Simply Red

Met "Holding back the years", dus het prille begin van Simply Red, is het voor mij begonnen en vervolgens is het ook niet meer weggegaan.  Ik heb het geluk gehad de band van Mick Hucknall  twee keer live te mogen zien.

Simply Red

Simply Red is een Britse band bestaande uit leadzanger Mick Hucknall en verschillende achtergrondmusici. De groep werd midden jaren tachtig opgericht en scoorde wereldwijd vele hits, zoals "Holding Back the Years" (1985), "The Right Thing" (1987), "If You Don't Know Me by Now" (1989), "Something Got Me Started" (1991), "Stars" (1991), "Fairground" (1995) en "Sunrise" (2003).

De naam van de band ("Simpelweg Rood") komt deels van Hucknall's passie voor de voetbalclub Simply RedManchester United. De naam is ook een verwijzing naar Hucknalls krullerige rode haardos, alsook zijn politieke linkse voorkeur. De debuutsingle van de band, genaamd "Money's Too Tight (To Mention)", verscheen in 1985 en werd een hit in diverse Europese landen. Later dat jaar werd het debuutalbum Picture book uitgebracht, dat een internationaal succes was en in Nederland wekenlang op nummer 1 stond van de albumlijsten.

In 1986 bereikte de single "Holding Back the Years" de nummer 1-positie in de Verenigde Staten, iets dat de groep in 1989 nog eens herhaalde met "If You Don't Know Me by Now" (een coverversie van Harold Melvin & the Blue Notes). Beide singles bezorgden Simply Red een wereldwijde populariteit.

In oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tournee in 2009 mee zou stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière te willen en vond het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. "The World and You Tonight werd de laatst uitgebrachte single. Op 18 november 2007 verzorgde Simply Red zijn laatste televisieoptreden in Nederland in het programma Life & Cooking. Op 9 maart 2010 werd bekendgemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar Nederland in het Gelredome zouden komen, als onderdeel van The Farewell Tour (hoewel de vooraankondiging al was gedaan tijdens het optreden van de band in het Amsterdamse Westerpark in juli 2009).

Begin november 2014 maakte de band bekend weer bij elkaar te zijn en in 2015 een tournee te hebben gepland vanwege hun 30-jarig jubileum. De tournee bracht de groep onder meer naar Antwerpen en Amsterdam. In 2015 verscheen ook een geheel nieuw album, getiteld Big Love.

In het najaar van 2017 gaf Simply Red drie concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome, in het kader van de tiende editie van Symphonica in Rosso. De registratie hiervan verscheen in 2018 op cd en dvd.

Top 2000

In de 23e editie van de Top 2000 staat Simpy Red met noteringen:

  • 621: Holding Back The Years
  • 1084: If You Don't Know Me By Now
  • 1585: Stars
  • 1784: Sunrise
  • 1884: Fairground

Sunday Morning Classics: Picture Book

Op 27 december 2020 was Simply Red onze Sunday Morning Classic met het album Picture Book.

Picture Book draagt een aanstekelijke en soulvolle houding die het album het gevoel geeft dat het iets te bewijzen heeft. Die vechtlust belichaamt hun debuut, wat het zeker al een uitstekende prestatie maakt.

Come To My Aid zet ons mooi op weg, met een geweldige bas en Nile Rodger-achtige gitaar die dit een verdomd groovy uitgangspunt maakt. Hucknall's zang is vermengd met de instrumentale achtergrond die helpt om deze geweldige funky muur van geluid te creëren die door het hele album loopt. Sad Old Red fungeert als het herstelpunt van die energieke opener en vertraagt de dingen mooi om iets ritmischer en traditioneels te bieden. De minimalistische gitaar en piano gecombineerd met Hucknall's heldere zang maken dit een nogal jazzy deuntje dat niet zou misstaan in een Parijse jazzclub.

Look At You Now versnelt de zaken meteen weer, met dat up-tempo drumwerk en trompetintermezzo dat het nummer perfect karakteriseert. De gitaarsolo in het laatste derde deel van het nummer helpt ook om zijn funkiness heerlijk naar voren te brengen. Heaven wendt zich opnieuw tot de meer emotionele kant van Hucknall, waardoor hij een van de beste vocalen van het album kan produceren met een aantal briljant vastgehouden noten en iets waar Fats Domino trots op zou zijn.

Jericho zet dit ritmische en ontspannen geluid voort. De toevoeging van een elektrisch pianogeluid helpt om het nummer tot leven te brengen, net als de zang van Hucknall en die lichte drums. Money's Too Tight keert terug naar de funk die op de eerste kant van de plaat te zien is, met enkele dreunende drums en kenmerkende piano. Het is een cover van een nummer dat oorspronkelijk zo'n drie jaar eerder door The Valentine Brothers is uitgebracht.

Holding Back The Years is misschien wel het kenmerkende nummer van Simply Red, aangezien hij al samenwerkt met Mick Hucknall sinds zijn tijd op de kunstacademie. Open Up This Red Box ziet een terugkeer naar deze soulvolle sophisti-pop waar Simply Red al die jaren later om bekend staat. No Direction is misschien wel een van de diepere songs van Picture Books.

Het zes minuten durende titelnummer begroet ons om dit briljante album af te ronden en biedt iets kouders en donkers dat mooi contrasteert met zijn voorgangers.

Het is zeker niet meer dan terecht om Picture Book te prijzen voor wat het is: een absoluut fantastische plaat.

(bron: Jan Liebregts, NPO en Wikipedia)

http://www.simplyred.com/

Deel deze pagina

WhatsApp

Volg ons online

WhatsApp
»

© 2021 De Platenbar Groede