Scorpions

Scorpions wordt opgericht in 1965 en hebben twee Top 5-hits op hun naam staan met 'Still Loving You' en 'Send Me An Angel'. De naam ‘the Scorpions’ is al bezet bij de oprichting, door een rock 'n roll groep uit Manchester. De Engelse band uit is een jaar eerder met ‘the Scorpions’ maar door een laat debuutalbum en nog later internationaal succes is dat in de beginjaren geen probleem.

Eerste, maar late album

Het eerst album van de Duitse rockers komt in 1972 uit onder de naam Lonesome Crow. The Scorpions krijgen echter pas buitenlandse erkenning in 1984 met het album Love at first Sting. ‘Still Loving You’ is de alom bekende single van die plaat.

Eerst Westerse band in ‘Rusland’

De Scorpions staan in het voorjaar van 1991 op nummer 1 met het politieke 'Wind Of Change', dat werd geschreven over de veranderingen in Oost-Europa. Ook is het vijftal de eerste westerse band die mag optreden in de voormalige Sovjet-Unie.

In opspraak "Virgin Killer"

De albumhoes van "Virgin Killer" van Scorpions, uitgebracht in 1976, is zeer controversieel vanwege het afgebeelde naakte minderjarige meisje. De hoes toont een close-up van een jong meisje met een gedurfde pose, waarbij haar naaktheid deels zichtbaar is. Deze afbeelding heeft in de loop der jaren aanleiding gegeven tot veel discussie en kritiek. Vanwege de controversiële aard van de hoes is deze later vervangen door alternatieve covers in sommige landen. Het album zelf bevatte nummers zoals "Pictured Life" en "In Your Park" en wordt beschouwd als een belangrijk werk in de discografie van Scorpions.

Laatste album

In 2010 besluiten The Scorpions hun laatste studioalbum op te nemen; Sting in the Tail. De band stopt echter niet meteen, want een drie jaar durende tour volgt daarop. In 2013 hebben ze echter hun pensioenplannen afgezegd en besloten om door te gaan.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 (we leven nu in 2023) staan Scorpions met de volgende noteringen:

  • 213 Wind Of Change
  • 473 Still Loving You
  • 1099 Send Me An Angel

Sunday Morning Classic

Het kon niet uitblijven en op 18 juni 2023 was het zo ver, Scorpions op ons Sunday Morning Classic Podium.

We kozen voor het album Love At First Sting uit 1984. Het was een voltreffer voor Scorpions. Sinds de release van voorganger Blackout behoorde Scorpions tot de eredivisie van het genre en dit album katapulteerde de Duitsers tot wereldsterren. De singles Rock You Like A Hurricane, Big City Nights en vooral de ballad Still Loving You werden hits in tal van landen. Wat vooral in de Verenigde Staten en Canada hielp was het optreden van Scorpions op het US festival in 1983. Het US festival, een initiatief van Apple oprichters Jobs en Wozniak was een van de grootste festivals (300.000+ bezoekers) die ooit werden georganiseerd en later op de Amerikaanse TV werd uitgezonden. Scorpions verwierf door dat optreden zoveel bekendheid dat Love At First Sting direct na de release de charts inschoot en daar lange tijd in de hogere regionen bleef hangen. Conform Scorpions’ reputatie zorgde de albumhoes, een foto van Helmut Newton, weer voor de nodige controverse (heeft het stel nu wel of niet geslachtsgemeenschap). Controverse vertaalt zich meestal in publiciteit en daar vaart elke band wel bij. Gelukkig was het toch vooral de muziek die garant stond voor succes. Stevige en pakkende composities die perfect pasten bij de smaak van de snel in omvang groeiende populatie hardrockers.

Het combineerde de kenmerkende hardrock-sound van Scorpions met pakkende melodieën en krachtige gitaarriffs. "Love at First Sting" wordt vaak beschouwd als een van de hoogtepunten uit de discografie van Scorpions en heeft bijgedragen aan hun internationale doorbraak.

Bron: NPO en Written in Music

Foto: Carlos Delgado; CC-BY-SA en dr_zoidberg

Onderstaand tref je een selectie aan van Scorpions albums. Op zoek naar een specifiek album? Laat het ons dan weten. We zoeken graag met je mee!

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede