Marvin Gaye

Marvin Gaye, officieel Marvin Pentz Gay  wordt op 2 april 1939 als zoon van een dominee geboren in een ghetto in Washington DC. Na een mislukt opleiding tot luchtmachtpiloot voegt hij zich begin jaren ’60 bij de zanggroep The Moonglows. In ’62 spelen de Moonglows op een feestje in Detroit en daar wordt Gaye door Motown- baas Berry Gordy aangeschoten. Hij had zijn eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Gaye groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal, met solo-hits als How Sweet It Is (To Be Loved By You), Can I Get A Witness, Ain't That Peculiar, I Heard It Through the Grapevine en Abraham, Martin and John. Daarnaast nam hij succesvolle duetten op met de topzangeressen van het label, Mary Wells en Kim Weston (It Takes Two), maar vooral Tammi Terrell (Ain't no mountain high enough, Your precious love, You're all I need to get by).

Toen Tammi Terrell in 1970, na twee jaar van vele operaties, aan een hersentumor overleeMarvin Gayed, leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij veranderde zijn aanpak volledig en vernieuwde zijn thematiek op de in 1971 door hemzelf geproduceerde LP What's Going On. Weg van de hitparadenummertjes bevat dit album maatschappijkritische songs als Save the Children, Mercy Mercy Me (The Ecology), Inner City Blues en het titelnummer, die vloeiend in elkaar overgaan. Deze plaat, waarop hij ook jazz- en klassieke elementen verwerkte, wilde Berry Gordy aanvankelijk niet uitbrengen. Hij verwachtte er geen commercieel succes van en vreesde dat Gayes imago eronder zou lijden. What's Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.

Gayes carrière geraakte steeds meer in het slop. Op 8 juli 1980, toen hij in Londen zou optreden voor prinses Margaret en door haar was uitgenodigd voor een liefdadigheidsdiner vooraf, kwam hij pas opdagen toen bijna alle bezoekers, de prinses als eerste, vertrokken waren. Nadat hij met de LP In Our Lifetime uit 1981 had teruggeblikt verbleef hij onverwachts ruim een jaar in België, in Oostende en Moere in West-Vlaanderen. In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de lp Midnight Love op met de hit Sexual Healing. De videoclip daarvan werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende. Gaye kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.

In maart 1984 keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, had hij het hevig aan de stok gekregen. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij tijdens zo'n hoogoplopende ruzie door vader Marvin senior doodgeschoten. De aanleiding voor de ruzie zou de financiering van zijn verjaardagsfeest zijn geweest. Hij liet drie kinderen achter.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Marvin Gaye met 5 noteringen:

  • 467: Whats Going On
  • 1316: I Heard It Through The Grapevine
  • 1382: Sexual Healing
  • 1667: Ain't No Mountain High Enough (duet met Tammi Terrell
  • 1978: Let's Get It On

Sunday Morning Classic : What's Going On

Op 10 januari 2021 was Marvin met zijn album " What's Going On"  onze Sunday Morning Classic.

Oké, laten we dit gewoon uit de weg ruimen. Marvin Gaye's What's Going On LP is een meesterwerk. Als het niet in je top vijf staat of op zijn minst binnen het rijk van je top 10 albums aller tijden, dan denk ik serieus dat je je lijst opnieuw moet evalueren. Niet veel albums geven je een momentopname van de wereld op het moment van de release.

Tegen het einde van de late jaren zestig was Marvin Gaye in een diepe depressie beland. Bij zijn zangpartner Tammi Terrell werd een kwaadaardige hersentumor geconstateerd en zijn huwelijk met Anna Gordy, de zus van Motown-oprichter Berry Gordy, liep snel op de klippen. Gaye's zelfmedicatie door zijn toenemende afhankelijkheid van cocaïne zorgde ervoor dat zijn depressie in een overdrive kwam. Ondanks het succes van "I Heard It Through the Grapevine", geloofde hij niet dat zijn succes echt was. Hij zei vaak dat hij slechts een marionet was van Berry & Anna Gordy en dat hij de lof die hij ontving niet verdiende.

Op 1 juni 1971 begon Gaye met het opnemen van de single "What's Going On" met enkele leden van Motown's huisband, Funk Brothers. Gaye maakte veel gebruik van zijn kenmerkende bereik van vier octaven. Hij nam twee verschillende leadvocalen voor het nummer op. Engineers hebben de twee versies per ongeluk door elkaar gehaald. Gaye hield zo veel van het geluid dat hij besloot het te behouden en deze techniek voor het hele album te gebruiken.

Toen het nummer klaar was, nam Gaye het mee naar Berry Gordy. Gordy haatte het lied en noemde het het ergste dat hij ooit in zijn leven had gehoord. Buiten het medeweten van Gordy, stuurde Barney Ales, verkoopdirecteur van Motown, 200.000 exemplaren naar platenzaken. In een kwestie van weken werd "What's Going On" de snelst verkopende song van Motown.

Tijdens de laatste mix van het album in april gaf Gordy het nog een laatste kans om Gaye ervan te overtuigen dat hij een fout maakte met deze plaat. Gaye hield voet bij stuk en was het daar niet mee eens, en terecht. Een ander knelpunt bij Gordy was het feit dat de nummers op de ene kant in elkaar overliepen zonder stops.

Het hele album is een briljant en mooi opus dat de luisteraar een duidelijke definitie geeft van wat er in 1971 in Amerika aan de hand was. "What's Going On" is universeel geliefd en zeer geprezen in alle kringen. Dit album begon een nieuw hoofdstuk in de carrière van Marvin Gaye. Er was geen weg meer terug. Er waren geen zoete liefdesliedjes. Vanaf nu was het gewoon de oprechte, onopgesmukte waarheid, gezien vanuit de ogen van een gevoelig, gekweld genie.

(bron:Jan Liebregts, NPO en Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede