Kool & The Gang

Kool & The Gang is een Amerikaanse funk/disco-band. De band genoot de grootste populariteit bij het grote publiek vanaf het eind van de jaren 70 tot midden jaren 80.

De tienerbroers Robert en Ronald Bell, die respectievelijk basgitaar en saxofoon speelden, begonnen midden jaren 60 met enkele vrienden de instrumentale groep de Jazziacs, later uitgebreid met Charles Smith (gitaar), George Brown (drums) en Ricky West (keyboard). In 1967 veranderden zij hun naam in Kool & The Flames en nog later, in 1969, in Kool & The Gang. In 1969 kreeg Kool & The Gang een platencontract bij De-Lite Records. Dat jaar verscheen ook hun debuutalbum Kool and the Gang. Van de singles Jungle Boogie en Hollywood Swinging van hun vierde studioalbum Wild and Peaceful (1973) werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Internationaal succes verwierf de groep met hun bijdrage aan de film Saturday Night Fever uit 1977.

Een jaar later kwam leadzanger James "JT" Taylor bij de band en volgden grote hits als Ladies' Night, Celebration en Get Down on It. De gevaren koers ging wat meer naar de disco. Ook de samenwerking met de Jamaicaanse zanger Jimmy Cliff op diens singles Reggae night en Sunshine in the music was succesvol. In 1985 deed Kool & The Gang mee met het groots opgezette Live Aid. In hetzelfde jaar hadden ze ook hun grootste cross-overhit, Cherish. In 1988 verliet James Taylor de band om een solocarrière te beginnen, die commercieel gezien overigens niet echt uit de verf kwam. Eind jaren 90 maakte hij een tijdelijke comeback.

In juni 2018 werden Ronald Bell en George Brown met James Taylor herenigd tijdens hun inhuldiging in de Songwriters Hall of Fame.

Bron: Wikipedia

Onderstaand tref je slechts een kleine selectie van de albums aan.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede