Pink Floyd

Met Richard van Kralingen heb ik jaren samengewerkt bij a.s.r verzekeringen. Naast dat wij samen de hobby van oude Italiaanse auto's delen, delen we ook de voorliefde van muziek op vinyl. Ik houd van Pink Floyd (heb The Wall van Rogers Waters in 2011 in het Gelredome gezien) maar Richard is een echte fan. Vertel eens Richard!

"Voor mij de belangrijkste Britse band voortgekomen uit de psychedelische jaren ‘60. Gekenmerkt door vele problemen. De tragische ineenstorting van Syd Barret, de diepe creatieve spanningen en uiteindelijk het vertrek van de spil Roger Waters. Het feit dat dergelijke verliezen geen enkele invloed hadden op de populariteit van de band geeft al aan dat de band- en het merk PF- oneindig veel groter is dan de som van de afzonderlijke delen. Hebzucht, waanzin, isolatie en verlies behoren tot de overheersende thema’s in de 5 decennia waarin Pink Floyd geweldige originele en inventieve rockmuziek naar de wereld bracht.

Slechts 15 albums, verspreidt over deze 5 decennia, brengen de ontwikkeling van de band in kaart van psychedelische space-rockers tot de sublieme leveranciers van statige melodicisme. Geen enkele andere band is voor mij in staat om met elke eerste noot altijd weer te zorgen voor een trip down memory lane."

Op 2 februari 2020 lag het album "Atom Heart Mother"  bij ons onder de naald tijdens de Sunday Morning Classics.

Pink Floyd

Pink Floyd was een Engelse rockband die internationale erkenning kreeg voor zijn progressieve psychedelische rockmuziek. De groep evolueerde tot pioniers van de progressieve rock en symfonische muziek. Pink Floyd is bekend door zijn filosofische songteksten, klassieke rockcomposities, experimenten met geluid, grafisch en artistiek vernieuwende hoesontwerpen en niet in de laatste plaats door vele spectaculaire live-concerten.

Als een van de meest succesvolle en invloedrijke bands in de rockmuziek verkocht Pink Floyd wereldwijd meer dan 300 miljoen albums.] Syd Barrett, Roger Waters en het latere bandlid David Gilmour kenden elkaar van school in Cambridge, terwijl de overige leden Mason en Wright samen met Roger Waters architectuur studeerden aan het Polytechnic in Regent Street in Londen.

Pink Floyd had in de late jaren 60 aanvankelijk bescheiden succes als een psychedelische band die destijds nog geleid werd door Syd Barrett. Barretts toenemende onbetrouwbaarheid en zijn moeizame gedrag dwongen de overige bandleden om een nieuwe gitarist en leadzanger toe te voegen. Dat werd David Gilmour, die Syd Barrett later helemaal zou vervangen. Na het vertrek van Barrett werd zanger en basgitarist Roger Waters langzaamaan bandleider en de belangrijkste songwriter. Dit leidde tot enkele wereldwijd bekende albums zoals The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) en The Wall (1979).

Tijdens de opnames voor The Wall ontstonden de eerste scheurtjes in de groep. Het volgende album, The Final Cut, was in feite al een soloproject van Waters, met enige assistentie van Gilmour. In 1985 stopte Waters ermee en leek het voorbij, maar in 1986 besloten Gilmour en Mason tot een doorstart, en later voegde Wright zich bij hen. Dit zeer tegen de zin van Waters, waarna rechtszaken volgden over de naamvoering Pink Floyd. Waters verloor.

Het overgebleven trio maakte de albums A Momentary Lapse of Reason in 1987, The Division Bell in 1994, beide gevolgd door tournees, en The Endless River in 2014.

Bob Geldof wist de groep inclusief Waters in 2005 bijeen te krijgen voor een optreden in het kader van het London Live 8-concert. Dit was het eerste optreden in de voltallige bezetting in 24 jaar. In februari 2006 verklaarde Gilmour tijdens een interview met de Italiaanse krant La Repubblica dat de band geen nieuw materiaal meer zal uitbrengen en geen tour meer zal houden. De individuele bandleden sluiten echter niet uit dat ze solo of in klein samenwerkingsverband verder musiceren, maar door het overlijden van Richard Wright in 2008 werd een reünie van de klassieke bezetting onmogelijk.

Ondanks Gilmours ontkenning in 2006 volgde toch nog The Endless River, een studioalbum dat in juli 2014 werd aangekondigd en in november 2014 uitkwam.

(bron: Wikipedia)

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede