De Amerikaanse zanger Sam Cooke werd de ‘King of Soul’ genoemd. Een terechte benaming omdat hij in de vroege jaren ’60 de fundamenten wist te leggen voor het succes van de hedendaagse R&B en soulmuziek. Vandaar dat zijn dood nog altijd wordt betreurd. Sam Cooke kwam in 1964 op 33-jarige leeftijd om het leven tijdens een raadselachtige schietpartij. Daarmee kwam een vroegtijdig einde aan het leven van één van de grootste pioniers van de soulmuziek.
Kerkkoor
Sam Cooke wordt op
22 januari 1931 als Samuel Cook geboren in Clarksdale, Mississippi. Hij
is één van de in totaal acht kinderen van het domineesechtpaar Charles
en Anne Mae Cook. Twee jaar na de geboorte van Sam verhuist de familie
Cook naar Chicago. Daar start Sam zijn zangcarrière in het kerkkoor van
zijn ouders. Samen met zijn broertjes en zusjes zingt hij als The Singing
Children diverse kerkelijke en andere religieuze liedjes. In zijn tienertijd
zingt Sam in diverse gospelgroepen, waaronder de The Teen Highway QC’s.
Grenzen
In 1950 wordt Sam gevraagd zanger te worden bij The Soul Stirrers, één van de belangrijkste Amerikaanse gospelgroepen uit die jaren. Al snel wordt Sam de nieuwe leadzanger van The Soul Stirrers en ontwikkelt hij een onnavolgbare zangstijl. Onder zijn leiding hebben The Soul Stirrers veel succes met gospelliedjes als 'Peace In The Valley' en 'Jesus Paid The Debt'. Maar Sam wil zijn grenzen verleggen. Hij wil een groter publiek bereiken en neemt onder het pseudoniem Dale Cook het popliedje 'Lovable' op. Maar zijn karakteristieke stemgeluid verraadt hem. Iedereen hoort dat Dale Cook in werkelijkheid Sam Cook is, óók de platenbaas en de leden van The Soul Stirrers. Zij zijn niet blij met deze soloactie van Sam. Uiteindelijk verlaat Sam de groep en tekent hij een solocontract bij een andere platenmaatschappij, Keen Records. Ook voegt hij aan zijn achternaam de letter ‘e’toe.
B-kantje
Via Keen Records brengt Sam Cooke in 1957 een eigen versie van George Gershwin’s Summertime op single uit. Op het B-kantje van de single staat 'You Send Me', een soulliedje dat hij zelf heeft geschreven. En zoals dat in die tijd wel vaker voorkomt, wordt het B-kantje populairder dan de A-kant. Binnen de kortste keren staat 'You Send Me' op de eerste plaats van de Amerikaanse zwarte rhythm & blues lijsten. Maar ook in de door blanke artiesten gedomineerde Billboard HOT 100 hitlijst bereikt het liedje de eerste plaats. You Send Me is de eerste uit een lange serie van hits die veelal door Sam zelf zijn geschreven waaronder grote successen als 'Only Sixteen', 'Cupid' en 'Wonderful World'.
Leed
In 1961 start Sam samen met zijn producer J.W. ‘Alex’Alexander en manager Roy Crain een eigen platenmaatschappij, SAR Records (Sam, Alex, Roy). Sam contracteert artiesten als Bobby Womack, Billy Preston en zijn oude ‘wapenbroeders’The Soul Stirrers. Ondertussen blijft hij als zanger uiterst succesvol met grote hits als 'Chain Gang', 'Twistin’The Night Away', 'Another Saturday Night' en 'Bring It On Home To Me', de laatste opgenomen met in het achtergrondkoortje een jonge Lou Rawls. Ook zet Sam zich actief in voor gelijke burgerrechten voor alle Amerikanen. Hij is fel gekant tegen iedere vorm van racisme of apartheid. In 1963 wordt Sam getroffen door groot leed wanneer zijn zoontje van anderhalf jaar verdrinkt in de vijver voor zijn huis. Sam probeert zijn verdriet te verwerken door veel op te treden. Zijn huwelijk komt zwaar onder druk te staan.
Raadsel
Op 11 december 1964 huurt Sam Cooke een kamer in een hotel in Los Angeles. Hij wordt vergezeld door een dame die niet zijn vrouw is. Wat zich die avond precies afspeelt, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Het meest waarschijnlijk klinkende verhaal is dat de bewuste dame Sam’s geld en kleding steelt, waarna de woedende en grotendeels ontklede zanger verhaal probeert te halen bij de vrouwelijke hotelmanager. Die voelt zich dermate door Sam bedreigd dat zij hem uit zelfverdediging neerschiet. ‘You shot me, lady’, weet de verbaasde zanger nog uit te brengen voordat hij overlijdt aan zijn verwondingen. De dan 33-jarige Sam Cooke laat een vrouw en dochtertje achter. Zijn weduwe trouwt later met Sam’s vriend Bobby Womack; Sam’s dochter Linda treedt in het huwelijk met diens broer Cecil Womack waarna zij als Womack & Womack in de jaren ’80 en ’90 een aantal grote hits weten te scoren.
President
Na zijn dood worden veel van Sam’s liedjes opgenomen door beroemde artiesten als Aretha Franklin, Tina Turner, Diana Ross, Otis Redding, Rod Stewart, John Lennon en Paul McCartney. Sommige scoren er zelfs grote hits mee, zoals Cat Stevens met Another Saturday Night, The Animals met 'Bring It On Home To Me' en Herman’s Hermits met 'Wonderful World'. Ook zelf weet Sam jaren na zijn dood nog postuum hits te scoren. Zoals in 1986 wanneer hij een postume wereldhit scoort met 'Wonderful World' dat wordt gebruikt in een tv-commercial van spijkerbroekenfabrikant Levi’s. In Nederland behaalt Sam met Wonderful World zelfs de eerste plaats. In 2008 wordt Sam’s liedje 'A Change Is Gonna Come' gebruikt tijdens de verkiezingscampagne van Barack Obama, die wordt gekozen tot de eerste zwarte president van Amerika.
Invloed
Zoveel jaren na zijn tragische dood is de invloed van Sam Cooke nog altijd merkbaar binnen de populaire muziek van vandaag de dag. Want onder aanvoering van hedendaagse sterren als Adele en Beyoncé ontfermt een nieuwe generatie van jonge soulartiesten zich over zijn nalatenschap. Ook zij hebben Sam’s prachtige stem en fantastisch schrijftalent ontdekt, een combinatie die gedurende al die jaren niets aan zeggingskracht heeft verloren. Dat maakt Sam Cooke tot één van de grootste en meest invloedrijkste soulzangers aller tijden.
Top 2000
In de 23e editie van de Top 2000 staat Sam met twee noteringen:
- 1199: A Change Is Gonna Come
- 1707: Wonderfull World
Sunday Morning Classic: Ain't That Good News
Op 20 maart 2022 was het eindelijk de beurt aan Sam Cooke om als Sunday Morning Classic op de draaitafel te liggen. Voor deze Sunday Morning Classic hebben wij het album " Ain't That Good News" gekozen. Het is het elfde studioalbum en tevens het laatste album dat hij voor zijn dood opnam.
Zet Ain't That Good News in de winter op en gegarandeerd gaat de zon
in je huis schijnen en lijkt de wereld ruim een half uur even minder grauw
en somber. Wel mooi in deze tijd van grof oorlogsgeweld. Heerlijke soul
die toch maar aantoont dat de oudjes vaak voor het echte werk zorgen en
dat er tegenwoordig te weinig van dit soort artiesten zijn. Sam Cooke was
soul tot in zijn kleine teen en dit album toont dat weer eens aan. Het
anti-racismenummer "A Change Is Gonna Come" is het hoogtepunt op dit album
en Sam Cookes oeuvre, maar "Good Times" en "Rome (Wasn't Built in a Day)"
zijn eveneens ijzersterke songs.
Sam Cooke Live
Het live album is in 1963 in Miami opgenomen en behoort tot de categorie “Beste live albums ooit”, waartoe ook bijvoorbeeld Get yer ya ya’s out van The Rolling stones en It’s too late to stop now van Van Morrison behoren.
Bron: NPO
Foto: Publiek domein