Klein Orkest

Klein Orkest was een Nederlandse muzikale groep, opgericht in 1978. Klein Orkest kwam voort uit een mislukt cabaretprogramma, Groot Orkest, en trad in eerste instantie voornamelijk op bij krakersfeesten. De teksten werden geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Harrie Jekkers had onder het pseudoniem Harry Klorkestein (een anagram van Klein Orkest) de hit O, o, Den Haag. Naast werk voor volwassenen, produceerde Klein Orkest ook een album met kinderliedjes, Roltrap naar de maan. Voor dit album ontving Klein Orkest in 1986 een Edison. Enkele nummers van het album werden ook uitgevoerd in optredens in Sesamstraat.

In 1982 wordt de eerste single uitgebracht: Laat Mij Maar Alleen. Ook maakt men een Haags uitstapje metKlein Orkest O,O, Den Haag. Jekkers schreef het voor de 30ste verjaardag van presentator Cees Grimbergen. Dankzij dit nummer kreeg de groep hun eerste platencontract, op voorwaarde dat het op de eerste elpee zou komen. Hier was de band het principieel niet mee eens, omdat het nummer een totaal andere sfeer had dan de rest van de nummers. Er kwam een compromis: Oh Oh Den Haag verschijnt wel, maar op een single onder de artiestennaam ''Harry Klorkestein''. De achternaam is een anagram van Klein Orkest, de voornaam is die van de schrijver Harrie Jekkers, weliswaar anders gespeld. Jekkers is ook verantwoordelijk voor de zangpartijen op de single. Op televisie en bij optredens werpt geluidsman Henny de Jong zich al playbackend op als Klorkestein, om zo de ware artiesten niet te onthullen. Het lied werd op de Haagse piratenstations al snel grijs gedraaid. Later heeft het Jekkers nog moeite gekost om te bewijzen dat hij de ware schrijver van Oh Oh Den Haag was.

Met Koos Werkeloos verschijnt in 1983 een tweede hitsingle van Het Klein Orkest. Het nummer weet de aandacht te trekken door het gewaagde tekstuele onderwerp (die politieke Haagse maffia die blijft maar korten op de minima. Nou, laat ze zelf maar betalen, want bij Koos is niets te halen. Sorry dat ik besta!). Het nummer Over de muur wordt in 1984 uitgebracht. Het is geschreven op het hoogtepunt van de Hollanditis, aan de vooravond van de grote vredesdemonstratie op 29 oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag. De vier bandleden hadden nooit verwacht dat het nummer succes zou hebben, maar worden bij aankomst bij de demonstratie gevraagd om het op het hoofdpodium te spelen. Daar blijkt ook live op de radio te worden uitgezonden. De single wordt de grootste hit voor de band en duikt tot op heden nog steeds jaarlijks op tussen de laatste 100 nummers in de Top2000.

De groep hield in 1985 op te bestaan, maar kwam tussen 2017 en 2019 weer bij elkaar voor twee theatertournees.

Bron: Wikipedia

Op 19 januari 2020 lag " Later is al lang begonnen" op de draaitafel tijdens onze Sunday Morning Classics.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede