Muse

Muse is een Britse rockband uit Teignmouth die in 1994 is opgericht. De band bestaat uit zanger, gitarist en pianist Matthew Bellamy, drummer Dominic Howard en bassist Christopher Wolstenholme. Muse boekt succes met albums als Origin Of Symmetry en Absolution. In 2018 verschijnt het achtste album van de band.

Matthew, Chris en Dominic vinden hun leven in het Engelse Teignmouth drie keer niets en besluiten een bandje op te richten. De jongens zijn dan dertien jaar. Verschillende namen passeren de revue: The Gothic Plague, Rocket Baby Doll en Fixed Penalty. Onder de naam Muse brengt het trio in 1997 een naamloze EP uit.

BeginjarenMuse

Onder supervisie van cultproducer John Leckie (Radiohead, Stone Roses, The Fall) maakt Muse in 1999 hun debuutplaat Showbiz. Dan gaat het bliksemsnel. Muse is het voorprogramma van Live, Skunk Anansie en de Red Hot Chili Peppers en staat op grote festivals als Glastonbury en Rock Werchter. De band wordt uitgebreid vergeleken met Radiohead, maar de drie piepjonge Engelsmannen bouwen al snel een eigen fanbase op.

In 2001 verschijnt Origin Of Symmetry. De meningen lopen uiteen van 'helemaal ruk' tot 'geniaal'. Met singles als ‘New Born’en ‘Bliss’wordt de CD een grote hit in West-Europa en Japan. De platenmaatschappij wil het album echter niet in de Verenigde Staten lanceren, dit leidt later dan ook tot een breuk tussen Muse en de platenmaatschappij.

Grote doorbraak

De definitieve doorbraak komt een jaar later met het album Absolution. Bekende singles zijn o.a. 'Time is Running Out' en 'Hysteria'. Absolution is een moeilijke plaat met zware thema's als religie en de dood, maar het publiek is hier duidelijk aan toe. Muse krijgt het hoofdpodium op alle grote Europese festivals en boekt hun eerste succes in de Verenigde Staten.

Hoge verwachtingen

Met zulke successen zijn de verwachtingen van het vierde album, Black Holes and Revelations, hooggespannen. Zanger Matt vertelt dat hij een experimenteler album wil maken: meer elektronisch, maar tegelijk ook symfonisch en klassiek. In 2007 staat Muse op Pinkpop. Het vijfde album, The Resistance, ligt in 2009 in de winkels, een paar maanden eerder dan verwacht. De plaat klinkt voller en bombastischer dan zijn voorgangers, maar heeft nog steeds de herkenbare sound van Muse.

Sunday Morning Classic : The Resistance

Op 3 oktober 2021 stond bij ons het vijfde studioalbum The Resistance in de schijnwerpers als Sunday Morning Classic. Het werd uitgebracht op 14 september 2009; op 3 juli werd de tracklist van het album al bekendgemaakt op twitter. Critici zijn voornamelijk positief over het album, waarbij vooral veel lof gericht is op Muse's ambitie, de invloeden van klassieke muziek en het dertien minuten durende drieluik Exogenesis.

De eerste single van het album was Uprising; deze kwam uit op 3 augustus 2009. De laatste drie nummers van het album vormen samen een symfonie (Exogenesis) waar Bellamy jaren aan heeft gewerkt. Alle muziek en teksten zijn geschreven door Matthew Bellamy. The Resistance werd opgenomen aan het Comomeer in Italië.

Het album begint met het heerlijke opzwepende nummer Uprising. Volgens zanger Matthew Bellamy is het nummer een rockversie van Goldfrapp. Bassist Christopher Wolstenholme zei het volgende over het nummer: Uprising heeft dat protest-gevoel bij zich. Ik denk dat het hele nummer gaat over het hebben van een soort wantrouwen tegen de machthebbenden, of dat nou politici of bankiers zijn. We leven in een maatschappij waar je wordt geacht je mond te houden en zaken gewoon te accepteren. Hoe toepasselijk is dat in deze tijd van Covid en QR passen.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede