New Order

New Order is een Engelse newwaveband uit Manchester, die in 1980 voortkwam uit Joy Division na de zelfmoord van hun voorman Ian Curtis.  De oorspronkelijke leden van New Order, Bernard Sumner (leadzanger), Peter Hook (bassist) en Stephen Morris (drums, percussie en elektronica) zijn allen afkomstig uit het na de dood van Ian Curtis opgeheven Joy Division. De band werd in oktober 1980 aangevuld met Gillian Gilbert (gitaar/synthesizer), echtgenote van Morris. In 2001 verliet Gillian Gilbert de groep om voor haar zieke dochter te zorgen en werd vervangen door Phil Cunningham. In 2007 stapte Peter Hook uit de band en werd in 2011 opgevolgd door Tom Chapman. Gitariste/toetseniste Gillian Gilbert keerde tevens in New Order 2011 weer terug bij de band, waardoor New Order nu opereert als vijftal.

New Order zette aanvankelijk de weg die met Joy Division was ingeslagen voort met melodieuze, donkere songs. Ze werden in het begin als nogal eigenzinnig en nukkig bestempeld. Ze gaven bijvoorbeeld geen interviews, weigerden toegiften te spelen en namen ook volledig afstand van het Joy Division-repertoire. Al gauw vonden ze hun eigen sound. New Order groeide uit tot een icoon van de new wave en het alternatieve circuit. Ze hebben een grote invloed gehad op techno. Zelf vonden ze inspiratiebronnen in bijvoorbeeld Kraftwerk.

Hun 12" Blue Monday is de bestverkochte 12"-single aller tijden. De verpakking leek op een grote 5¼"-floppydisk. Dat was erg bewerkelijk, waardoor (volgens de band) op ieder exemplaar geld moest worden toegelegd. De single is met een lengte van bijna zeven en een halve minuut een opvallend lang nummer om de hitlijsten te halen. Vanwege de lengte werd het nummer enkel op 12"-single uitgebracht en niet op de conventionele 7"-single. Hoewel het nummer eigenlijk slechts bedoeld was voor dj's in dansclubs, werd het een onverwacht commercieel succes. De single verkocht 1,16 miljoen exemplaren in het Verenigd Koninkrijk.

Blue Monday staat op nummer 399 van Top 2000 editie 2019.

Op 22 november 2020 lag Blue Monday op de draaitafel als Sunday Morning Classic.

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede