Sade

De jaren '80.....  Voor mij is Sade naast een mooie vrouw ook nog eens de zangeres die mij in gedachten terugbrengt naar deze pachtige en onbezorgde tijd. Net het rijbewijs en de hele wereld lag aan je voeten. Met mijn gele VW kever uit '72  knalde ik het hele land door. Ik had geen last van de maximum snelheid want dat haalde hij toch niet. Komt er nog eens een concert dan wil ik er toch wel naar toe.

Sade

Helen Folesade Adu (Ibadan, Nigeria, 16 januari 1959), kortweg Sade, is de zangeres van de gelijknamige Britse band. De kern van Sade bestaat verder uit bassist Paul Spencer Denman, toetsenist Andrew Hale en gitarist-saxofonist Stuart Matthewman.

Vanwege haar interesse in mode begon Sade in 1977 een driejarige studie aan de Londense kunstacademie St. Martins. Tussen de bedrijven door zong ze in de door bassist/gitarist Ray St. John opgerichte latin/soulband Arriva. Het nummer Diamond Life (de oorspronkelijke titel van Smooth Operator) is van zijn hand. Toen Arriva in 1980 ter ziele ging werd er een nieuwe band opgericht: Pride. Sade, die inmiddels haar eigen boetiek had geopend en actief was als model, vormde met Barbara Dickinson het achtergrondkoortje. Nick Moxom was de leadzanger.

Pride bouwde een livereputatie op in zowel Londen als New York. De band trok de aandacht van Spandau Balletmanager Steve Dagger en stond in 1982 op het punt om een contract te krijgen. Dit contract zou echter niet doorgaan.

 In 1983 tekende Sade een solocontract bij Portrait (in 1986 overgenomen door Epic), dit tot ergernis van Paul Cooke die net voor de release van debuutsingle Your Love Is King (februari 1984) uit de band was gezet. Omdat er geen nieuwe drummer was, keerde hij even terug om de single te promoten. Na een BBC-sessie met Blair Cunningham (voorheen in de Britfunkformatie Haircut 100) werd Paul Cooke vervangen door Dave Early ("He's never early"); percussionist Martin Ditcham en trompettisten Terry Bailey en Gordon Matthewman boden verdere versterking bij liveoptredens. In juli verschenen het album Diamond Life en de tweede single When Am I Gonna Make A Living. Het was echter de derde single, Smooth Operator, die voor de doorbraak zorgde.

Na een periode van bijna 10 jaar bracht Sade begin februari 2010 het album Soldier of Love uit. Een jaar later ging de tournee van start waarbij John Legend in Amerika het voorprogramma verzorgde.

In 2018 bracht Sade twee nieuwe nummers uit.

Bron: Wikipedia
Foto: Thilo Parg en Ninoska Yévenes

https://www.sade.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede