Leo Sayer

Gerard Hugh "Leo" Sayer (Shoreham-by-Sea, 21 mei 1948). Zijn bijnaam ontleent hij aan zijn krullenkapsel dat associaties met leeuwen opwekt. Eind jaren 60 was Sayer lid van de Terraplane Blues Band uit Londen.

In 1971 formeerde hij de band Patches met drummer Dave Courtney. Courtney had ook gespeeld met de bekende popster Adam Faith. Deze begon begin jaren 70 een management voor artiesten. Sayer was een van de eerste artiesten die hij een contract aanbood, nadat in 1973 Roger Daltrey, zanger bij The Who, een solohit had met Sayers compositie Giving it all away.

Datzelfde jaar bereikte Sayers tweede single The show must go on in november de nummer 2-positie in de Engelse hitlijst. Three Dog Night coverde het lied en scoorde begin 1974 elders op de wereld er een hit mee, toen Sayer alweer met One man band in de Britse hitlijsten stond.

Zijn doorbraak in Nederland kwam in 1974 met de hit Long tall glasses. Andere grote hits waren You make me feel like dancing, When I need you, More than I can say en Orchard Road. In 1978 won Leo Sayer een Grammy voor het nummer You make me feel like dancing in de categorie Best R&B Song.

Vanaf 1984 werd het stil rond Sayer. Een comeback begin jaren 90 mislukte. In 2002 werd het nummer Can't stop loving you door Phil Collins gecoverd.

In 2006 maakte dj en producer Meck uit Los Angeles een remix van Sayers plaat Thunder in my heart (1977). Meck was geïntrigeerd geraakt door het verhaal bij deze plaat. Sayer had het lied geschreven nadat hij met zijn vriend Tom Snow in Los Angeles met hun limousine over Sunset Boulevard reed en keek naar alle mooie dames die daar op straat rondliepen. Sayer is erg enthousiast over de nieuwe versie van Meck. Meck gaf er de naam Thunder In My Heart Again aan. Het nummer kwam op nummer 1 terecht in de hitlijst van Engeland, de plaat kwam in de Top 40 op de 4e plaats en in de Mega Top 50 op de 9e plaats.

Sayer woont vanaf 2005 in Australiëen is sinds 2009 Australisch staatsburger.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staan geen nummers (meer) van Leo. Je kan natuurlijk onze Top 2000 inspiratielijst vullen op Spotify. Wellicht dat Leo Sayer er dan weer in komt?

Sunday Morning Classic

Op 3 juli 2022 was Leo onze gast als Sunday Morning Classic met zijn tweede album Just A Boy uit 1974.

Op deze sobere plaat van Leo Sayer is hij nog niet verworden tot zanger van overgeproduceerde, gladde ballads, maar hij zet hier een prima tijdloze popplaat neer, of beter ; een plaat van een singer-songwriter, met prima nummers. Train, Long Tall Glasses en het later aan Roger Daltrey cadeau gedane Giving it All Away (debuutsoloalbum 1973) zijn juweeltjes !

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: AVRO en Ship Fan

Onderstaand tref je een selectie aan van de albums van Leo Sayer. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. Wij gaan graag voor je op zoek!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede