam zij ook uit voor haar homoseksualiteit. Thans heeft zij al jarenlang een relatie en is zij in 2003 getrouwd met Patricia Snyder.

Janis Ian woont in Nashville en treedt nog steeds op, ook in de Benelux. De laatste jaren beweegt zij zich ook op het terrein van het schrijven van sciencefictionverhalen. In juli 2008 kwam haar autobiografie uit onder de titel 'Society's Child'.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Janis met slechts één notering:

  • 1518: At Seventeen

Sunday Morning Classic 

Op 11 september 2022  kwam bij ons het bijna vergeten album Between the Lines (1975) van de bijna vergeten zangeres Janis Ian onder de naald als Sunday Morning Classic.

Wat een prachtig album hebben we vandaag uit de hoes gehaald. Janis Ian's muziek is misschien niet zo opgevallen bij het grote publiek. Janis keert zich in haar songs tegen de oppervlakkigheid van het leven en is op zoek naar de diepere betekenis van het bestaan. Zij doet dit niet op een ruwe en harde manier maar kiest voor de melancholische en ernstige weg. Between the Lines, een must voor een ieder die meer in het leven zoekt dan de uiterlijke schijn biedt. Ze doet zo nu en dan denken aan een oudere versie van Norah Jones.

Op dit album staat haar grootste hit At Seventeen, maar de rest van het album is net zo mooi. Het nummer In The Winter verdient extra luisteraandacht. Dit album is een mooie collage van luisterliedjes, sfeervol en gezongen met een prachtige stem.

Bron: Wikipedia
Foto: album covers

Hieronder staan slechts enkele albums van Janis. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We vinden het leuk om met je mee te zoeken.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede