Julio Iglesias

Eigenlijk had Julio Iglesias profvoetballer willen worden. Maar een ernstig auto-ongeluk maakte een einde aan die jongensdroom. Dus richtte Julio zich op zijn andere grote liefde: muziek. Julio startte een carrière als professioneel zanger om vervolgens de hele wereld te veroveren met hits als 'Un Canto A Galicia', 'Quiereme Mucho' en 'To All The Girls I’ve Loved Before'.

Real Madrid

Julio José Iglesias de la Cueva wordt op 23 september 1943 geboren als oudste zoon van dokter Julio Iglesias Puga en zijn eerste vrouw Maria del Rosario de la Cueva y Perignat. Samen met zijn jongere broer Carlos groeit Julio op in een beschermd Spaans milieu. Begin jaren zestig studeert Julio rechten aan de universiteit van Madrid. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met sport. Julio is een getalenteerd doelverdediger die zijn wedstrijden keept bij de reserves van het grote Real Madrid, het beroemde elftal dat op dat moment wereldfaam maakt met legendarische spelers als Gento, Ferenc Puskás en Alfredo di Stéfano.

Ongeluk

Nog voordat Julio zijn kans krijgt in het eerste team van de ‘Koninklijke’, raakt hij betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Het gebeurt op de dag voor zijn twintigste verjaardag. Julio raakt verlamd en belandt voor lange tijd in het ziekenhuis. Zijn prognose luidt niet best. Sommige doktoren denken zelfs dat hij nooit meer kan lopen. Julio bewijst het tegendeel door fanatiek aan gang te gaan met zijn revalidatie. Maandenlang traint hij zichzelf weer te leren lopen. Van een verpleger krijgt hij een gitaar om de soepelheid van zijn vingers te bevorderen. Julio vindt het gitaarspelen erg leuk en begint ook zijn eigen liedjes te schrijven.

Songfestival

Eenmaal uit het ziekenhuis hangt Julio zijn keepershandschoenen in de wilgen en pakt hij zijn studies weer op. Zo studeert hij Engels in Ramsgate en Cambridge. Ondertussen blijft hij gitaarspelen en liedjes zingen. In 1968 doet Julio mee aan een internationaal zangfestival in Benidorm, dat hij wint met zijn zelf geschreven liedje 'La Vida Sigue Igual'. Twee jaar later vertegenwoordigt hij Spanje tijdens het Eurovisie Songfestival, dat in dat jaar wordt gehouden in Nederland. Met zijn liedje 'Gwendolyne' eindigt Julio in de oude Amsterdamse RAI vlak achter de Ierse winnares Dana op een verdienstelijke vierde plaats. Dat biedt Julio voldoende perspectief om verder te werken aan zijn zangcarrière.

Wereldhit

In 1972 scoort Julio met zijn liedje 'Un Canto A Galicia' een grote Europese hit. Met deze zelfgeschreven ode aan de Spaanse streek Galicië bereikt hij zelfs de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. In eerste instantie kan Julio het succes van 'Un Canto A Galicia' maar moeilijk bestendigen. Het duurt ruim drie jaar voordat hij met Manuela weer een Europese hit te pakken heeft. Wanneer hij in 1977 van platenmaatschappij verandert, komt zijn internationale carrière pas echt van de grond. Zo scoort Julio in 1979 een gigantische wereldhit met het aloude 'Quiereme Mucho', waarmee hij ook in ons land de eerste plaats weet te bereiken. Van zijn album Emociones worden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Broodjes

In 1981 scoort Julio een Britse nummer 1-hit met zijn liedje 'Begin The Beguine (Volver A Empezar)'. De hit vormt de opmaat voor zijn enorme succes in de Verenigde Staten, waar hij in 1984 doorbreekt met zijn album 1100 Bel Air Place en de daarvan afkomstige duetten 'To All The Girls I’ve Loved Before' met countryzanger Willie Nelson en 'All Of You' met Motown-zangeres Diana Ross. Van het album en beide hits worden in Amerika miljoenen exemplaren verkocht. Maar ook in Europa blijft Julio het uitstekend doen. Met liedjes als 'Milonga Sentimentel', 'Crazy' en zijn duet 'My Love' met Stevie Wonder staat hij hoog in de Europese hitlijsten. En zijn albums vliegen als de bekende warme broodjes over de toonbank.

Familie

Dat Julio duidelijk over muzikale genen beschikt, blijkt uit het feit dat z’n beide zoons uit zijn eerste huwelijk allebei succesvolle artiesten zijn. Julio junior doet het als zanger erg goed in Spanje en jongste zoon Enrique is inmiddels uitgegroeid tot een absolute wereldster. In 1990 leert Julio tijdens zijn tournee door Azië het Nederlandse fotomodel Miranda Rijnsburger kennen. Uit hun relatie worden vijf kinderen geboren, drie zoons en de tweelingzusjes Victoria en Cristina. Ook Julio’s oude vader, die na de dood van zijn moeder opnieuw is getrouwd, krijgt in 2004 op 89-jarige leeftijd nog een kind. Jaime Iglesias is dus het één en zestig jaar jongere broertje van Julio. In december 2005, vlak voordat bekend wordt dat Julio er ook nog een zusje bij krijgt, overlijdt zijn vader. Julio’s drie en zestig jaar jongere zusje Ruth wordt geboren op 26 juli 2006, de dag waarop Julio’s vader 91 zou zijn geworden.

Een van de meest gedraaide artiesten

Met meer dan 300 miljoen verkochte albums en ruim 2600 gouden en platina platen is Julio Iglesias één van de meest populaire artiesten ter wereld. Een bijzonder succesvol artiest van wie elke 30 seconden ergens ter wereld wel een liedje op de radio wordt gedraaid.

Top 2000

In de 24e editie van de Top 2000 (we leven nu in 2023) staat Julio slechts met één notering:

  • 1511: Quiero

Sunday Morning Classic

Op 7 mei 2023 stond Julio op ons kleine podium bij De Platenbar in Groede als Sunday Morning Classic met zijn album Emociones uit 1978.

Julio Iglesias is al jaren een persoonlijke “guilty pleasure”. Ik versta er niets van, maar de grote hits zing ik uit volle borst mee (nou ja, probeer ik mee te zingen dan). In 1978 was ik 13 en zeker niet met de muziek van Julio Iglesias bezig. Alhoewel dat optreden bij TopPop met de dans van Penny de Jager op "Quiero" wel is blijven hangen. “Me Olvide de Vivir” tekent een bepaalde fase in mijn leven en daarom is juist dit nummer uit alle nummers van Iglesias blijven hangen. Doordat nummer ben ik automatisch naar het hele album gaan luisteren en kom je natuurlijk ook niet om de hit “Quiereme Mucho” heen.

Nu de zon zich in mei weer wat laat zien en voelen is deze muziek bij uitstek geschikt om uit de winterslaap te komen. Iglesias heeft een mooie zuiderlijke stem en de muziek is warm en romantisch. Ramen open en luidkeels fonetisch meezingen, tot ergernis van een ieder die bij mij in de buurt is.

De tanto correr por la vida sin freno

Me olvidé que la vida se vive un momento

De tanto querer ser en todo el primero

Me olvidé de vivir los detalles pequeños

De tanto jugar con los sentimientos

Viviendo de aplausos envueltos en sueños

De tanto gritar mis canciones al viento

Ya no soy como ayer, ya no se lo que siento

Foto: City of Boston Archives from West Roxbury, United States
Bron: NPO en Wikipedia

Onderstaand tref je een kleine collectie van de albums van Julio Iglesias aan. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We zoeken graag met je mee!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede