Pet Shop Boys

Neil Tennant en Chris Lowe ontmoeten elkaar in een electronica shop. Als de twee lang moeten wachten raken ze aan de praat en de muzikale klik is snel gevonden. Neil en Lowe vormen in 1981 de Pet Shop Boys. Daarvóór is Tennant in Engeland bekend als journalist van Smash Hits Magazine.

Smash Hits

Als Neil in 1984 voor zijn werk als journalist bij Smash Hits naar de VS wordt gestuurd voor een interview met The Police, is hij zeker van plan producer Bobby Orlando te ontmoeten. Dit lukt en de Pet Shop Boys nemen een aantal nummers met hem op. Na een ruzie over de rechten van de nummers stapt Orlando op en neemt de rechten mee. Dat verklaart dat er af en toe nog oude nummers van de Pet Shop Boys in totaal andere versies verschijnen.

Platencontract

Neil en Chris ontmoeten in 1Pet Shop Boys985 manager Tom Watkins die hen een platencontract bezorgt bij het Parlophone-label van EMI. In datzelfde jaar komt de single 'Opportunities' uit. Dit is geen succes. Het al eerder uitgebrachte 'West End Girls' wordt opnieuw uitgebracht en belandt in onder andere Engeland en Amerika op nummer 1. Met producer Stephen Hague nemen ze het debuutalbum Please op. Het tweede album Actually komt uit in 1987. 'It's A Sin' wordt een wereldwijde hit. In Nederland bereikt dit nummer 2 in de Top 40. De mannen hebben voor dit album samengewerkt met Dusty Springfield. De Pet Shop Boys vonden haar stem perfect voor het nummer 'What Have I Done To Deserve This'. De mannen coveren in diezelfde tijd een nummer van Elvis Presley: 'Always On My Mind'. Deze wordt opgenomen voor een special over Elvis Presley op de Britse TV. Omdat er veel goede reacties op komen brengen ze het nummer uit als single. Hiermee hebben ze de Britse kerst nummer 1-hit van 1987 te pakken.

Introperspective

Dan starten ze de opnamen voor het derde studio-album. De nieuwe plaat krijgt de naam Introperspective mee en komt uit in de tweede helft van 1988. Met dit album slaan de Pet Shop Boys een andere weg in, want er zijn duidelijke house- en latininvloeden te horen. Na Introperspective breekt een tijd van samenwerkingen aan. De mannen werken samen met onder andere Liza Minelli en Dusty Springfield. Ook werken ze samen met New Order-zanger Bernard Sumner en The Smiths-gitarist Johnny Marr. Een jaar laten gaan ze toch weer de studio in om materiaal op te nemen voor zichzelf. Hieruit komt het album Behaviour voort. In 1991 is het tijd voor een verzamelalbum met de eerst zestien singles.

Very

Very komt uit in 1993. Hiernaast verschijnt ook een dubbel-cd: Very Relentless. Hier staan voornamelijk instrumentale dancetracks op. Een jaar later gaan de mannen op wereldtournee, Eén van deze concerten wordt vastgelegd op Discovery - Live in Rio. In 1995 komt de dubbel-cd Alternative op de markt met alle b-kanten van de afgelopen tien jaar. De Pet Shop Boys werken in 1996 samen met David Bowie. Met 'Hallo Spaceboy' hebben ze een hit te pakken. De originele versie van dit nummer staat op het album 1 Outside van David Bowie. Het album Bilingual verschijnt in 1996. De populariteit van de Pet Shop Boys zwakt af en ze zijn alleen nog in het Verenigd Koninkrijk, Italiëen Duitsland erg populair. Af en toe bereiken ze in de rest van Europa de hitlijsten.

Nightlife

Na de latin-invloeden keert de band in 1999 terug naar de synthesizersound op het album Nightlife. Ook werken ze samen met Kylie Minogue voor het nummer 'In Denial'. Dit nummer is, net als een aantal tracks op het album Nightlife, bedoelt voor de musical 'Closer To Heaven', die wisselende kritieken krijgt. De soundtrack, ingezongen door de cast van de musical veschijnt ook op cd.

Release

Op de plaat Release, die uitkomt in 2002 zijn nieuwe geluiden te horen, namelijk die van de gitaar. Dit door medewerking van The Smiths-gitarist Johnny Marr.

Battleship Potemkin

In 2004 geven de heren samen met Dresdner Sinfoniker een concert van een zelfgeschreven soundtrack voor de film Battleship Potemkin. Ze worden hierbij begeleid door de oorspronkelijke filmbeelden. Het concert vindt plaats op 12 september op het Trafalgar Square in Londen. Toegang is gratis en het plein is dan ook flink gevuld. Later is deze show ook in Duitsland te bewonderen. Het album hiervan verschijnt onder de naam Tennant and Lowe.

Yes

Na samenwerkingen met Madonna, Elton John, Robbie Williams, het album Fundamental en een wereldtournee is het in 2009 tijd voor het album Yes, met de single 'Love Etc'. In juni van dat jaar staan ze in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Top 2000

In de 23 editie van de Top 2000 uit 2021 staan de Pet Shop Boys met twee noteringen:

  • 1435: It's A Sin
  • 1758: West End Girls

Sunday Morning Classics: Actually

Op zondag 2 januari 2022 staan de Pet Shop Boys centraal als Sunday Morning Classic met het album Actually.

Actually is het tweede studioalbum van de Pet Shop Boys uit 1987. Actually is muzikaal gezien een evolutie van het eerste album, Please. Het album bestaat voor een deel uit nummers die al waren geschreven voordat de Pet Shop Boys doorbraken. Zo is het nummer One more chance mede geschreven door Bobby Orlando. De titel van het album was gebaseerd op het verhaal rondom de titel van het vorige album. Nu konden klanten in de platenzaak zeggen "I'd like the new album from the Pet Shop Boys, Actually". Voor het nummer What have I done to deserve this? wilden de Pet Shop Boys per se Dusty Springfield als zangeres hebben. Dusty had al jaren geen platen meer opgenomen en was aan lager wal geraakt. Na enig aandringen stemde Dusty toe, en het zou een opleving van haar carrière betekenen. De Pet Shop Boys zouden later een deel van haar album Reputation produceren. Het nummer Rent is later gecoverd door tal van artiesten, onder wie Liza Minnelli. Haar versie staat op het door de Pet Shop Boys geproduceerde album Results. Twee maanden na het uitbrengen van het album vond de brand op King's Cross plaats waarbij 31 doden vielen. Het nummer Kings Cross werd gebruikt om geld in te zamelen voor de slachtoffers via betaalde bellijnen.

In 2001 werd het album geremasterd en op 4 juni in dat jaar opnieuw uitgebracht als een dubbel-cd. De eerste cd is het originele album. De tweede, getiteld Further listening 1987-1988, bevat nummers en mixen uit dezelfde periode als het album, die deels voor het eerst op cd verschenen of zelfs nog niet eerder waren uitgebracht. Het artwork van de voorkant van het album is gebaseerd op de originele LP release. De oorspronkelijke cd-release had een iets afwijkende compositie. De achterkant werd geheel opnieuw ontworpen. Op 13 februari 2009 is het oorspronkelijke album opnieuw uitgebracht, als budget-release. Deze uitgave bestaat uit de eerste cd van de geremasterde release uit 2001. Het artwork is weer teruggebracht naar het originele cd artwork, inclusief de achterkant.

(bron: NPO en Wikipedia) 

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede