Paul McCartney

Hoe leuk is het om met je zoon van 8 naar een concert te gaan. En dan nog wel het concert van Paul McCartney dat hij in 2009 gaf in het Gelredome.

Paul McCartney

James Paul McCartney MBE (Liverpool, 18 juni 1942) is een Brits popzanger en componist. Hij werd bekPaul McCartney by Raph_PHend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles. Sinds 1997 mag hij zichzelf Sir noemen.

In 1957 leerde McCartney via een gemeenschappelijke vriend John Lennon kennen, werd lid van diens band The Quarrymen en schreef samen met hem, George Harrison en Ringo Starr geschiedenis als lid van The Beatles. McCartney schreef veel van het materiaal van de Beatles samen met John Lennon, alhoewel ze maar af en toe echt samen een lied schreven - meestal schreef de een het grootste stuk en maakte de ander het af. Hun werkrelatie was meer een wedstrijd dan een samenwerking, maar door een afspraak die ze al vroeg maakten kregen alle songs voor de Beatles, waaraan een van hen of allebei meewerkten, Lennon-McCartney als auteursvermelding. Een van McCartneys bekendste composities, Yesterday, is gecoverd door een recordaantal artiesten en staat hiervoor genoteerd in het Guinness Book of Records.

Nadat de Beatles in 1970 uit elkaar gingen begon McCartney onmiddellijk aan een solocarrière. In 1971 richtte Paul McCartney een nieuwe band op: Wings. Ondanks de vele personeelswisselingen was Wings erg succesvol in de jaren 70. De enige drie constante leden van Wings zijn Paul McCartney, Linda McCartney en Denny Laine. Wings maakte een aantal succesvolle albums zoals Band on the Run en Venus and Mars. Ook werd een aantal grote hits gescoord met onder andere My Love, Live and Let Die, Band on the Run, Listen To What The Man Said, Silly Love Songs en With a Little Luck. Het nummer Mull of Kintyre, opgenomen als ode aan het gelijknamige schiereiland in Argyll (Schotland) waar Paul McCartney een huis heeft, werd de grootste hit. Deze single was de meest verkochte single ooit tot hij in 1984 voorbij werd gestreefd door “Do They Know It’s Christmas”van Band Aid.

Op 22 oktober 2009 werd bekend dat Paul McCartney in december van dat jaar een korte tournee zou doen door Europa. De tournee kreeg de titel The Good Evening Europe Tour. Op 9 december werd het GelreDome in Arnhem aangedaan. Dat is de eerste keer in zes jaar dat Paul McCartney weer naar Nederland kwam. Hij heeft hierbij een paar nummers voor het eerst in Nederland gespeeld, waaronder Mrs Vandebilt van het album Band on the Run, waarvan hij overigens bijna de helft speelde. Het concert kreeg zeer goede recensies van verschillende kranten.

Sunday Morning Classic: Tug of War

Op 3 mei 2020 lag Paul met zijn album "Tug of War" onder de naald als Sunday Morning Classic.

Net als McCartney uit de jaren 70, fungeerde de McCartney II uit de jaren 80 als een manier voor Paul McCartney om de planken leeg te maken: om te experimenteren en opnieuw te kalibreren in de nasleep van het uiteenvallen van zijn band. Dit betekent dat Tug of War uit 1982 in veel opzichten het allereerste solo-album van Paul McCartney is, een plaat die niet thuis maar in een studio is opgenomen, een plaat die zonder Wings is gemaakt en niet mede wordt toegeschreven aan Linda, die niettemin aanwezig is als achtergrondzangeres. McCartney zag dit album als een grote kans, dus hij herleefde zijn relatie met Beatles-producer George Martin en bracht verschillende gasten binnen, waaronder zijn held Carl Perkins, zijn Motown-tegenhanger Stevie Wonder, Stanley Clarke, Eric Stewart en Andy Mackay en zijn oude bandmaat Ringo Starr, wiens aanwezigheid werd overschaduwd door "Here Today", een elegie geschreven voor de vermoorde John Lennon.

Weggestopt aan het einde van de eerste kant, is "Here Today" bitterzoet en klein in vergelijking met alle showstukken die elkaar tijdens Tug of War met de ellebogen verdringen om de aandacht trekken: de ernstige mars van het titelnummer, het vaudevillian "Ballroom Dancing", het statige drama van 'Wanderlust' en het oprechte 'Ebony and Ivory', het Wonder-duet dat hielp om van dit album de kaskraker te maken die het bedoeld was te zijn. Hoe goed sommige van deze nummers ook zijn -- en ze zijn, met een ambitie en uitvoering die de hedendaagse Wings overtreft -- veel van de charme van Tug of War ligt in de overdaad aan de randen, of het nu de rockabilly van de Perkins-duet 'Get It', de latere Beatles-grilligheid van 'The Pound Is Sinking', het wegwerpspel 'Dress Me Up as a Robber' of de lange, funk-workout van 'What's That You're Doing?', een nummer dat meer een samenwerking is tussen Paul en Stevie dan 'Ebony and Ivory'. Dergelijke publieksvriendelijke genre-hoppen vindt zijn apotheose op "Take It Away", een saluut aan enthousiaste artiesten en de menigte die van hen houdt, wat betekent dat het niet alleen de aantrekkingskracht van Tug of War in het algemeen samenvat - het is een plaat die de mensen de oude Beatle Paul geeft, maar McCartney in het algemeen.

Bron: Wikipedia en Jan Liebregts
Foto: Raph_PH

https://www.paulmccartney.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede