John Lee Hooker

John Lee Hooker wordt in 1917 in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten geboren. Vanaf de jaren '40 neemt Hooker zo'n honderd singles en albums op. John Lee Hooker verhuist op jonge leeftijd naar Detroit, waar hij werkt om te leven, maar 's avonds schnabbelt als muzikant. Hij wordt ontdekt door de eigenaar van Sensation Records, Elmer Barbee. In 1948 komt zijn eerste plaat Boogie Chillen uit.

Inspiratie

Hoewel John Lee Hooker een belangrijk deel van zijn carrière woonde en werkte in Detroit, wordt hij niet meteen geassocieerd met de Chicago-stijl die lang de muziekscene in de grote noordelijke steden van de VS domineerde. Hooker staat vooral bekend als pregnant vertolker van een aantal zuidelijke bluesstijlen, beter bekend onder de verzamelnaam Delta-blues, met veel invloeden van country, folk en de zogeheten "front porch blues". Hookers gebruik van de elektrische gitaar - vaak een Epiphone, soms een Gibson of een Gretch - verbond op nog niet eerder vertoonde wijze de Delta blues met de sterk opkomende naoorlogse niet louter meer akoestisch geïnspireerde blues.

Het duurt niet lang voordat Hooker's talent en stijl hem het respect wint van vele Amerikaanse en Britse muzikanten. In de jaren '60 dragen bands als de Yardbirds, de Animals, en John Mayall Hooker voor als een van de groten van de blues. In de jaren '70 werkt Hooker samen met Van Morrison en Canned Heat aan enkele projecten.

Healer

In de jaren '80 maakt Hooker nog een memorabele cameo in de film Blues Brothers. Volgens velen kan het hoogtepunt van zijn loopbaan de release van zijn album The Healer (1989) genoemd worden. Op het album werkt Hooker samen met Bonnie Raitt, Carlos Santana en Robert Cray. Het nummer 'The Healer', met Carlos Santana en de Santana Band bereikt de top 10 in de Nederlandse hitlijsten.

John Lee Hooker heeft gedurende zijn leven meer dan 100 albums opgenomen. De laatste jaren van zijn leven vertoefde hij rond de baai van San Francisco, in Californië, waar hij een nachtclub toestemming had gegeven om de naam Boom Boom Room te gebruiken, naar een van z'n hits.

Hookers laatste opname vond plaats met de Italiaanse zanger Zucchero in de lente van 2001. Voor diens nummer "Ali D'Oro" (lett. Gouden Vleugels), van het album Shake, zong de bluesman nog het refrein in: "I lay down with an angel."

Overlijden

Hooker werd ziek vlak voor hij aan een tour door Europa wilde beginnen, in 2001. Hij stierf niet lang daarna op 83-jarige leeftijd. Hooker liet acht kinderen, negentien kleinkinderen en vele achterkleinkinderen na.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 heeft John geen noteringen meer staan. Jammer, want een plaats verdient hij wel.

Sunday Morning Classic

Op 27 augustus 2023 was het de beurt aan John Lee Hooker om ons Sunday Morning Classic podium te betreden. Terecht overigens. De man heeft bij leven meer dan 100 albums afgeleverd.

I'm John Lee Hooker werd uitgebracht door Vee-Jay Records in 1959 en bevat zeven nummers die oorspronkelijk tussen 1955 en 1958 als singles zijn uitgebracht, samen met vijf nieuwe nummers opgenomen in 1959 .

The Penguin Guide to Blues Recordings schreef: "Toen Hooker's Vee-Jay-kanten voor het eerst als singles verschenen, waren het bemoedigende aanwijzingen dat er nog steeds eerlijke en onopvallende blues werden gemaakt ... Decennia later zijn ze iets minder meeslepend. Hooker bij een efficiënte band plaatsen was vermoedelijk bedoeld om hem te ontlasten van ritmische klusjes en hem de ruimte te geven zijn vocale of instrumentale spieren te buigen, maar hij heeft er weinig baat bij; hij is altijd zijn meest interessante ritmeleverancier.'

AllMusic- recensent Lindsay Planer verklaarde: " I'm John Lee Hooker werd voor het eerst uitgegeven in 1959 tijdens zijn ambtstermijn bij Vee Jay en is "the Hook". Het hoort zonder voorbehoud thuis in de collectie van elke bluesliefhebber."

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Jean Luc en publiek domein

Het is onbegonnen werk om alle albums van John Lee hooker te vermelden. Daarom hebben we ons beperkt tot de top 5. Ben je op zoek naar een bepaald album, laat het ons dan weten. We zoeken graag met je mee!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede