Oasis

Met het nummer Wonderwall (vernoemd naar een album van George Harrison - The Beatles) kwam Oasis op mijn radar. Dit kwam door vriend Mark van den Berg die een groot fan is van Oasis. Liam Gallagher heb ik een keer live mogen aanschouwen nadat Oasis was opgehouden te bestaan.

Oasis

Oasis was een Engelse rockband die in 1991 in Manchester tot stand kwam en voortvloeide uit een eerdere band, The Rain. Oasis bestond oorspronkelijk uit Liam Gallagher (zang en tamboerijn), Paul "Bonehead" Arthurs (gitaar), Paul "Guigsy" McGuigan (basgitaar) en Tony McCarroll (drums en percussie). Later kwam daar Liams oudere broer Noel Gallagher (leadgitaar en zang) als vijfde lid bij. Dit was de vaste bezetting tot en met april 1995.

In 1993 tekende Oasis bij het onafhankelijke platenlabel Creation Records. In 1994 brachten ze DefinitelyOasis Maybe uit, dat toen het snelstverkopende debuutalbum ooit was. Het jaar erop, in 1995, bracht de band (What's the Story) Morning Glory? uit met hun nieuwe drummer Alan White. Samen met Suede, Pulp en Blur vormden ze de 'grote vier'.

De broers Gallagher waren in deze tijden regelmatig in de tabloids te vinden vanwege hun wilde levensstijl en ruzies. In 1997 bracht Oasis hun derde album, Be Here Now, uit. Hoewel het met meer dan 8 miljoen exemplaren het snelstverkopende album ooit was, werd Oasis steeds minder populair. Bonehead en Guigsy verlieten Oasis in 1999 tijdens de opnamen van het vierde album Standing on the Shoulder of Giants, dat verscheen in 2000. Na hun vertrek werden ze vervangen door voormalig Heavy Stereo-gitarist Gem Archer en voormalig Hurricane No. 1-gitarist Andy Bell. De opnamen van het vijfde album Heathen Chemistry in 2002 waren een stuk ontspannender, omdat Noel alle bandleden liet bijdragen aan de liedjes. In 2004 verving Zak Starkey, de zoon van Ringo Starr, Alan White. Het hierop volgende album Don't Believe the Truth uit 2005 zorgde opnieuw voor succes en populariteit.

Aan het einde van de opnamen van het zevende album Dig Out Your Soul in 2008, verliet Starkey de band en werd vervangen door Chris Sharrock. Tijdens de tour verslechterde de relatie tussen Noel en Liam, wat er toe leidde dat Noel de band verliet na een ruzie backstage in Parijs in augustus 2009. De band, bestaande uit de overige leden van Oasis en geleid door Liam Gallagher, besloot door te gaan onder de naam Beady Eye, terwijl Noel zijn soloproject Noel Gallagher's High Flying Birds vormde.

Op 28 augustus 2009, tijdens de Dig Out Your Soul-tour, maakte Noel Gallagher na een ruzie met zijn broer op de officiële Oasis website bekend dat hij geen dag langer meer kon samenwerken met Liam en had besloten de band te verlaten. Een maand later gaf zijn broer Liam aan dat de band officieel gestopt was.

Eind 2009 kondigde Liam Gallagher aan dat de bandleden een doorstart zouden maken onder de originele naam, zonder Noel, en dat de band al enkele demo’s had gemaakt. Later maakte Gallagher bekend dat de band verder zou gaan onder een nieuwe, toen nog onbekende, naam. Opmerkelijk was dat Gallagher bij de vraag wat de nieuwe bandnaam zou gaan worden antwoordde: "not Oasis, that was a shit name anyway". Uiteindelijk is de naam van die nieuwe groep Beady Eye geworden. Beady Eye ging in oktober 2014 uit elkaar. Gallagher maakte in juli 2016 bekend dat hij weer muziek gaat maken. Zijn album kwam uit op 6 oktober 2017, genaamd As You Were.

Bron: Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede