Lou Reed

Lewis Allan (Lou) Reed (Brooklyn, New York, 2 maart 1942 –Southampton (New York), 27 oktober 2013 Lou Reedwas een Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de invloedrijke band The Velvet Underground. Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva's Operation).

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. In 1972 had hij zijn grootste single-hit: Walk on the Wild Side, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson). Ook met Perfect Day had hij nadien nog een succesnummer.

Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest 'beruchte' soloalbum is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975: een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar-feedback en destijds door velen bestempeld als een van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter een van de meest gewaagde albums aller tijden.

Transformer

Na in zes jaar tijd vier albums te hebben gemaakt met Velvet Underground - de band waarvan hij als medeoprichter te boek staat - besluit Lou Reed om een solo carrière te beginnen. Zijn eerste plaat wordt een flop en artistiek zit hij in een impasse wanneer hij in Engeland voorgesteld wordt aan een tweetal dat zich door zijn activiteiten met de Velvet Underground sterk heeft laten beïnvloeden; David Bowie en zijn gitarist Mick Ronson. 

Zij bieden aan om de productie te verzorgen voor een tweede solo LP met daarop enkele oude, en een aantal nieuwe nummers van Lou. Het resultaat is de LP "Transformer" met daarop Reed`s grootste succes "Walk On The Wild Side". Zoals zo vaak in zijn teksten het geval is gaat het ook nu weer over een - in die tijd - typisch taboe onderwerp: travestie. "Holly came from Miami FLA, hitchhiked her way across the USA, plucked her eyebrows on the way, shaved her legs and than he was a she and said hey babe, take a walk on the wild side". Misschien wel het bekendste stukje tekst uit zijn gehele oeuvre.

"Vicious", het eerste nummer van deze LP, is, net als "Hangin`Round", een voorbeeld van gitaar rock en beide songs zijn in die zin mooie tegenhangers van "Walk On The Wild Side" en het poetische "Perfect Day". Daarin kijkt Lou terug op een liefde en is hij vocaal op z’n best.

De teksten van deze LP zijn cynisch, surrealistisch en gevat. Al wil dat niet zeggen dat ze allemaal even sterk zijn. "Andy’s Chest" bijvoorbeeld – waarin de door Valeria Solanas neergeschoten kunstenaar en ex producer van Velvet Underground Andy Warhol centraal staat – vind ik één van de meest zwakke teksten. De melodie is daarentegen weer wel aantrekkelijk. In "Make Up" stelt Reed seksuele identiteit met een homo-erotische ondertoon centraal: "We’re coming out of our closets". De door Herbie Flowers bespeelde tuba verleent aan dit nummer een absurdistisch tintje. "Satellite of Love" laat een sterk piano arrangement en een duidelijk herkenbare backing vocal van David Bowie horen terwijl in het daaropvolgende "Wagon Wheel" een bizar patroon met twee drummende slagwerkers ten beste gegeven wordt. De meest sterke nummers zijn dan al geweest en de roddels in "New York Telephone Conversation" kunnen nauwelijks nog boeien. Dat is evenmin het geval met het duidelijk door Bowie beïnvloede "I’m So Free" waarna de LP eindigt met een jazzband die, reeds ver na sluitingstijd, in een club de menselijke eenzaamheid tot uitdrukking brengt in "Goodnight Ladies".

Een eclectisch rock, glam, jazz album dat voor altijd zijn stempel gedrukt heeft op de ontwikkeling van de popmuziek en van grote invloed geweest is op latere generaties. Eigenlijk zou alleen al vanwege die importantie deze LP in geen enkele collectie mogen ontbreken.

Op 25 april 2021 was Lou Reed met het album Transformer onze Sunday Morning Classic.

(bron: Wikipedia en Jan Liebregts)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede