Seal

Het was bij de Night of the Proms dat ik het genoegen had om Seal live te zien optreden. In één woord geweldig! Ik had mij plechtig voorgenomen om hem nog eens live te zien maar daar is het tot aan de dag van vandaag niet van gekomen. Ik doe het sinds die tijd met een aantal hele gave DVD's en natuurlijk zijn platen!

Seal

Seal, artiestennaam van Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel (19 februari 1963), is een Britse zanger. Zijn muziekgenre varieert van soul en pop tot rap en rock.

Seals muzikale carrière begon in 1989, toen hij een demo-opname uitbracht. In 1990 verzorgde hij de zang op de single Killer van Adamski, dat een nummer 1-hit werd in onder meer Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk. Daarna nam Seal zijn eerste solo-album op met de singles Crazy (dat in Nederland de nummer 1-positie behaalde), Future love paradise en The beginning.

Na deze successen verhuisde Seal naar Los Angeles en schoor hij bij wijze van nieuwe start zijn dreadlocks af. In 1994 kwam zijn tweede album uit met als eerste single Prayer for the dying. De tweede single Kiss from a rose maakte in eerste instantie weinig indruk, maar werd een jaar later alsnog een grote hit als liefdesthema van de film Batman Forever. Het nummer verscheen dan ook op de soundtrack van deze film.

In 1996 scoorde Seal een hit met de cover Fly like an eagle, oorspronkelijk een nummer van de Steve Miller Band. Hij nam deze versie op voor de soundtrack van de film Space Jam.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 stond Seal met de volgende noteringen:

  • 482: Kiss From A Rose
  • 1462: Crazy

Sunday Morning Classic: Seal

Op 21 juni 2020 was Seal te gast bij onze Sunday Morning Classics  meyt zijn debuutalbum Seal.

Debuutalbums zijn vaak een soort beproeving geweest voor verschillende muzikale acts. Voor sommigen waren het instant meesterwerken. Voor anderen, opstapjes naar grotere en betere dingen en in sommige gevallen waren ze meer van hetzelfde of volslagen mislukkingen. Toch weet Seals eerste plaat zowel in de eerste als in de tweede categorie te passen: het is zowel een meesterwerk als een opstapje. Dit komt door het feit dat het effectieve, pakkende nummers heeft die je bijblijven.

Seals mix van R&B, soul en pop wordt soms gedreven door pompende elektronische beats, terwijl elders de zaken meer gestript zijn met gitaren en strijkers die de basis vormen. De centrale constante is Seal's kenmerkende aardse en toch soulvolle stem die een indrukwekkend bereik laat zien in zowel toonhoogte als intensiteit. Veel van deze muziek voelt nu behoorlijk gedateerd aan, maar het is nog steeds gevuld met aanstekelijke grooves en tedere momenten. Deze nummers zijn vol karakter, zowel vocaal als muzikaal, met progressies die volledige voorspelbaarheid vermijden terwijl ze pakkend blijven als de hel.

'Crazy' is een geweldige popknaller aller tijden, met verleidelijke en mysterieuze melodieën. Het pittige, dramatische 'Killer' is een andere verdienstelijke klassieker, hoewel het op sommige plaatsen een beetje ploetert in vergelijking met de ritmische drive van 'Crazy'.

Opener 'The Beginning' is mijn andere favoriete keuze, met zappende elektronica die de voortstuwende beat accentueert. 'Future Love Paradise' is een andere winnaar, niet in de laatste plaats geholpen door de onweerstaanbare baslicks van Trevor Horn.

Het is dus duidelijk dat de singles de nummers zijn die eruit springen, maar als geheel vloeit Seal naadloos in elkaar over en doorstaat gemakkelijk de tand des tijds. Er is een mooie afwisseling in stemming en tempo, waarbij de niet-single tracks de meeste zachtere en langzamere gevoelens oppikken. Het album eindigt in vlotte, zachtere gebieden, met de bijna Prince-achtige rustige, funky romantiek van 'Show Me' voorafgaand aan 'Violet's weelderige, uitgebreide en sfeervolle lounge/jazz soundscape.

Een unieke popstem in beide betekenissen van het woord, Seal en Seal zijn niet voor niets blijvende klassiekers.

bron: Jan Liebregts en Wikipedia
foto: door Eva Rinaldi - Seal, CC BY-SA 2.0 en Ppmarat

Bezoek Seal op zijn website.

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede