Michael Kiwanuka

Michael Samuel Kiwanuka (Londen, 3 mei 1987) is een Engelse soulzanger. Op 6 januari 2012 won hij de Sound of... , een jaarlijkse competitie van de BBC die de meest opwindende artiesten van de toekomst oplijst. Aan de wedstrijd mogen geen bekende namen deelnemen.

Een deel van de roots van Michael Kiwanuka liggen in Uganda, vanwaar zijn ouders moeten vluchten voor zijn geboorte. Na een studie gaat het muzikaal gezien hard met Kiwanuka: hij support Adele in een tour en tekent uiteindelijk in 2011 bij een label, waarvan in 2012 het debuutalbum Home Again verschijnt. Het succes van de singles ‘Home Again’en ‘Tell Me A Tale’maakte dat hij werd vergeleken met Bill Withers en Otis Redding.

Michael Kiwanuka brengt in 2016 zijn album Love & Hate uit. Met het album verlaat Michael Kiwanuka zijn comfort zone. De eerste single van het album is ‘Black Man In A White World’. Samen met de Britse producer Inflo en Brian Joseph Burton, beter bekend als Danger Mouse, maakte Kiwanuka een mix van gospel, soul, blues en psychedelica. Het nummer 'Black Man In A White World' is geïnspireerd door de Amerikaanse blueszanger Son House en gaat over onrust, rassenhaat en de zoektocht naar een eigen identiteit.

Sunday Morning Classic: Love & Hate

Op 13 juni 2021 was Michael onze Sunday Morning Classic met het album Love & Hate.

Kiwanuka snijdt kwesties aan zoals identiteit en racisme, thema’s die zowel in de UK als in de States vanzelfsprekend bijzonder relevant zijn. Black Man In A White World is een immers naar James Brown verwijzende funk, gezongen door een zanger die voornamelijk van soul en R&B en slimme pop zijn handelsmerk maakte. Het nieuwe Love & Hate illustreert dat Michael nu een volwassen man is, iemand die in staat is levenswijsheden te delen. Zo werden kosten noch moeite gespaard om van dat nieuwe album van de van een gouden stem voorziene zanger met Ugandese roots écht iets te maken. Het eerste nummer Cold Little Heart is meteen een bijzonder straffe uithaal die tien minuten tijd van je vraagt, maar daar ontzettend veel voor teruggeeft.

Toch gaat het op Love & Hate vooral over een eigen stem vinden in de wereld en het soms dunne grensgebied tussen liefde en haat. Tezelfdertijd gaat het ook om creatieve vooruitgang: niet alleen is de songschrijver in tussentijd een heel andere persoon geworden, ook zijn muziek heeft duidelijk een grote evolutie ondergaan. Zodoende wordt zijn nieuwe album Love And Hate haast een moderne soulklassieker op basis van dezelfde ingrediënten (onder meer handclaps, orkest, achtergrondkoortje) waar pakweg helden als Otis Redding, Al Green en Curtis Mayfield eerder gebruik van maakten.

Het grote verschil met het debuutalbum zit ‘m in de scheut naar volwassenheid. Dat hoor je al in de albumtitel, maar ook in de songs zelf wordt die groei uitgedrukt. Kiwanuka tracht hokjes te slopen en botst dan wel soms op muren (o.a. Falling en Rule The World). Toch laat hij de moed nooit zakken en blijft optimistisch, ook in een wereld die hem soms zwaarmoedig stemt (One More Night). Dit nieuwe album, tien nummers op net geen uur tijd, maakt de belofte van het debuut volledig waar, al horen we op Love & Hate vooral de wonderlijke kiemen van een écht meesterwerk.

bron: Jan Liebregts en NPO
foto: Anna Hanks

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede