Nothing But Thieves

Nothing But Thieves bestaat uit schoolvrienden Conor Mason (zang), Joe Langridge-Brown (gitaar), Dominic Craik (gitaar en keys), Philip Blake (bas) en James Price Conor (drums), Dom, Joe en Dave. De band tekent in 2014 een platencontract. De band werd in 2012 opgericht in het Engelse Southend-on-Sea.

Het grote idool van Nothing But Thieves is Jeff Buckley, die door Conor wordt omschreven als een waar genie. Buckley's invloed is te horen in de ingewikkelde gitaarlijnen en zweverige zangpartijen van Nothing But Thieves.

Debuutalbum

Dankzij de debuutsingle 'Itch' wordt de band in 2013 opgepikt door BBC Radio 1. De heren gaan razendsnel, een jaar later staan ze in de voorprogramma's van Arcade Fire, Twenty One Pilots, Muse, George Ezra en AWOLNATION. Festivals kunnen natuurlijk niet uitblijven en hun debuutalbum verschijnt in oktober 2015. Het nummer 'Trip Switch' van dit album krijgt de status van 3FM Megahit.

Broken Machine

Het tweede studioalbum, Broken Machine, verschijnt in 2017. De 3FM Megahits 'Amsterdam', een lekker upbeat nummer, en de melancholische ballad 'Sorry' komen van deze plaat. Beide nummers worden 3FM Megahit.

Broken Machine is een album dat dichtbij komt en weerspiegelt wie de mannen zijn als band: "This album is a snapshot of where and who you are as a band over a small period of time. Writing in 2015/2016... well, we weren't devoid of things to write about. The record hinges on the systems of life we perceive to be automatic and flawless when in reality, they're anything but." Het nummer 'Particles' gaat bijvoorbeeld over de verslaving van frontman Conor Mason aan slaapmiddelen.

Top 2000

In de 14e editie van de Top 2000 (we leven nu in 2023) staat Nothing But Thieves op de volgende fel begeerde plaatsten:

  • 77: Impossible (Orchestral Version Abbey Road-live)
  • 321: Amsterdam
  • 446: Sorry

Sunday Morning Classic

Voor onze Sunday Morning Classic gaan we een beetje terug in de tijd en wel naar het jaar 2020. Toen kwam het albium Moral Panic uit, onze Sunday Morning Classic van 30 april 2023.

Moral Panic is het derde studio album van Nothing But Thieves en is op 23 oktober 2020 verschenen. Van het album zijn vijf singles op de markt gebracht; Is Everybody Going Crazy? (maart 2020), Real Love Song (juni 2020), Unperson (augustus 2020), Impossible (september 2020) en Phobia (Oktober 2020).

Aan de voorafgaande singles konden we ondertussen al horen dat Nothing But Thieves opnieuw lichtjes van koers was gewijzigd. Om tegemoet te komen aan hun groeiende status, proberen de Britten met hun ‘nieuwe’ geluid dan ook een groter publiek aan te spreken. Zo wordt er vanaf nu veel vaker gegrepen naar elektronische elementen, waar dat vroeger nog gewoon de gitaar was. De mannen zijn er goed in geslaagd  om de gitaren en elektronica hand in hand te laten gaan. Sterker nog: het zorgt allemaal voor een extra bombastische touch, en dat gaat perfect samen met al die maatschappelijk relevante thema’s die op Moral Panic aan bod komen. Of het coronavirus een rol heeft gespeeld in het schrijfproces van het album weten we niet, maar het zal toch hier en daar wel een handje hebben toegestoken. Zo opent de plaat al meteen met een dikke fuck you naar de hedendaagse maatschappij. “Unperson” werd gebaseerd op het boek 1984 van George Orwell, dat gaat over het feit dat we ons eigen leven niet meer kunnen controleren en dat we onze vrijheden niet meer zelf in de hand hebben. Dat klinkt bekend in de oren, toch? Natuurlijk verwijst Mason hier naar de macht van de staat en alle privacymankementen: een allesvernielende wervelwind, die als pad van vernieling een ongelukkige generatie achterlaat. Doe daar nog eens die zware, elektronische getinte riffs bij en Nothing But Thieves heeft je meteen met je rug tegen de muur gezet. Het is iets waar de Britten een gewoonte van maken op hun derde album, ons met de neus op de feiten drukken. Met beangstigende beats en een ijzingwekkende gitaar worden we door de verschillende dimensies van “Phobia” geleid, terwijl de problematiek rond mentale gezondheid ons duidelijk wordt gemaakt. Ook ziet Conor het niet meer goedkomen met deze generatie op “This Feels Like the End”. Begeleid door een hoog tempo en harde gitaren zingt hij over de pijn waarin we allemaal leven en over hoe ongelukkig de wereld zich voelt, waardoor het einde nabij lijkt.

Nothing But Thieves heeft haar horizonten op de derde langspeler dus wat verlegd, waardoor de band naar alle waarschijnlijkheid een nog groter publiek zal aanspreken. Met Moral Panic hebben de mannen van Nothing But Thieves ongetwijfeld heel wat hartjes gewonnen. In ieder geval die van ons!

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Memelord38 en Drew de F Fawkes

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede