Nick Cave

Nicholas Edward Cave is een Australische singer-songwriter, dichter, schrijver en acteur. Hij woont en werkt in het Engelse Brighton. Hij is voornamelijk bekend als frontman van Nick Cave and the Bad Seeds.

Nick Cave werd geboren op 22 september 1957 in Warracknabeal, Australië. In 1973 ontmoet hij Mick Harvey, Phil Calvert, John Cochivera, Brett Purcell, en Chris Coyne op de middelbare school in Caulfield nabij Melbourne. Ze richtten een punkband op met Cave als zanger en spelen punk covers van onder meer Lou Reed, David Bowie en Alice Cooper. De band werd in 1977 The Boys Next Door gedoopt en begon steeds meer eigen nummers te spelen. De bandleden waren op dat moment Cave, Harvey, Calvert en Tracy Pew. In 1980, na een verhuizing naar Londen en vervolgens West-Berlijn, onderging de band een naamsverandering naar The Birthday Party. Na een cultstatus te hebben bereikt in Australiëen Europa werd de band eind 1983 ontbonden. In 1984 richtten Nick Cave en Mick Harvey Nick Cave and The Bad Seeds op met gitarist Blixa Bargeld.

Cave schreef mee aan het scenario van de onafhankelijk geproduceerde dramafilm Ghosts…of the Civil Dead uit 1988. Hij verzorgde samen met Blixa Bargeld en Mick Harvey de soundtrack.

In 2014 ging de opera Shell Shock in première in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Dit werk werd door Nicholas Lens gecomponeerd op een libretto van Nick Cave.

Op 14 juli 2015 kwam zijn zoon Arthur om het leven na een val van een klif. Dit gebeurde tijdens de opnames van het album Skeleton Tree. De tragische gevolgen voor Cave, zijn familie en zijn werk worden gedocumenteerd in de documentaire One More Time with Feeling. Het album Ghosteen uit 2019 werd geschreven en opgenomen na de gebeurtenissen en behandelt de thematiek en het verwerkingsproces.

Cave heeft een dubbelzinnige relatie met het christelijke geloof. Op zijn blog Red Hand Files concludeerde hij op een vraag hierover: "So, do I believe in God? Well, I act like I do, for my own greater good. Does God exist? Maybe, I don’t know. Right now, God is a work in progress."

Top 2000

In de Top 2000 van 2020 staat Nick Cave and the Bad Seeds met de volgende nummers:

  • nummer 382: Into my Arms
  • nummer 883: Where the Wild Roses Grow

bron Wikipedia
foto: publiek domein en Mika V

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede