Robert Palmer

Robert Palmer wordt 19 januari 1949 geboren in het graafschap Yorkshire, Engeland. In de vroege jaren '70 maakt hij deel uit van de bands als Mandrake, Alan Bown Set, Da Da en Vinegar Joe (met Elkie Brooks en Mike Deacon).

Wereldwijde bekendheid

Als deze laatste band in 1974 uiteen valt, blijft Robert Palmer solo bij Island Records. Hij brengt daar hetzelfde jaar nog zijn eerste soloplaat uit: Sneakin Sally Throu the Alley, gevolgd door Preasure Drops (1975) en Some People Can Do What They Like (1976). Palmer gaat op de Bahama's wonen en in 1978 verschijnt Double Fun met zijn eerste wereldwijde - bescheiden - hits: 'Every Kinda People' en 'Best of Both Worlds'.

Bad Case Of Lovin' You

Het jaar daarop breekt Palmer nog verder door met het stevige rocknummer 'Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)'. In 1980 gaat het hard: hij haalt de hitlijsten met 'Can We Still Be Friends', geschreven door Todd Rundgren. Later in het jaar verschijnt het album Clues met de singles 'Johnny and Mary' en 'Looking For Clues'.  Het zijn geen nummer 1-hits, maar Palmer vestigt zijn naam als constante leverancier van goede popsongs die veel op de radiostations over de hele wereld worden gedraaid.

Powerstation

In 1985 wordt hij gevraagd bij het muzikale uitstapje van John en Andy Taylor van Duran Duran: The Power Station. Het trio, met ook drummer Tony Thomson van Chic, maakt een door voormalig Chic-producer Bernard Edwards geproduceerd album met daarop de singles 'Some Like It Hot' en de T Rex-cover 'Get It On'. Palmer wil niet meewerken aan de liveoptredens van The Power Station en verlaat de band.

Addicted To Love

Nog datzelfde jaar verschijnt zijn eigen album Riptide, ook weer geproduceerd door Bernard Edwards. De single 'Addicted To Love' wordt een wereldhit, niet in de laatste plaats door de opvallende, uitdagende videoclip die door MTV gretig wordt vertoond. Hij wint er een Grammy mee. Met de tweede single van Riptide 'I Didn't Mean To Turn You On' herhaalde hij de truc: de clip met dezelfde sexy damesband op de achtergrond, wordt weer veel gedraaid door MTV en ook deze single wordt een hit.

Simply Irresistible

Palmer verhuist in 1987 naar Zwitserland. Een jaar later scoort hij opnieuw met 'Simply Irresistible' (waar hij wederom een Grammy voor krijgt) en 'She Makes My Day'. In 1990 brengt hij de single 'I'll Be Your Baby Tonight' uit samen met UB40, waarmee hij al eerder toerde.

Laatste hoogtepunt

Met 'Mercy Mercy Me' behaalt Palmer in 1991 een laatste hoogtepunt. In de jaren '90 brengt hij met regelmaat singels en albums uit, toert over wereld en treedt op in allerhande tv-shows. Echte hits blijven uit, maar Palmer blijft een hooggewaardeerde artiest die een apart plekje in de popmuziek inneemt.

Bluesbrother

Na vijf jaar verschijnt er in 1999 weer eens een album met volledig nieuw materiaal: Rhythm and Blues. In 2003 brengt  Palmer een album uit vol bluessongs: Drive. Critici roemen zijn terugkeer naar de blues en rhythm & blues (R&B).

R.I.P.

Tijdens de promotietour voor dit album krijgt Robert Palmer op 26 september 2003 in een Parijs' hotel een hartaanval. Palmer was met zijn partner Mary Ambrose kort in de Franse hoofdstad vlak na een televisieoptreden in Groot-Brittannië. Hij overlijdt dezelfde dag.

Top 2000

Palmer heeft vele malen in de Top 2000 gestaan, maar in de laatste paar edities schittert hij door afwezigheid. Dat kan natuurlijk niet waar zijn! In onze eigen Top 2000 die op Spotify is terug te vinden hebben we hem zeker een plek gegeven.

Sunday Morning Classic: Some People Can Do What They Like

In zijn leven heeft Palmer tal van mooie en ook succesvolle albums uitgebracht. Op 13 maart 2022 lag bij ons het album Some People Can Do What They Like  als Sunday Morning Classic op de draaitafel.

Some People Can Do What They Like is het derde solo-album van Robert Palmer , uitgebracht in 1976. Het bevat "Man Smart, Woman Smarter" dat piekte op nummer 63 in de Billboard Pop Singles-hitlijst en nummer 46 in het VK in 1977. Het album werd opgedragen aan Mongezi Feza (Zuid-Afrikaanse jazztrompettist die in december 1975 op 29- of 30-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een onbehandelde longontsteking). Het model op de voorkant, waarin Palmer wordt betrokken bij een spelletje strippoker, is Denise Michele , de Playmate van de maand van Playboy -magazine van april 1976.

Het is een lekker album, Swingende funk zo als we van Palmer mogen verwachten. Bijgestaan door vrijwel de gehele toenmalige Little Feat band. Gedurende het hele album zijn de bas en percussie erg strak en op de piano hebben we Bill Payne op zijn best. De zang van Robert Palmer zit vol energie en soul. Er staat eigenlijk geen enkel zwak nummer op. Leuk is de cover van King Radio, Man smart, Woman Smarter. (origineel uit 1936!!) Goede uitvoering van de Feat klassieker Spanish Moon. Lekkere vette funk in Some People, enfin zo kan ik nog wel door gaan. Voor wie van het genre houdt een absolute aanrader.

Er zijn drie albums van Robert Palmer die het waard zijn om te bezitten, en dit is er één van. De andere twee zijn "Pressure Drop" en "Sneaking Sally Thru the Alley".

Foto: Nathan Callahan

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede