Raymond van het Groenewoud

Het is een feestje om naar een optreden van Raymond te gaan, echt waar. In het binnenland van Nederland laat hij zich solo niet meer zien. In de grensstreek en dan met name in Zeeuws Vlaanderen "toert" hij nog en als je de kans krijgt.....  Raymond heeft leuke en ontroerende teksten en staat al vanaf begin jaren '70 op de planken. Binnenkort gaan we weer!

Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud (14 februari 1950) is een Belgisch zanger, gitarist en pianist. Zelf noemt hiRaymond van het Groenewoudj zich eveneens tekstdichter, filosoof en clown. Zijn teksten zijn soms opgewekt, dan weer droevig of filosofisch. Van het Groenewoud staat vooral bekend om de hits Meisjes (1977), Vlaanderen boven (1978), Je veux de l'amour (1980), Chachacha (1981), Brussels by Night (1979), Liefde voor muziek (1991) en Twee meisjes (1995). De zanger werd geboren als zoon van Amsterdamse ouders. Van het Groenewoud debuteerde in het begin van de jaren 70 als gitarist bij Johan Verminnen. In 1973 verscheen zijn debuutalbum Je moest eens weten hoe gelukkig ik was met onder anderen gitarist Jean-Marie Aerts. Maria, Maria, ik hou van jou is sterk beïnvloed door de Britse rockmuziek uit die periode. In de vroege jaren 90 profiteerde hij mee van de heropleving van de Nederlandstalige pop in de beginperiode van Tien om te zien. Ik ben de man werd een succes, en het gospelachtige Liefde voor muziek werd een nummer 1-hit in België en Nederland.

In 1996 krijgt hij van het Vlaamse weekblad Panorama een Gouden Prosper voor zijn gehele werk. Boudewijn de Groot schrijft het voorwoord van het boek met de verzamelde teksten, waardoor Van het Groenewoud erg is ontroerd: "Hem neem ik au sérieux in zijn waardigheid en soberheid. Om dan te moeten lezen dat hij zich zo kan laten gaan in zijn appreciatie voor mijn werk, daar ben ik van gepakt. Daar heb ik meer aan dan aan het feit dat een collega een lied van mij zingt." (Van het Groenewoud in Het Belang van Limburg). 

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede