Joe Jackson

Naarmate ik ouder wordt, geef ik de voorkeur aan kleine concertzalen. Naast het geweldige Koninklijk Theater Carré kom ik ook graag in Het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De zaal is intiem en de akoestiek is erg goed. Het is daar waar ik in 2017 het concert van Joe Jackson bezocht heb. Zoals je goede wijnjaren hebt, heb je ook goede popjaren. 1979 was een voor de popmuziek uitzonderlijk goed jaar. Het is het jaar dat de eerste twee albums van Joe Jackson uitkwamen. Jackson nam ons deze avond  rustig vanachter zijn toetsen mee in zijn hele repetoire. Een mooie avond!

Op 29 maart 2020 lag "I'm the man" onder de naald bij onze Sunday Morning Classics.

Joe Jackson

Joe Jackson (geboren als David Ian Jackson, 11 augustus 1954) is een Brits muzikant. Jackson begon op jonge leeftijd viool te spelen, maar stapte al snel over naar de piano. Vanaf zijn 16e deed hij regelmatig optredens in bars en hij kreeg een studiebeurs voor de Koninklijke Muziekacademie in Londen.

Maar het vooruitzicht om een serieuze componist te worden trok hem niet aan en hij stapte de popwereld in met zijn band Arms and Legs. De band viel na twee niet succesvolle singles uit elkaar. Hierna speelde hij een tijd in theaters en nam een aantal demo's op. In 1978 kreeg hij een contract bij A&M Records.

Vrijwel onmiddellijk wordt het album Look Sharp! opgenomen en in 1979 uitgebracht. Met in het zelfde jaarJpoe Jackson zijn tweede album I'm the man en in 1980 vlak voor zijn Pinkpop optreden het derde album Beat Crazy. De Joe Jackson band was erg succesvol en toerde veel. Maar ook deze band viel uit elkaar en Joe deed een stap terug uit de wereld van pop en rock en nam een album vol oude jazz en swingnummers op: Jumpin' Jive. Nadat hij verhuisde naar New York speelde hij met de gedachte om een "popalbum" te maken zonder het gebruik van een gitaar. Iedereen verklaarde hem voor gek. Voordien was de gitaar hét instrument van de pop/rock. Zijn album Night and Day is een groot succes (1982). Het gaat over het leven in New York (later zal hij dit nogmaals doen met Night and Day II). Het album geeft een goed beeld van de diverse muziekstijlen uit de multiculturele samenleving van de Big Apple. Hoewel Jackson vaak zelfverzekerd en rustig overkomt is hij toch vaak onzeker en verlegen en weet hij vaak niet of het publiek werkelijk zo enthousiast is. Ook gaat het verhaal dat Jackson een concert (of zelfs meerdere concerten) heeft afgebroken omdat het publiek niet stil genoeg was. In januari 2019 verschijnt zijn nieuwste album Fool met daarop 8 nieuwe songs. Kort daarna zal een nieuwe wereldtournee starten: "Four Decade Tour". Tijdens deze tournee bezoekt Jackson 5 keer Nederland en 2 keer België. De concerten waren binnen een uur volledig uitverkocht.

Bron: Wikipedia

http://joejackson.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede