Pearl Jam

Het was door muzikant en DJ Henk Westbroek (Het Goede Doel) dat ik in aanraking kwam met Pearl Jam. Hij draaide het nummer "Alive" op Radio2 en ik was verkocht. Henk Westbroek zelf ook." Eén keer in de zoveel jaar verschijnt er een echte klassieker en dit is weer zo'n nummer". Het album "Ten" staat in mijn persoonlijke top 10 aller tijden.

Pearl Jam trad op tijdens Pink Pop in 1992 en wat zou ik daar graag bijgeweest zijn! Neem de moeite om dit legandarische concert nog eens te bekijken. Eddie Vedder op zijn best. Wat een bak energie!

Zelf heb ik Pearl Jam twee keer live gezien. Helaas werd mijn favoriete nummer "Black"  beide keren niet gespeeld.

Pearl Jam

Pearl Jam is een Amerikaanse rockband uit Seattle, Washington. De band werd opgericht in 1990 en bestaat uit zanger en gitarist Eddie Vedder, bassist Jeff Ament, drummer Matt Cameron en de gitaristen Stone Gossard en Mike McCready. Sinds 2002 is toetsenist Kenneth 'Boom' Gaspar toerlid.

In de begintijd werd dePearl Jam muziek van de band als 'grunge' bestempeld, zoals ook andere bands uit Seattle als Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden aan grunge werden gekoppeld. Later werd Pearl Jam steeds vaker geassocieerd met classic rock, alternatieve rock en mainstream rock. Vijf albums van de band bereikten de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200. De band behoort tot de bestverkopende rockbands ter wereld en is tevens de best verkopende rockband in de Verenigde Staten die na 1990 is opgericht.

De band werd vooral bekend door de eerste drie albums. Ten (1991), Vs. (1993) en Vitalogy (1994). Op deze albums staan onder andere de nummers "Alive", "Jeremy", "Even Flow", "Black", "Daughter", "Go", "Animal", "Dissident", "Spin the Black Circle", "Corduroy", "Better Man" en "Immortality".

De albums na Vitalogy hebben minder publiciteit gekregen, mede op verzoek van de band zelf, en werden minder verkocht. De band ging zich steeds meer verzetten tegen de eigen populariteit, weigerde jarenlang om nieuwe videoclips te maken (mede als protest tegen MTV), ging een gevecht aan met Ticketmaster en experimenteerde met en vanaf Vitalogy met de eigen muziek. In de jaren erna lag de nadruk vooral op grote tournees door de Verenigde Staten, Europa en de Pacific.

Met het album Pearl Jam uit 2006 kwam de band ook weer bij een groter publiek in het vizier en behaalde als hoogste notering een tweede plaats in Nederland. De albums Backspacer (2009) en Lightning Bolt (2013) behaalden een derde plaats. Succesvolle nummers van deze albums waren "World Wide Suicide", "The Fixer", "Just Breathe" en "Sirens".

Pearl Jam staat bekend om de intense, gevarieerde en langdurende liveoptredens. Het tijdschrift Lust for Life schreef hierover in 2013: "...Ga maar eens naar een concert van de band. Je krijgt geen greatest hits show, maar een dwarsdoorsnede van bijna 25 jaar rockmuziek. En als je daarna nog een keer gaat, is de kans groot dat je een compleet andere setlist voor je kiezen krijgt...".

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Pearl Jam met 8 nummers:

  • 9: Black
  • 32: Just Breath
  • 58: Alive
  • 187: Jeremy
  • 515: Even Flow
  • 997: Better Man
  • 1411: Daughter
  • 1832: Rearviewmirror

Black is een van de meest gespeelde nummers van Pearl Jam en staat op nummer 9 in de 23e editie van de Top 2000 uit 2021.

Tot op heden heeft de groep het nummer 567 keer live uitgevoerd, waaronder drie keer op Pinkpop. De rockballad is al ouder dan Pearl Jam zelf. De muziek wordt in 1990 geschreven onder de titel E Ballad door Stone Gossard, dan nog gitarist van Mother Love Bone.

De zanger van die band, Andrew Wood, overlijdt in maart van dat jaar na een heroïneoverdosis. Samen met bandlid Jeff Ament en jeugdvriend Mike McCready richt Gossard de nieuwe groep Mookie Blaylock op, vernoemd naar een basketballer van Atlanta Hawks, met rugnummer 10. Later wordt de naam gewijzigd naar Pearl Jam, een inventief synoniem voor sperma. Een zanger ontbreekt, maar die hopen de muzikanten uit Seattle te vinden door een demo rond te sturen. Op die demo staat onder meer de instrumentale track Dollar Short, dat later Alive zal gaan heten (nummer 58 in Top 2000).

Sunday Morning Classics: Ten

Op 17 mei 2020 lag het album "Ten" onder de naald bij onze Sunday MorningClassics.

Het debuutalbum van Pearl Jam is uitgegeven op 27 augustus 1991. Ten is tot op heden het best verkopende album van de band en wordt gezien als een van de meest iconische albums van de jaren 90. Het won verschillende prijzen, waaronder één gouden plaat in het Verenigd Koninkrijk, de platina status in Nederland en dertien maal platina in de Verenigde Staten (meer dan 13 miljoen exemplaren werden verkocht). Luisteraars van NPO 3FM stellen elk jaar de Hemelse Honderd op, een lijst met favoriete albums. Nummers van deze albums worden op Hemelvaartsdag gedraaid. Ten stond op de eerste plaats in de jaren 2005 tot en met 2016. Het album stond op nummer 2 in 2001, 2002 en 2004. In 2003 was er geen Hemelse Honderd. Lezers van het gezaghebbende blad Rolling Stone plaatsten Ten op plek 19 van de Top 100 Albums aller tijden in 2002.

Van het album verschenen vier singles: Alive, Even Flow, Jeremy en Oceans. Alive was de eerste single en waarschijnlijk het bekendste nummer van de band. Het zorgde voor de enorme aandacht die eind 1991 voor de band ontstond en van Pearl Jam een van de grootste rockacts maakte. Jeremy werd begeleid door een veel op MTV gedraaide videoclip. Het nummer Black is nooit als single uitgegeven.

De verkopen van het album kwamen pas enkele maanden na de uitgave in gang, mede beïnvloed door het succes van Nirvana's Nevermind (dat een maand later dan Ten werd uitgegeven). Dit is mede de reden dat het album in de Amerikaanse Billboard 200 Albums niet de eerste positie heeft bereikt, wat Pearl Jam wel lukte met Vs. (1993), Vitalogy (1994), Backspacer (2009) en Lightning Bolt (2013). Ten's hoogste positie in de Verenigde Staten was nr.2 en het album stond 250 weken in de lijst. In Nederland kwam het album in de Album Top 100 binnen op nummer 24. Het behaalde uiteindelijk slechts de 14e plaats, maar bleef wel 142 weken aanwezig in de lijst.

Met 13 miljoen verkopen behoort Ten tot de 40 meest verkopende albums aller tijden in de Verenigde Staten. Het album werd even vaak verkocht als bijvoorbeeld het album Whitney Houston (1985) van Whitney Houston en Purple Rain (1984) van Prince and The Revolution.

Pearl Jam's Ten (1991) staat op nummer 12 van de meest verkopende albums uitgebracht in de jaren'90 in de Verenigde Staten. De lijst wordt aangevoerd door Double Live (1998) van Garth Brooks en Come on Over (1997) van Shania Twain. In 1992 bereikt het album niet nummer 1 vanwege Some Gave All van Billy Ray Cyrus.

bron: NPO en  Wikipedia

https://pearljam.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede