Randy Newman

Randy scoorde eind jaren '70 twee hit(je)s in ons land scoort, en wel met 'Short People' en 'Rider In The Rain'. Op zijn zeventiende is hij al professioneel aan het schrijven terwijl hij muziek studeert aan de UCLA universiteit. Hij stopt met de studie een semester voordat hij afstudeert omdat hij een eigen platencontract krijgt. Zijn zelfgetitelde debuutalbum wordt geen succes, maar in de jaren erna worden zijn nummers gezongen door onder andere Dusty Springfield en Peggy Lee.

Controverse

Newman's tweede album, 12 Songs genaamd, wordt goed ontvangen, alleen dit blijkt niet uit de verkoopcijfers. Ook de CD 'Live' levert Newman geen hit op, maar het gaat al iets beter de plaat 'Sail Away' uit 1972. In 1974 komt het controversiële conceptalbum Good Old Boys uit, wat gaat over het zuidelijke gedeelte van de VS.

Klein

Newman's echte doorbraak komt in 1977 met het nummer 'Short People'. Het nummer over 'kleine mensen' veroorzaakt een kleine rel omdat veel mensen het nummer als beledigend zien. Hierdoor behaalt het nummer de tweede plek in de Amerikaanse hitlijsten. Ook het album Little Criminals' waar de single op te vinden is doet het goed in de verkoop. Newman besluit voor het eerst sinds 1974 weer op tour te gaan.

Componist

Zijn volgende album Born Again, wordt met gemengde gevoelens ontvangen en uiteindelijk besluit Newman zijn ooms Alfred en Lionel achterna te gaan en filmcomponist te worden. Zijn eerste opdracht, de muziek voor de film Ragtime, levert hem twee Oscarnominaties op. Newman brengt in 1983 het album Trouble in Paradise uit, met daarop de track 'I Love L.A.' wat door velen wordt gezien als een klassieke jaren '80 track.

Toy Story

Het blijft stil tot 1988 waarin het album Land of Dreams uitkomt, een album waarop Newman meer persoonlijke nummers ten gehore brent. Ook dit album verkoopt niet geweldig en succes komt pas weer in 1996 als het nummer 'You've Got a Friend' uit de film Toy Story genomineerd wordt voor een Oscar. Newman wordt uiteindelijk 16 keer genomineerd voor een Oscar en wint er uiteindelijk een voor zijn nummer 'If I Didn't Have You' uit de Disneyfilm Monsters Inc. In 1999 komt het album Bad Love uit welke in 2011 wordt opgevolgd door Harps and Angels.

In 2010 ontvangt Newman een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat er geen enkel nummer meer van Randy Newman. Op Spotify heeft De Platenbar een Top 2000 Inspiratielijst. Wil je dat Randy weer terug keert in de Top 2000? Plaats dan hier jouw favoriete nummers!

Sunday Morning Classics

Ons Sunday Morning Classic podium heeft al voor veel grote artiesten dienst gedaan. Op zondag 30 oktober 2022 was het de beurt aan Randy Newman met zijn 3e studioalbum Sail Away uit 1972.

Het album speelt een sleutelrol in het repertoire van Newman en bevat verschillende van zijn bekendste nummers. Muzikaal houdt Newman op deze plaat het midden tussen het orkestrale geluid van zijn debuut Randy Newman en het rockgeluid van 12 Songs.

Het album is een goed voorbeeld van Newmans sarcastische muzikale satire. Op titeltrack Sail Away nestelt hij zich in de huid van een Amerikaanse slavendrijver. Hij probeert zijn potentiële slaven te overtuigen aan boord te gaan van zijn schip, en mee te komen naar Amerika, een land dat hij afspiegelt als een land van geluk en overvloed. In Political Science neemt Newman de wereldpolitiek op de hak, waarin het door de Amerikanen platbombarderen van de wereld een oplossing zou zijn voor overbevolking en honger.

Een echt mooie stem heeft hij niet (dat hoeft ook niet) maar zijn stem is wel zeer herkenbaar. Het pianospel is vrij simpel en zeer doeltreffend. Randy Newman verstaat de kunst van het weglaten: met zo weinig mogelijk middelen een maximum aan zeggenschap en sfeer bereiken. Hij laat zijn vakmanschaphoren in kleine liedjes met tekstuele spitsvondigheden.

Sail Away heeft een verzameling heerlijke nummers. Bekendste nummer van dit album is wel You Can Leave Your Hat On, maar dan wel dankzij de cover door Joe Cocker 14 jaar later. In de versie van Newman hoor je ook Ry Cooder op de gitaar.

Bron: NPO en Wikipedia
Foto: Angela George en vrij van rechten

Hieronder tref je een kleine selectie aan van de albums van Randy Newman. Ben je op zoek naar een specifiek album laat het ons dan weten. We vinden het leuk om met je mee te zoeken.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede