Red Hot Chili Peppers

De Red Hot Chili Peppers komen uit Amerika en combineren funk, rap, punk en pop met rock. De band is in 1983 opgericht in de Californische stad Los Angeles. De band bestaat tegenwoordig uit Anthony Kiedis (zang), Flea (bas), Chad Smith (drums) en John Frusciante (gitaar). Bekende ex-leden zijn onder andere Josh Klinghoffer, Hillel Slovak, Jack Irons (van Eleven en Pearl Jam) en Dave Navarro.

De lijn tussen een band die zichzelf door de jaren heen staande weet te houden en een band die uit elkaarRed Hot Chili Peppers spat is heel dun. De Red Hot Chili Peppers zijn er het levende bewijs van. Het scheelde maar weinig of Anthony Kiedis was kapotgegaan aan zijn drugsverslaving. Gitarist Hillel Slovak moest overlijden om hem duidelijk te maken dat het de muziek is die zijn leven zin geeft.

De middelbare school is niet voor iedereen een moeilijke tijd vol puistjes, overslaande stemmen en gierende hormonen. Voor Michael Balzary (beter bekend als Flea), Hillel Slovak en Anthony Kiedis betekent hun Highschool in LA het begin van de band. Samen met drummer Jack Irons vormen zij een band die ze Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem noemen.

Hun motto: altijd spelen alsof je een stijve hebt. Of dit ook werkelijk zo is tijdens optredens is makkelijk te achterhalen, vaak dragen de bandleden niet meer dan een sok om hun jongeheer.

Drugs en roem

Het eerste Peppers-album doet niet zo veel, toch worden hun optredens druk bezocht. Er volgen vele boetes wegens naaktloperij. Een tweede album, Freaky Styley (1985), en een derde plaat The Uplift Mofo Party Plan (1987) volgen snel. Ondertussen hebben de heren meer succes, ze touren veel en Kiedis en Slovak raken verslaafd aan heroïne. Het jaar erop, waarin hun EP Abbey Road gemaakt wordt en uitkomt, is het drugsgebruik van de band zeer groot. Flea en Irons zijn geen hardcore junkies, Kiedis en Slovak des te meer, ondanks hun vele pogingen om te stoppen.

Op 27 juni 1988 sterft Hillel Slovak aan een dodelijke mix van heroïne en cocaïne. Alle bandleden worden diep geraakt door zijn dood, Kiedis laat zich opnemen in een afkickkliniek in Mexico, Flea stopt abrupt, mede door de geboorte van zijn dochtertje Clara en Irons stapt ontgoocheld uit de band. Laatstgenoemde zal tussen 1995 en 1998 drummen voor Pearl Jam. 

Kiedis en Flea besluiten verder te gaan en gaan op zoek naar een nieuwe drummer en gitarist. Deze komen in de vorm van John Frusciante, een briljante gitarist en trouwe fan van de Peppers en Chad Smith, die door Flea ‘een dinosaurus op drums’genoemd wordt. In 1989 komen de Red Hot Chili Peppers keihard terug met Mother's Milk. Op dit album staan onder meer het nummer ‘Knock Me Down’. In dit nummer bezingt Kiedis het feit dat niemand sterker is dan drugs, uiteraard een eerbetoon aan Slovak. Het album doet het goed en opvolger Blood Sugar Sex Magik (1991) betekent hun definitieve doorbraak wereldwijd. Mede dankzij de hits 'Under the Bridge', 'Breaking The Girl' en 'Give It Away' wordt Blood Sugar Sex Magik platina in de Verenigde Staten. De Peppers krijgen hun eerste Grammy Award.

De Top 2000

De Peppers staan maar liefst met 12 nummers in de Top 2000:

 1. By the Way
 2. Californication                 
 3. Can't Stop          
 4. Dani California 
 5. Dark Necessities
 6. Give It Away     
 7. Otherside          
 8. Road Trippin'
 9. Scar Tissue        
 10. Snow ((Hey oh))
 11. Tell Me Baby    
 12. Under the Bridge

Sunday Morning Classics: Californication

Op 20 december 2020 lag bij ons het album Californication onder de naald als Sunday Morning Classic.

Californication is het essentiële funkrockalbum, evenals het meest gerijpte en commercieel succesvolle Red Hot Chili Peppers-album.

The Peppers zijn met dit album uitgegroeid van een funkrockband tot een iconische funkrockband, met behoud van hun unieke grillige imago. Californication spreekt over persoonlijke kwesties zoals lust, drugsmisbruik, dood en het overwegen van zelfmoord.

“Around the world” gaat over de reizen en ervaringen van frontman Anthony Kiedis als Pepper. Het titelnummer, "Californication", nam een sarcastische draai aan de Hollywood-levensstijl, verwijzend naar Kurt Cobain van Nirvana. Er zijn ook incidentele gevallen waarin Anthony Kiedis de kwestie van liefde overwoog, zoals in "Porcelain" en "This Velvet Glove".

Het nummer "Otherside", waarvan de titel verwijst naar het hiernamaals, spreekt over verslavingen en de worstelingen die verslaafde individuen moeten doorstaan. Dit nummer verwijst specifiek naar Hillel Slovak, een voormalige Pepper die in 1988 stierf aan een overdosis heroïne. Over het algemeen verwijst "Otherside" naar elke vergelijkbare situatie waarin mensen in cirkels ronddraaien en niet in staat zijn om ten goede te veranderen. Waarschijnlijk het meest iconische nummer van de set, "Scar Tissue", praat openlijk over dood en zelfmoord.

Red Hot Chili Peppers zijn altijd bekend geweest om de emotionele zang van Anthony Kiedis en de rijke, knallende slap bas van Flea. In Californication brachten de Peppers gitarist John Frusciante terug die fans betovert met zijn knapperige, verbazingwekkend heldere gitaarsolo's. "Get On Top" heeft dan ook een geweldig funky gitaargeluid dankzij Frusciante's magische swing op het wah-pedaal.

"Around the World" heeft een van de meest ingewikkelde baslicks die ooit zijn herkend, dankzij het genie van Flea. In "Parallel Universe" werden de zang van Kiedis gedempt om plaats te maken voor vervorming, waardoor een donkerder en zwaarder gevoel ontstond.

Met dit album bereikte Red Hot Chili Peppers het punt waarop hun muziek het meest geconsolideerd werd en hun songwriting solide werd.

Red Hot Chili Peppers is de essentiële funk-punkrockband en Californication is gewoon het essentiële Peppers-album. Het probeert je mee te nemen op een aangrijpende, nostalgische, spirituele reis en laat je afvragen wat de zin van het leven is.

Bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede