Robert Long

Robert Long, pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman ( 22 oktober 1943 –13 december 2006) was een Nederlands zanger, schrijver, componist, cabaretier en radio- en televisiepresentator.

Long werd geboren in Utrecht, maar groeide op in Ederveen. Zowel hij als zijn gescheiden moeder kwamen regelmatig in aanvaring met de veelal orthodox-protestante dorpsbewoners. Dat werd er niet beter op toen Long openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. De weerstand die zijn geaardheid in zijn omgeving opriep, werd uiteindelijk de drijfveer voor zijn artistieke verzet. Hij uitte deze periode in het album Homo sapiens met gelijkluidende titelsong en het liedje Perebloesem op het album Nu.Robert Long

Na een korte carrière als etaleur bij HEMA ging Long als artiest optreden. Onder de artiestennaam 'Bob Revvel' richtte hij in 1963 de band The Yelping Jackals op. In 1964 wijzigde de naam in Bob Revvel and the Yelping Jackals. In 1966 werd Long zanger van Bob Revvel and the A-Ones, waarmee de single It Takes Time werd uitgebracht. In 1967 stapte hij over naar de band Gloria, later Unit Gloria. Zijn Engelstalige repertoire had, zeker in het licht van wat er allemaal nog komen zou, een betrekkelijk onschuldig karakter. De grootste hit van Long bij Gloria is The Last Seven Days. Vanaf 1971 zong hij solo onder zijn definitieve artiestennaam Robert Long (een naam die verwijst naar zijn lengte van 1.92 meter.

Na een demo, waarop Long enkele eigen Nederlandstalige liedjes zong, werd hij in contact gebracht met arrangeur Erik van der Wurff. Onder de leiding van John Möring nam Long zijn eerste solo-lp Vroeger of later (1974) op. De liedjes kenmerkten zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld werden. Van zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of later werden uiteindelijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Het behoorde achtereenvolgens 118 weken bij de best verkochte albums, waarvan drie keer op de eerste plaats. Ook van zijn tweede album Levenslang, met daarop het nummer Thorbeckeplein, gingen enkele honderdduizenden over de toonbank. In 1977 ontving hij de eerste van zes Edisons.

In zijn liedjes verwoordde Long het onbehagen dat onder grote groepen jonge mensen leefde. Hij was vóór het milieu en tegen het kapitaal. Zijn felste teksten waren echter gericht tegen de Kerk, de paus en Jezus Christus zelf. Wie Vroeger of later op de draaitafel legt, hoort naast romantische liedjes over liefde

Long kreeg op 8 september 2005 een hartinfarct en werd hiervoor gedotterd in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. Op 11 december 2006 werd bekendgemaakt dat Long terminaal ziek was en nog zeer kort te leven had. Begin december werd hij met een ernstige vorm van buikvlieskanker in een ziekenhuis opgenomen. Hij kreeg chemotherapie maar dit werd vrij snel weer afgebroken nadat bleek dat de kuur niet aansloeg. Robert Long overleed op 13 december 2006 op 63-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Antwerpen.

Sunday Morning Classic: Vroeger of Later

Op 12 juli 2020 was Robert te gast bij onze Sunday Morning Classics met het album "Vroeger of Later".

Het soloalbum van Robert Long is behoort tot de meest iconische Nederlandstalige LP’s van de jaren 70. Alhoewel Robert Long al enige bekendheid genoot toen hij deel uitmaakte van de Engelstalige popgroep Unit Gloria, brak hij definitief door met deze plaat.

‘Liefste, m’n liefste’ was het openingsnummer van Longs eerste Nederlandstalige soloplaat uit 1974. Het werd in de krantenadvertenties van dat jaar neergezet als dé Nederlandstalige ‘plaatontdekking’ van het jaar, en door middel van een groot aantal optredens, interviews en signeersessies aan de man gebracht. En met verbluffend succes: na ruim een half jaar was het album al bijna 100.000 keer verkocht en de teller bleef in de jaren nadien maar doorlopen. Tegenwoordige schattingen komen tot zo’n 400.000 exemplaren in totaal.

De maatschappijkritische liedjes zijn een soort soundtrack van de het progressieve deel van de Nederlandse maatschappij. Robert Long schopt tegen heilige huisjes als de kerk, conservatisme in de politiek en gestreden voor de acceptatie van homoseksualiteit. Tien jaar voordien waren dit soort teksten ondenkbaar geweest, maar de Nederlandse burger had zichzelf rond het midden van de jaren zeventig grondig geëmancipeerd en geliberaliseerd. De kerken, de televisie- en radio-omroepen en andere maatschappelijke instellingen zoals de politiek en de politie hadden sinds de opkomst van de tegencultuur halverwege de jaren zestig een ongekend snelle verandering doorgemaakt. Ideeën over (seksuele en maatschappelijke) vrijheid en democratisering waren zo langzamerhand gemeengoed, en werden anno 1974 ook politiek vertegenwoordigd door het progressieve kabinet-Den Uyl. Antiburgerlijkheid leek wel de nieuwe norm.

Uit de interviews die Long in 1974 gaf bleek dat hij geen politieke scherpslijper wilde zijn. Hij beweerde zelf geen politieke boodschap te willen uitdragen met dit album, waarop toch diverse kritische liedjes stonden. Wel wilde hij graag een ‘eigen mening’ presenteren, onder meer over het christelijke milieu waaruit hij afkomstig was. Naar eigen zeggen verkondigde hij al jaren tegendraadse ideeën over het geloof, ook toen hij nog speelde in zijn Engelstalige band Unit Gloria.

Vroeger of later combineert goed in het gehoor liggende melodieën en toegankelijke arrangementen met rijke teksten. Het album heeft een tijdloze kwaliteit, wat misschien vooral te danken is aan zachtmoedige liedjes over de liefde als ‘Afscheid’ en ‘Kalverliefde’.

Bron: Wikipedia en Jan Liebregts

Bezoek hier de website van Robert Long

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede