Neil Diamond

Aan vriend Berry Schiltmans (misschien wel de grootste Neil Diamond fan) vroeg ik onlangs wat hij nu dronk bij Neil Diamond: "Ik ben niet vaak bij Neil, hij komt meestal naar mij en dan drinken we een Red Red Wine met wat Soggy Pretsels erbij. Soms  aangevuld met wat Crunchy Granola (Suite) en dan gaan we door tot de (September) Morn. Hij brengt nooit Flowers mee, If You Know What I Mean? We luisteren wel altijd naar de Beautiful Noise van zijn nummers. Soms is er ook wel een Kentucky Woman bij. Ik geloof dat ze Caroline heet of zo? Het brengt ons altijd in goede Moods !"

Neil Diamond heb ik in zijn nadagen twee keer zien optreden. Ondanks het feit dat Neil al wat op leeftijd was hoorde je dat niet. Twee geweldige optredens en een ereplek in De Platenbar.

Op 5 april 2020 lag " The Jazz Singer" onder de naald bij onze Sunday Morning Classics.

Neil Diamond

Neil Leslie Diamond (New York, 24 januari 1941) is een Amerikaanse zanger en liedjesschrijver. Zijn bekendste hit is Sweet Caroline uit 1969. Daarnaast acteerde hij in een film, The Jazz Singer uit 1980, die hem de hit Love on the Rocks opleverde.

Diamond begon in 1958, met nummers als Blue Destiny en A Million Miles Away, waarover hij zei "The first song I ever wrote on a piano. I played all the instruments on this demo... because I worked cheap". Hij werd vooral populair in de jaren zeventig. Hij schreef daarbij niet alleen voor zichzelf, maar ook bijvoorbeeld voor The Monkees (A little bit me, a little bit you). Zijn livealbum Hot August Night (1972) Niel Diamond vormde de definitieve doorbraak en werd overal bijzonder goed verkocht, zeker in Australië. Na deze plaat volgden de soundtrack Jonathan Livingstone Seagull en Serenade.

Het album Beautiful Noise uit 1976 werd geproduceerd door Robbie Robertson van The Band. Ook andere bandleden speelden op het album. In de film van het afscheidsconcert van The Band, The Last Waltz, zong Diamond "Dry Your Eyes" van het album. Na het livealbum Love at the Greek werkte Diamond enkele jaren met de producer Bob Gaudio, die een discogetint geluid meegaf aan Diamonds albums uit de tweede helft van de jaren zeventig als "I'm Glad You're Here With Me Tonight", "You Don't Bring Me Flowers", "September Morn" en The Jazz Singer.

De plaatverkoop stagneerde een beetje in de jaren tachtig, al werden zijn concerten nog steeds goed bezocht. Veel nummers, vooral die uit zijn begintijd (Red Red Wine, Girl, You'll Be a Woman Soon en I'm a Believer), werden door anderen gezongen en ook voor films (waaronder Pulp Fiction en Shrek) gebruikt.

In 1980 speelde Diamond de hoofdrol in de film The Jazz Singer van Richard Fleischer. In deze film vertolkt hij de rol van de zoon van een joodse cantor die zijn droom om popster te worden nastreeft.

Op 21 oktober 2014 verscheen het door Don Was geproduceerde studioalbum Melody Road. In 2015 ging Diamond op wereldtournee, in het kader waarvan hij twee avonden in de Amsterdamse Ziggo Dome stond.

Op 23 januari 2018 maakte de zanger bekend dat hij met optreden stopt omdat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede