Peter Gabriel

Peter Brian Gabriel ( 13 februari 1950) is bekend als een van de creatieve breinen van de rockgroep Genesis, als soloartiest en als bedenker en aanjager van vele grote projecten. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende progressieve rockartiesten van de laatste decennia. Een bekende uitspraak van hem is: "My name is Peter Gabriel and primarily I make noises - and ideas". Genesis was een fusie van de schoolbands Anon en The Garden Wall, en speelde in eerste instantie covers van onder andere The Yardbirds, Otis Redding en The Rolling Stones. Al snel ontdekten de leden van Genesis hun talent om zelf songs te schrijven. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum The Lamb Lies Down on Broadway (1974) leidden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975.

Gabriels eerste soloalbum werd opgenomen in Toronto in 1976 en werd uitgebracht in februari 1977. DePeter Gabriel naam van dit album was net als de volgende drie albums eenvoudigweg Peter Gabriel. Al snel kreeg het werk de bijnaam "Car", naar de cover van de lp. Gabriel was niet van plan een andere naam te geven aan zijn albums dan "Peter Gabriel". Het idee hierachter was om een merk en een product met een eigen identiteit te creëren. De hoes van het album is een foto van een Lancia-auto met regendruppels op de ramen, waar Gabriel door naar buiten staart. De single "Solsbury Hill" werd een hit en groeide uit tot een van de meest gespeelde nummers van Gabriel, zowel op het podium als op de radio. Met het uitbrengen van zijn derde soloalbum in mei 1980 ontwikkelde Gabriel zijn eigen unieke geluid en stijl. Op 3 oktober 1982 vond een eenmalig reünieconcert plaats van de leden van Genesis van dat moment (Collins, Rutherford, Banks, Stuermer en Thompson) met Peter Gabriel, genaamd Six of the Best Reunion Concert. Gabriel bereikte definitief de status van superster in 1986 met zijn vijfde soloalbum So. Het album werd dubbel platina en won meer dan vijftig awards.

Om het 25-jarig jubileum te vieren van zijn succesvolste soloalbum So, onderneemt Peter Gabriel in het najaar van 2012 een tournee door Noord-Amerika, in najaar 2013 en voorjaar 2014 vervolgd met een Europese tournee. In deze concertreeks, "Back to front" genaamd, wordt Gabriel vergezeld door vele leden van de toenmalige band en zijn na de pauze de nummers van So ten gehore gebracht. Op 30 september 2013 trad hij op in de Ziggo Dome in Amsterdam en een dag later in Vorst Nationaal in Brussel. De opnamen van deze concerten zijn (per locatie) uitgegeven op cd. Twee jaar later, in de zomer van 2016, was Peter Gabriel opnieuw live te horen. Samen met een ander popidool van weleer Sting toerde hij door Noord-Amerika. Samen speelden ze nummers uit elkaars oeuvre.

In totaal staat Peter Gabriel vijf keer in de Top 2000. 'Don't GIve Up' samen met Kate Bush is de hoogste notering op 341.

Op 30 augustus 2020 was Peter onze ster tijdens de Sunday Morning Classics.

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede