Orchestral Manoeuvres In The Dark

Het Liverpoolse duo Paul Humphreys en Andy McCluskey speelt al jaren samen in bandjes voordat ze in 1978 Orchestral Manoeuvres in the Dark oprichten.

Hitlerz UnderpantzOrchestral Manoeuvres in the Dark (OMD)

Orchestral Manoeuvres in the Dark is overigens niet de meest gekke naam die ze ooit bedachten. Een eerder project van de twee heette bijvoorbeeld Hitlerz Underpantz. Verzin het maar eens. Na het uitbrengen van hun eerste single ‘Electricity’in 1978 komen drummer Malcolm Holmes en toetsenist Dave Hughes erbij en is OMD een band.

Enola Gay

In korte tijd brengt de band twee albums uit; Orchestral Manoeuvres in the Dark (1980) en Organisation (1980). Van het album Organisation wordt de single ‘Enola Gay’een grote hit. Verrassend genoeg niet in Nederland. De single heeft inmiddels wel een vast plek in de Top 2000 weten te bemachtigen.

Joan of Arc

Begin 1982 komt ook in Nederland de grote hit voor OMD. Van het album Architecture & Morality kom de single ‘Joan of Arc (Maid of Orleans)’uit. Hij staat vijf weken op nummer 1 in de Nationale Hitparade. En ook in vele andere landen scoort de single goed. Na het uitkomen van Architecture & Morality verlaat toetsenist Dave Hughes de band en hij wordt vervangen door toetsenist en saxofonist Martin Cooper.

Albums

De albums die de band verder in de jaren 80 uitbrengt komen allen hoog in de albumlijsten. En de band scoort ook nog een aantal grote hits zoals ‘Locomotion’, ‘So in Love’, ‘(Forever) Live and Die’en ‘Talking Loud And Clear’. In 1986 valt de groep uit elkaar.

Jaren '90

Onder de naam OMD brengt Andy McCluskey in de jaren 90 drie albums uit. En met een totaal nieuwe band gaat hij op tournee. De verkoopcijfers van de albums vallen tegen en vanaf 1996 wordt het dan echt stil rond Andy McCluskey en OMD.

Originele bezetting

In 2006 kondigt de band aan dat ze in de originele bezetting weer bij elkaar komen. Er wordt opgetreden en er worden verzamel CD’s en live CD/DVD’s uitgebracht. In 2010 komt het eerste studioalbum sinds 1996 uit; History of Modern. En in april 2013 ziet het album English Electric het daglicht.

Top 2000

Orchestral Manoeuvres in the Dark staat met twee nummer in de Top 2000 van 2020:

  • 583: Joan Of Arc (Maid Of Orleans)
  • 1780: Enola Gay

Enola Gay

Het lied werd geschreven door zanger / basgitarist Andy McCluskey en gaat over de atoombomaanval op Hiroshima op 6 augustus 1945 door de Amerikaanse B-29 Superfortress-bommenwerper met de naam Enola Gay. Hoewel de single in diverse internationale hitlijsten is terug te vinden, werd de plaat ondanks alle aandacht van de radio-omroep Veronica in Nederland geen hit.

(Bron NPO)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede