Metallica

Metallica is een van de succesvolste (metal)bands uit de Verenigde Staten. Metallica bestaat uit vier leden en werd opgericht begin jaren 80 in Los Angeles door de Deen Lars Ulrich en de Amerikaan James Hetfield. De band heeft sinds zijn ontstaan meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn albums verkocht. Lars Ulrich plaatste in 1980 in het blad The Recycler een advertentie omdat hij samen met gelijkgestemden een metalband wilde starten. James Hetfield reageerde op deze advertentie en spoedig hadden Lars en James hun eerste ontmoeting, maar pas in de zomer van 1981 werd de basis van Metallica gelegd. Ulrich had met succes geprobeerd in aanmerking te komen voor het leveren van een bijdrage aan Metal Massacre, een Metal Blade-compilatie en moest nu snel een band vormen om dit nummer op te kunnen nemen. Naast Hetfield speelde Lloyd Grant leadgitaar.

27 september 1986 is een zwarte dag in de geschiedenis van Metallica. Bij het Zweedse stadje Ljungby Metallicasloeg een van de toerbussen om, wat de 24-jarige Cliff Burton zijn leven kostte. De rest van de band overleefde het ongeval. Kirk Hammett: Ik draaide me om en zag Cliffs voeten onder de bus uitsteken. In het verwerkingsproces vormde alcohol hun steun en toeverlaat. Metallica is doorgegaan met de groep uit eerbetoon voor Cliff. James Hetfield: Cliff zou de laatste zijn die zou willen dat we opgeven. In oktober 1986 werd Cliff Burton opgevolgd door Jason Newsted, bassist van Flotsam & Jetsam, na auditie te hebben gedaan.

Metallica toerde in 2012 door Europa en deed dat jaar Werchter Boutique aan, het enige van de Benelux voor deze toer. Het festival was volledig uitverkocht, met 65.000 fans. De band speelde integraal The Black Album.

In 2014 toerde Metallica de wereld rond met hun Metallica by Request Tour. De fans konden hun eigen favoriete nummers kiezen die Metallica zou spelen. Op 9 juni traden ze op Pinkpop op als afsluitende band. Op 18 augustus 2016 maakte Metallica bekend dat hun nieuwe album Hardwired... to Self-Destruct op 18 november van datzelfde jaar zou verschijnen. De single Hardwired was op de dag van bekendmaking van het album verschenen als download en op YouTube. Hardwired... to Self-Destruct bestaat uit twee cd's met studionummers. Er is ook een digipack met drie cd's. De derde bevat een aantal andere nummers en vooral livenummers. Tussen 10 en 18 november zette Metallica gefaseerd alle nummers van het album als videoclip op YouTube, waaronder het nummer Murder One dat opgedragen is aan de in december 2015 overleden Lemmy Kilmister.

Eind september 2019 heeft de band het gedeelte van de WorldWired Tour in Australiëen Nieuw-Zeeland afgezegd omdat James werd opgenomen in een afkickkliniek.

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staat een behoorlijke indrukwekkende lijst met Metallica nummers:

  • 1645: The Memory Remains
  • 1414: The Unforgiven III
  • 910: The Unforgiven II
  • 553: Sad But True
  • 374: Whiskey In The Jar
  • 279: Fade to Black
  • 88:Master of Puppets
  • 68: Enter Sandman
  • 30: One

En natuurlijk...

  • 17: Nothing Els Matters

Sunday Morning Classic: Metallica The Black Album

Op 4 april 2021 waren de mannen van Metallica onze eregast als Sunday Morning Classic met het album Metallica (The Black Album).

Metallica blonk hier absoluut in uit en schokte de metalheads die deze rustigere aanpak niet gewend waren. Sommige van de riffs zijn zo goed dat ze illegaal zouden moeten zijn.

Als ik aan dit album denk, herinner ik me hoe lyrisch ik was van Metal Shows op de radio en hoe vaak ze er nummers van speelden. Het was inderdaad zo goed dat elk nummer een instant klassieker was. Onmiddellijk komen de hoogtepunten voor de geest: Enter Sandman, Sad but True, The Unforgiven, Wherever I May Roam, Through the Never, Nothing Else Matters, My Friend of Misery - allemaal briljant en direct herkenbaar zodra Metallica ze in concert begint te spelen.

De albumtracks werden de meest gespeelde live-in-concerten van elk album, en er zijn enkele geweldige versies van het georkestreerde “S and M” die het beluisteren waard zijn.

'Nothing Else Matters' was een van de meest geïnspireerde tracks in de Metal World. Hetfield zong uit het hart en hadden Metal Heads hun handen brandend met opgeheven aanstekers elke keer dat het live werd gespeeld.

Essentieel luisteren, zelfs als je een hekel hebt aan Metal. Maar vergeet dat het gewoon geweldige muziek is en enkele van de beste in de annalen van de rockgeschiedenis. Natuurlijk was het album het hoogtepunt van hun succes en de enige manier was naar beneden en Metallica stortte vrijwel in op latere releases; Load, Reload en de verschrikkelijke St Anger - waardoor ze onder de aardkorst kwamen. Death Magnetic brengt ze weer op niveau maar niets was zo goed als dit album.

The Black Album doorstaat de tand des tijds en zal decennialang worden herinnerd en vereerd als het stralende moment van Metal. Elke band heeft een schatalbum en voor Metallica - dit is het dan. Aanbid het of haat het, je kunt het niet negeren. Het was invloedrijker en belangrijker dan enig ander Metal album in de vroege jaren 90, toen Metal op sterven na dood was. Metallica herrees en vond het Metal lijk opnieuw uit met The Black Album en iedereen ging rechtop zitten en merkte het opnieuw op.

Bron: Jan Liebregts Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede