Leonard Cohen

Leonard Cohen (21 september 1934 -7 november 2016) was een Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver. Hij had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So Long, Marianne.

Cohen werd geboren in een joods middenklassegezin in een Engelssprekend deel van Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en vormde een country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956.

Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn en hij kende de joodse geschriften. In de jaren zestig werd hij lid van de Church of Scientology. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht enige tijd als monnik door in een Zenklooster in de bergen ten noorden van Los Angeles. Dit hielp hem bij zijn depressies en neiging tot "eindeloze zelfanalyse". Maar ook was hij gevoelig voor wereldse verleidingen, zoals vrouwen, drugs en drank. Zo werd het nummer Chelsea Hotel na een korte affaire met Janis Joplin geschreven.

Vlak na zijn 70ste verjaardag bleek zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verduisterd te hebben, waardoor Cohen noodgedwongen, maar met veel succes, weer ging optreden. Op wereldtournee gaf hij in juli 2008 na vijftien jaar weer concerten in Vlaanderen en Nederland. Leonard Cohen overleed in 2016 op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val, in zijn slaap. Pas na de begrafenis in het familiegraf op de begraafplaats Shaar Hashomayim in Montreal werd zijn overlijden bekendgemaakt.

Sunday Morning Classics: I'm Your Man

Op 1 september 2019 was Leonard te gast bij onze Sunday Morning Classics met het album "I'm Your Man".

In 1988 voegde Leonard Cohen een achtste album toe aan zijn toch al productieve oeuvre. I'm Your Man was een onverwachte toevoeging, een synthpop-plaat en een moderne afwijking van zijn klassieke normen. Zijn zang was een beetje verworden tot een grom, wat bijdroeg aan de allure van de 'damesman' die hij jarenlang had gecultiveerd. De zwakke stem die ooit eenzame teksten uitsijpelde, werd afgemat met bas. In een interview in 1997 met Uncut magazine, reflecterend op het album, verklaarde Cohen: "Op I'm Your Man was mijn stem tot rust gekomen en ik voelde me er niet dubbelzinnig over. Ik kon eindelijk de nummers afleveren met de autoriteit en intensiteit vereist."

Vier jaar na van zijn laatste release, Various Positions, met zijn meest iconische nummer, 'Hallelujah', ging Cohen uitgebreid in op zijn gebruik van synthesizers. Door zijn melancholie onder controle te krijgen, kon hij het omdraaien en wat humor vinden in de duisternis. Jennifer Warnes, zijn frequente zangeres, keerde ook terug en voegde haar rijke zang toe aan Cohens zang. Vanaf het begin van I'm Your Man voelt de ervaring anders aan dan op de vorige albums van Cohen.

  • "First We Take Manhattan", een sinister en gespannen klinkend lied gaat onder andere over de wraak van een extreemrechtse activist.
  • "Ain't No Cure For Love" is een stabiel R&B-nummer, verfraaid door de hemelse zang van Jennifer Warnes.
  • "Everybody Knows" is pakkend, maar toch somber. Het nummer is een samenwerking met Sharon Robinson, een zangeres en frequente partner van Cohen.
  • "I'm Your Man" is een jazzy, stiekem liefdeslied. Beginnend met: "Als je een minnaar wilt, zal ik alles doen wat je me vraagt", somt Cohen zijn toewijding op.
  • "Take This Waltz" is een letterlijke wals, in driedubbele maat, met zangerige teksten en oude viool in Russische stijl.
  • "Jazz Police" is een misser uit de jaren 80 tussen de sterkere nummers.
  • "I Can't Forget" en zijn onvergetelijke tekst, althans voor degenen onder ons die samen met Cohen ouder zijn geworden.
  • "Tower of Song" is ingetogen, zachtjes, zoals vroeger Cohen "Suzanne" fluistert. Het bevat enkele van Cohens beste oneliners (“Ik ben zo geboren, ik had geen keus / ik ben geboren met de gave van een gouden stem”), en hij geniet van het gemak en de lengte van het nummer.

(bron: Jan Liebregts en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede