Katie Melua

Met haar single 'The Closest Thing To Crazy' breekt Katie Melua in 2004 door in Nederland.

Georgië- Ierland-Londen

De schoonheid wordt geboren in 1984 in Georgië, waar ze tot haar negende levensjaar woont. Dit is nog ten tijde van de toenmalige Sovjet-Unie. Haar vader krijgt een baan aangeboden als hartchirurg in Ierland en op 9 jarige leeftijd verhuist Katie met haar gezin naar het roerige Belfast. Toch merkt Katie niet zo veel van de onrustige situatie aldaar. Zelf gaat ze naar een katholieke school en haar jongere broertje naar een protestantse school. Tijdens haar verblijf in Ierland heeft de tiener Katie al wel het gevoel dat ze de wereld wil veranderen. Niet zozeer met haar muziek, maar eerder als politicus. Na vijf jaar verhuist het gezin naar London.

Talentenjacht

Op haar vijftiende doet ze mee aan een talentenjacht op televisie; Stars Up Their Nose. Ze zingt 'Without You' van Mariah Carey. Ze wint de talentenjacht en geniet van de podiumervaring. Het succes smaakt naar meer en ze begint zelf nummers te schrijven en op te nemen in de kleine studio in het huis van haar ouders. Ze schrijft zich in voor een muzikale studie, waar ze kennis maakt met verschillende muziekstijlen. Vooral de teksten van Joni Mitchell en Bob Dylan leveren voor haar een bron van inspiratie op.

Contract

Componist en producer Mike Batt brengt een bezoek aan haar school en hoort haar optreden. Hij is compleet overrompelt door haar talent en biedt haar een platencontract aan bij zijn label Dramatico. Alvorens zich hierop te storten maakt Katie wel eerst haar studie af. Haar eerste single, 'The Closest Thing To Crazy', komt in de zomer van 2003 uit in Engeland. Haar album, waarvan ze een aantal nummers speelt in de Royal Albert Hall, in het bijzijn van Koningin Elisabeth, komt in november van dat jaar uit en heet Call Off The Search.

Onder de zeespiegel

Na het succes in haar 'thuisland' breekt Katie Melua in 2004 in Nederland door. Net als de Engelsen smelt ook het Nederlandse publiek voor haar schoonheid en muziek. Ter ere van het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita in 2005 speelt ze het nummer 'Nine Million Bicycles'. Het nummer is afkomstig van het tweede album Piece By Piece van de zangeres. Met een concert 303 meter onder de zeespiegel op een boorplatform, op de bodem van de Noordzee heeft Katie Melua een vermelding in het Guinness Book of Records. Ze noemde het ''haar meest surrealistische optreden ooit''.

North Sea Jazz

Katie Melua treedt in de zomer van 2007 op tijdens het North Sea Jazz festival in de Rotterdamse Ahoy. In 2010 is Katie weer helemaal terug met haar nieuwe album The House.

Verjaardagskado

Katie Melua primeurt op het verjaardagsfeestje van Queen Elizabeth II bij het het Buckinham Palace haar nieuwe liedje 'I Will Be There'. In augustus 2013 verschijnt het nummer als single. Het zachte liedje met orkest is opgenomen voor haar album Ketevan. Ketevan is haar zesde studioalbum en verschijnt op 16 september, de 28ste verjaardag van Katie Melua.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Katie slechts met één nummer en wel met Nine Million Bicycles op nummer 1302 en ze is zakkende... Laten we hopen dat ze in de volgende editie weer wat punten wint want dat verdiend ze wel!

Sunday Morning Classic

Op 13 november 2022 stond Katie met haar debuutalbum Call Off The Search uit 2003 bij ons op het Sunday Morning Classic podium.

Katie Melua wordt vaak vergeleken met Norah Jones omdat ze beiden jazz in hun muziek verwerken maar hun stem is wel anders. Zelf beschouw ik Katie Melua als easy-listeningpop met een beetje jazz en daar is niets mis mee. Haar stem is op dit album nog wat aan de dunne(jonge) kant maar ze weet er goed gebruik van te maken en de songs zijn sterk en sfeervol mede vanwege de juiste arrangementen.

Met Call Off The Search, The Closest Thing To Crazy en het prachtig gecoverde I Think It's Gonna Rain Today kan de rest van de plaat niet meer kapot. Mike Batt moet ook wel even genoemd als haar ontdekker en zelf ook uitstekend muzikant. En Katie, mooier zijn er bijna niet!

Wat deze debuutplaat betreft, daar geniet ik toch wel van. Beetje erg zoet af en toe, maar ik kan er in de juiste gemoedstoestand toch wel van smullen. Dit is een plaat die ik in de late uurtjes nog wel eens wil opzetten.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Harald Krichel en Kirk Stauffer

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede