Roxette

Roxette is na ABBA de meest succesvolle Zweedse band ooit. Het Zweedse duo bestaat uit Per Gessle en Marie Fredriksson dat eind jaren '80 zijn eerste hit scoort met 'The Look'. Roxette brengt in totaal tien studioalbums.

Look Sharp!

Het verhaal gaat dat het beginsucces van Roxette vooral te danken is aan een Amerikaanse student die het album op cassette meebrengt uit Zweden, waarna Amerikaanse radiostations het nummer de ether in slingeren. Als 'The Look' en 'It Must Have Been Love' op single uitkomen zijn het meteen nummer 1-hits in Amerika. De rest van de wereld volgt. Ook de singles 'Dangerous', 'Listen To Your Heart' en 'Chances' doen het wereldwijd goed. Look Sharp! is met negen miljoen verkochte exemplaren na Arrival van ABBA het best verkopende Zweedse album ooit.

Joyride

Het internationale popgeluid met een randje dance en rock van Roxette is wereldwijd een hit. Ook het Joyride album gaat als warme broodjes over de toonbank. Het internationale karakter van het duo is sterk terug te zien in de videoclips, of ze nu in een oude Romeinse arena staan of in de Amerikaanse woestijn, Roxette kan overal, altijd en voor iedereen. Voor hun wereldtournee Join The Joyride 91-92 geeft het duo meer dan 100 optredens wereldwijd.

Tourism

Tijdens de Join The Joyride Tour legt Roxette de hand aan het volgende album Tourism. Een album met nog niet eerder uitgebracht materiaal, al dan niet opnieuw ingezongen of geremixte live songs van de tour, en een aantal nieuw geschreven liedjes. De singles van het album zijn 'How Do You Do!', 'Queen Of Rain' en 'Fingertips 93'.

Solo

In 1996 gaat het duo ieder hun eigen weg. Per Gessle met zijn oude band (Gyllene Tider), en Marie Fredriksson met een Zweeds solo-album. Roxette wordt in 2002 ontbonden als Frederiksson een hersentumor blijkt te hebben.

Comeback

In 2005 brengt Marie Frederiksson naar buiten kankervrij te zijn. Een jaar later verschijnen de singles 'One Wish' en 'Reveal' ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum. De singles zijn terug te vinden op The Rox Box/Roxette '86-'06.

Good Karma en einde van de tour

Op 8 april 2016 kwam de nieuwe single 'It Just Happens' uit, voorafgaand aan het nieuwe album Good Karma dat op 3 juni 2016 werd gelanceerd. Het is het tiende studioalbum van Roxette met 11 nieuwe nummers.

Kort na het uitkomen van de single kondigde Roxette aan dat ze vanaf april 2016 per direct moeten stoppen met optreden vanwege gezondheidsproblemen van Fredriksson. De voorgenomen tour ter ere van het dertigjarig bestaan werd volledig geschrapt.

Overlijden

Op 9 december 2019 overleed Marie Fredriksson op 61-jarige leeftijd. Eind 2020 overleed drummer Pelle Alsing op 60-jarige leeftijd.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Roxette met twee noteringen:

  • 968: Listen To Your Heart
  • 1125: It Must Have Been Love

Sunday Morning Classic

Op ons Sunday Morning Classic Podium stond Roxette op 11 juni 2023 met hun tweede studioalbum Look Sharp uit 1988.  Het album is tot op de dag van vandaag meer dan 9 miljoen keer over de toonbank gegaan, waaronder alleen al in Amerika 1 miljoen keer. De single "Listen to Your Heart" is een van Roxettes meest gedraaide hits op radiostations wereldwijd. Het album betekende de internationale doorbraak van de band en bevat enkele van hun meest bekende hits.

“Look Sharp!” is een energiek en opwindend album dat een perfecte mix van pop en rock biedt. Het opent met de iconische hit “The Look”, die met zijn aanstekelijke gitaarriffs en pakkende melodie meteen de aandacht trekt. Het album bevat ook andere geweldige nummers, zoals “Dressed for Success”, “Listen to Your Heart” en “Dangerous”. Deze liedjes hebben sterke hooks en melodieuze arrangementen die nog steeds tijdloos aanvoelen.

Een van de sterke punten van dit album is het vocale werk van zangeres Marie Fredriksson. Haar krachtige en expressieve stem brengt de emotie en energie van de nummers over op een manier die je raakt. Gecombineerd met het schrijftalent van Per Gessle, de andere helft van Roxette, creëren ze samen een unieke en herkenbare sound.

“Look Sharp!” is een album dat perfect past bij de jaren 80, met zijn frisse en levendige productie. Het heeft een tijdloze kwaliteit en blijft een genot om naar te luisteren, zelfs decennia later. De nummers op dit album zijn goed geschreven, goed geproduceerd en hebben een aanstekelijkheid die je niet kunt negeren.

Al met al is “Look Sharp!” een essentieel album voor fans van Roxette en liefhebbers van pop- en rockmuziek. Het toont de kracht en het talent van de band, en de nummers blijven nog steeds populair en geliefd bij een breed publiek. Het is een klassiek album dat de tand des tijds heeft doorstaan en een belangrijk onderdeel is geworden van de muziekgeschiedenis.

Bron: NPO
Foto: Dmitry Avdeev en Eva Rinaldi

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede