Led Zeppelin

Het hebben van een 7 jaar oudere zus heeft, zeker op latere leeftijd, voordelen.  Als tiener ben je niet bezig met de muziek van je zus en haar vrienden. Sterker, je zet je er tegen af. Dan komt er ineens een moment dat je een nummer op de radio hoort en bij jezelf denkt " dat is aardig". En zo heb ik de albums van Led Zeppelin leren kennen op het moment dat ze al heel lang uit elkaar waren. Het zijn niet allemaal pareltjes maar met de pareltjes kan je toch een aardig mandje vullen.

Led Zeppelin

Led Zeppelin is een voormalige Engelse rockband opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij als enige lid van de Yardbirds was overgebleven. Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums). Een van de bekendste nummers van Led Zeppelin is Stairway to Heaven, een lp-track die nooit op single werd uitgebracht. De groep werd ook bekend door improvisaties tijdens optredens: andere versies, waardoor de nummers zoals zij die daar ten gehore brachten niet identiek waren aan hoe ze de op plaat waren uitgebracht, wat bijdroeg aan de populariteit van legale witte live-albums.

In 1985 was er een speciaal optreden van de drie overgebleven bandleden (samen met Phil Collins en Tony Thomson van Chic op drums) op het liefdadigheidsconcert (Live Aid) in Amerika; ook bij het 40-jarig bestaan van hun platenmaatschappij Atlantic Records in 1988 traden ze nog een keer op, waarbij Jason Bonham, de zoon van John Bonham, drummer was.

In oktober 1968 nam de groep zijn eerste plaat op. Keith Moon, de drummer van The Who, had echter weinig vertrouwen in deze nieuwe band. Hij voorspelde dat de band 'would go down like a lead balloon' Dit inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen en onder deze naam ging de groep op tournee door Engeland. Daarna begon een Amerikaanse tournee van 26 december 1968 tot 8 februari 1969. De setlist bestond voornamelijk uit songs uit het eerste album. Daarnaast speelde de groep onder andere Killing Floor, een bluesnummer van Howlin' Wolf dat later in een bewerkte versie als The Lemon Song op Led Zeppelin II terecht kwam en Pat's Delight, een drumsolo van John Bonham die als Moby Dick ook op datzelfde album terecht kwam.

Op 12 januari 1969 kwam het eerste album Led Zeppelin uit, een lp met zowel harde blues als akoestische nummers. In hetzelfde jaar kwam Led Zeppelin II uit, een album waarvan de nummers op verschillende plaatsen tijdens de tournees opgenomen waren. Op Led Zeppelin III zijn Engelse folk-invloeden te horen, een geluid dat op Led Zeppelin IV versterkt werd. Het vierde album werd, vanwege de in runentekens geschreven titel, ook wel The Runes Album genoemd. Op dit album staat onder meer Stairway to Heaven. Drummer Bonham overleed op 25 september 1980. Eind 1980, enkele maanden na het overlijden van Bonham, hield Led Zeppelin op te bestaan. Postuum verscheen nog het album Coda, met daarop een aantal niet eerder verschenen nummers uit de periode 1969-1978.

Op 10 december 2007 was er een eenmalig optreden, ook weer met Jason Bonham op drums, in het O2-Arena stadion in Londen als eerbetoon aan hun overleden ontdekker, Ahmet Ertegün. Voor de 20.000 beschikbare kaarten waren er wereldwijd ongeveer 20 miljoen aanvragen. De pers was zeer lovend over dit reünieconcert en er waren daarna geruchten over een wereldtournee. Begin 2009 werd duidelijk dat Led Zeppelin niet meer ging toeren.

Led Zeppelin heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, waarvan alleen al 111,5 miljoen in de Verenigde Staten. Deze hoge verkoopcijfers zijn opmerkelijk omdat de band maar zo'n tien jaar bestond en bovendien geen hitmachine was, maar het van de albums moest hebben. Nog steeds wordt Led Zeppelin als voorbeeld of inspiratiebron gezien door talrijke nieuwe muzikanten.

bron: Wilkipedia
foto: publiek domein

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede