Meat Loaf

Meat Loaf is de man van het grote gebaar, die met zijn bombastische rockmuziek miljoenen albums wist te verkopen. Meat Loaf werd als Marvin Lee Aday op 22 januari 1946 geboren in Dallas. Tijdens zijn studietijd kreeg hij van zijn toenmalige basketballcoach de bijnaam Meat Loaf. In 1967 verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij in allerlei bandjes speelde. In 1970 bemachtigde Meat Loaf een rol in de musical ‘Hair’. De zanger wekte de belangstelling van het soullabel Motown en nam samen met soulzangeres Stoney vervolgens het album ‘Stoney & Meat Loaf’(1971) op. Het album flopte gigantisch. Meat speelde in diverse theatervoorstellingen en maakte door zijn hoofdrol in ‘More Than You Deserve’kennis met pianist/componist en arrangeur Jim Steinman, die deze muscial had geschreven. Kort daarna was de zwaarlijvige zanger te bewonderden in ‘The Rocky Horror Show’en begon zijn naam enigszins bekend te worden. Meat Loaf hielp zijn oude vriend Ted Nugent met zijn album ‘Free-for-All’en tourde met Steinway door Amerika.

Samen met Steinmann werkte Meat Loaf aan nieuw materiaal en in 1977 verscheen eindelijk zijn eerste album ‘Bat Out of Hell’. Met Todd Rundgren als producer en Bruce Springsteens E Street Band als begeleidingsband, leverde Meat een indrukwekkend album af. In eerste instantie leek het album enigszins genegeerd te worden, maar dankzij zijn overrompelende live-optedens (waarbij Karla De Vito de op de plaat te horen Ellen Foley verving), slaagde Meat Loaf er in om van het album een ontzettend succes te maken. En toen ‘Paradise By the Dashboard Light’ook in Nederland een grote hit werd, leek het succes van Meat Loaf niet meer te stuiten.

Het wachten was nu op een opvolger. Meat Loaf kampte echter met ernstige stemproblemen en Steinman raakte dermate gefrustreerd door het lange wachten, dat hij besloot het album dan maar zelf in te zingen en in 1981 verscheen ‘Bad For Good’.

In de tussentijd hield Meat Loaf zich bezig met zijn oude liefde: acteren. Zo speelde hij onder meer samen met Debbie Harry in ‘Roadie’. In 1981 verscheen Meats langverwachte tweede album ‘Dead Ringer For Love’- maar het album was lang niet zo succesvol als ‘Bat Out Of Hell’. Teleurgesteld door het uitblijven van succes, ontstond er een hevige ruzie tussen Meat Loaf en Jim Steinmann die voor de rechter werd uitgevochten. In 1983 werd Meat zelfs failliet verklaard. Zijn carrière belandde in het slop en zijn albums ‘Midnight At The Lost And Found’(1983), ‘Bad Attitude’(1984) en ‘Blind Before I Stop’(1986) verkochten weliswaar redelijk, maar het succes van weleer leek voorbij te zijn.

Nadat Steinman en Meat Loaf zich midden 1992 weer hadden verzoend, verscheen tot verrassing van velen het langverwachte ‘Bat Out of Hell II: Back Into Hell’(1993), dat een Meat Loaf in topvorm laat horen. Met het meeslepende ‘I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)’, en de schitterende bijbehorende videoclip, scoorde hij eindelijk weer een gigantische wereldhit. Van het album gingen wereldwijd een slordige zes miljoen exemplaren over de toonbank en Meat Loaf was weer helemaal terug. In 1995 leverde hij, zonder hulp van Jim Steinman overigens, het album ‘Welcome To The Neighbourhood’af en stond hij met ‘I’d Lie For You’hoog in de hitlijsten.

Overlijden

Op 20 januari 2022 overlijdt Meat Loaf op 74-jarige leeftijd.

Meat Loaf was echter niet alleen zanger, maar ook acteur. Voordat hij Bat Out of Hell uitbracht, was hij te zien in The Rocky Horror Picture Show, met onder anderen Susan Sarandon en Tim Curry. Het was een muzikale horrorcomedy die in eerste instantie slecht ontvangen werd, maar later een cultstatus bereikte in de Verenigde Staten. Andere films waarin de zanger te zien was, zijn Leap of Faith, Fight Club en Tenacious D in the Pick of Destiny.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Meat Loaf met 6 noteringen:

  • 35: Paradise By The Dashboard Light
  • 416: Bat Out Of Hell
  • 597: I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)
  • 1202: You Took The Words Right Out Of My Mouth
  • 1304: Two Out Of Three Ain't Bad
  • 1901: For Crying Out Loud
  • 1963: Heaven Can Wait

Sunday Morning Classic: Bat Out Of Hell

Op 6 september 2020 is Meat Loaf onze Sunday Morning Classic met het album Bat Out Of Hell.

Het album bevat muziek van een bombastische en Wagneriaanse stijl. Toen Jim Steinman en Meat Loaf dit album aan muziekmaatschappijen voordroegen stuitten ze op veel problemen om iemand te vinden die het wilde produceren. Gitarist Todd Rundgren hoorde dit en hij besloot onmiddellijk dat hij het album wel wilde produceren. Rundgren vroeg eerst een slordige 45.000 dollar voor het produceren van albums, maar dit ketste af omdat dit te hoog was voor dit project. Hij ging akkoord met een percentage van de opbrengst, waardoor hij er alsnog een klein fortuin mee maakte. Er werd voor gekozen om het album in zijn geheel op te nemen en niet ieder nummer apart. Het kostte wat moeite om een label te vinden en uiteindelijk werd dat Cleveland International Records.

Het hoesontwerp van dit album staat op naam van Jim Steinman en is geïllustreerd door Richard Corben. Het album is opgedragen aan Wesley en Wilma Aday (Meat Loafs ouders) en aan Louis Steinman.

Het album was niet direct een hit; het moest groeien. Per jaar worden er ongeveer 200.000 exemplaren van Bat Out of Hell verkocht. Wereldwijd zijn er meer dan 43 miljoen exemplaren van verkocht. Alleen al in Amerika zijn dat er 16 miljoen en meer dan 1,5 miljoen albums in Australië(zélfs na de hertelling van de lijsten in november 2006, stond het op nummer 41 van de Australian Recording Industry Assocation). Hiermee werd het op vier na het bestverkochte album aller tijden. Het stond 474 weken in de Engelse hitlijst, vlak achter Fleetwood Macs Rumours dat er 478 weken in stond. Op de lijst van The 500 Greatest Albums of All Time van het tijdschrift Rolling Stone, stond dit album in 2003 op de 343ste plaats. Het is ook een van slechts twee albums die nooit van de Engelse top 200-hitlijst zijn afgehaald en is daarmee het langstgenoteerde ter wereld.

bron: Muziekwereld, Wikipedia en NPO
foto: super festivals

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede